15 πολύτιμες συμβουλές μαγειρικής

mageirema-proetoimasia
ΤΕΤΑΡΤΗ, 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Μάθετε να προετοιμάζετε και χρησιμοποιείτε σωστά τα υλικά και τα εργαλεία της κουζίνας σας και να είστε σίγουροι πως το αποτέλεσμα θα φανεί στο… πιάτο σας!

Μαγειρική σημαίνει πολύ περισσότερα από το να ακολουθούμε απλά μια συνταγή. Το «κλειδί» είναι να γνωρίζουμε τους σωστούς τρόπους προετοιμασίας, να χρησιμοποιούμε σωστά τα διάφορα συστατικά και να τηρούμε τους απαραίτητους κανόνες υγιεινής για να μπορούμε να αποτρέπουμε τα προβλήματα.
Διαβάστε μερικές από τις καλύτερες συμβουλές για μαγείρεμα…

Τα βασικά

1. Μελετήστε προσεκτικά τη συνταγή, πριν αρχίσετε να μαγειρεύετε. Σίγουρα, το μαγείρεμα είναι μια αυθόρμητη ασχολία, αλλά αν δεν είστε σίγουροι για κάτι ή σας λείπει κάποια συσκευή η εργαλείο που απαιτεί η συνταγή, ίσως να αντιμετωπίσετε προβλήματα κατά την υλοποίησή της.

2. Εκτέλεση: Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Η εκτέλεση της συνταγής είναι μια τέχνη και εξαρτάται από το αν τα έχετε όλα έτοιμα πριν ξεκινήσετε το μαγείρεμα. Κόψτε όλα τα λαχανικά ή άλλα συστατικά που χρειάζεστε, πριν ανάψετε την κατσαρόλα ή το τηγάνι, τρίψτε το τυρί πριν ανάψετε το φούρνο και έχετε το βούτυρο σε θερμοκρασία πριν προχωρήσετε στη συνταγή.
Αν υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για να «αποθεώσετε» τη συνταγή, αυτό είναι να τα έχετε όλα έτοιμα από πριν. Έτσι, το φαγητό σας δε θα καεί, ενώ εσείς είστε απασχολημένοι να προετοιμάζετε ακόμη τα συστατικά του.

3. Μαχαίρια: Να χρησιμοποιείτε πάντα ένα κοφτερό μαχαίρι. Μάθετε πώς να το κρατάτε σωστά και τον καλύτερο τρόπο για να το χρησιμοποιείτε. Η σωστή χρήση των μαχαιριών, αποτελεί μια σημαντική ικανότητα στη μαγειρική, όπως και το να μη βάζετε σε κίνδυνο κανένα από… τα δάχτυλά σας.

Φρούτα και λαχανικά

4. «Ζωντανέψτε» λαχανικά όπως τα καρότα, οι πατάτες, τα σπαράγγια και το σέλερι, τοποθετώντας τα σε ένα μπολ με παγωμένο νερό, στο ψυγείο, για 45 λεπτά.

5. Αν θέλετε να τσιγαρίσετε κρεμμύδι και σκόρδο, μην το κάνετε ποτέ βάζοντας και τα δυο μαζί ταυτόχρονα στο τηγάνι, επειδή το σκόρδο δεν απαιτεί τόσο χρόνο μαγειρέματος, όσο το κρεμμύδι. Βάλτε τα κρεμμύδια πρώτα και τα σοτάρετέ τα για τουλάχιστον το μισό χρόνο μαγειρέματος, πριν προσθέσετε το σκόρδο.

6. Αν θέλετε να προσθέσετε κάπου ξύσμα εσπεριδοειδών, χρησιμοποιείτε πάντα βιολογικά φρούτα. Σχεδόν πάντα, τα φρούτα ψεκάζονται με φυτοφάρμακα και μυκητοκτόνα που έχουν την τάση να μένουν στη φλούδα, ακόμη κι αν την πλύνετε.
7. Αν οι ντομάτες στη σάλτσα που φτιάχνετε, σας ξινίζουν, προσθέστε μερικά ψιλοκομμένα καρότα ή λίγη ζάχαρη. Θα μειώσουν την όξινη γεύση της χωρίς να την αλλοιώσουν.

8. Κανείς δεν θέλει ένα μπολ με σαλάτα που στο κάτω μέρος του είναι γεμάτο με νερό. Αποτρέψτε το σουρώνοντας καλά τα λαχανικά όταν τα πλύνετε και πριν τα κόψετε στη σαλατιέρα.

Αυγά και γαλακτοκομικά

9. Δεν σας αρέσει καθόλου να καθαρίζετε τον τρίφτη του τυριού; Ψεκάστε λίγο φυτικό λάδι στον τρίφτη πριν τρίψετε το τυρί και θα δείτε ότι το καθάρισμά του μετά θα είναι πανεύκολο!

10. Το να χωρίσετε το ασπράδι από τον κρόκο σε ένα αυγό, δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται. Προσεκτικά, για να μην σπάσετε τον κρόκο, ραγίστε ένα αυγό και «αδειάστε» το σε ένα χωνί, που έχετε από πριν τοποθετήσει σε ένα μικρό μπολ ή κύπελλο μέτρησης. Το ασπράδι θα περάσει μέσα από το χωνί και ο κρόκος θα μείνει στο πάνω μέρος του.

11. Χρησιμοποιείτε πάντα ανάλατο βούτυρο, ώστε να μπορείτε να ελέγχετε το πόσο αλάτι θα βάλατε. Ο ίδιος κανόνας ισχύει και για το ζωμό λαχανικών ή κρεάτων.

Μαγείρεμα

12. Kρατήστε τα ψίχουλα και τις φλούδες της παρμεζάνας και άλλων τυριών που μένουν στο τάπερ αποθήκευσης και προσθέστε τα σε σούπες, κρέατα ή στην πίτσα για έξτρα γεύση.

13. Για να δώσετε «ένταση» στη γεύση των αποξηραμένων βοτάνων και μπαχαρικών, θρυμματίστε τα και μουλιάστε τα σε ζεστό νερό για λίγα δευτερόλεπτα πριν τα χρησιμοποιήσετε.

14. Αλατίστε το νερό των ζυμαρικών, ακριβώς πριν αρχίσει να βράζει. Δώστε σημασία και στην ποσότητα του αλατιού, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του δεν θα απορροφηθεί από τα ζυμαρικά.

15. Για νόστιμες, πλούσιες σάλτσες ζυμαρικών, αφαιρέστε περίπου 1/4 του φλιτζανιού από το αλατισμένο νερό όπου έβρασαν, πριν το στραγγίσετε. Όταν ανακατέψετε τα ζυμαρικά και τη σάλτσα, προσθέστε λίγο από αυτό το νερό σε κάθε ανακάτεμα.