Οι Beatles τη Δευτέρα δεν τρώνε κρέας...

oi-beatles-ti-deutera-den-trone-kreas

ΔΕΥΤΕΡΑ, 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Πρόκειται για μια νέα διατροφική μόδα στο εξωτερικό που ονομάζεται «Δευτέρα χωρίς κρέας» και την έχουν υιοθετήσει ήδη διάσημοι stars προτρέποντας τους πάντες να στραφούν προς την χορτοφαγία έστω μία ημέρα της εβδομάδας και πιο συγκεκριμένα, τη Δευτέρα.

Πίσω από το ενδιαφέρον κίνημα «Δευτέρα χωρίς κρέας» κρύβεται ο Πολ Μακάρτνεϊ και οι κόρες του Στέλλα και Μαίρη. Άνθρωπος με ιδιαίτερες οικολογικές ευαισθησίες, ο Μακάρτνεϊ προσπάθησε να βρει έναν έξυπνο και εύκολο τρόπο για να προσελκύσει ακόμη περισσότερους οπαδούς στη χορτοφαγία ώστε να περιοριστεί κατά αυτό τον τρόπο το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ποιος δεν θα έτεινε χείρα βοηθείας σε ένα πρώην «σκαθάρι»; Ο Μακάρτνεϊ, χρησιμοποίησε το διάσημο όνομά του προκειμένου να προσελκύσει και άλλες διασημότητες από όλους τους χώρους και να τους πείσει να υιοθετήσουν τη «Δευτέρα χωρίς κρέας».

Έτσι, ανάμεσα στους υποστηρικτές του βλέπουμε τον Κλιντ Ίστγουντ, την Κάμερον Ντίαζ, τη Μπρουκ Σηλντς, το Μπραντ Πιτ και εκατοντάδες άλλους διάσημους χορτοφάγους που ανταποκρίθηκαν με προθυμία στο κάλεσμα του Μακάρτνεϊ για «Δευτέρα χωρίς κρέας»

Τι πρεσβεύει το κίνημα;

Σύμφωνα με το διάσημο τραγουδιστή, τα βοοειδή αποτελούν τον βασικότερο λόγο ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη. Τεράστιες εκτάσεις του Αμαζονίου καταστρέφονται για να δημιουργηθούν κτηνοτροφικά αγροκτήματα, ενώ από τις ίδιες τις αγελάδες εκλύονται μεγάλες ποσότητες μεθανίου, που όπως έχει υπολογιστεί, συμβάλλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου 21 φορές περισσότερο από ότι το διοξείδιο του άνθρακα.

Ο χορτοφάγος σερ Πολ δήλωσε: «Πολλοί από μας αισθανόμαστε αδύναμοι μπροστά στις περιβαλλοντικές προκλήσεις και μπορεί να είναι δύσκολο να βρούμε ποιες από όλες τις συμβουλές πρέπει να ακολουθήσουμε για να συνεισφέρουμε σε έναν πιο καθαρό, πιο βιώσιμο και πιο υγιή κόσμο. Μια μέρα χωρίς κρέας την εβδομάδα είναι κάτι που όλοι μπορούμε να κάνουμε, κάτι που στοχεύει στην καρδιά αρκετών σημαντικών πολιτικών, περιβαλλοντικών και ηθικών ζητημάτων ταυτοχρόνως».

Σύμφωνα με την επίσης χορτοφάγο Στέλλα Μακάρτνεϊ, «είτε τρως κρέας είτε όχι μπορείς να συμμετάσχεις σ΄ αυτή την απόφαση για να περιοριστεί η βιομηχανία του κρέατος που καταστρέφει τους πόρους του πλανήτη μας». Η μεγαλύτερη αδελφή της, η Μαίρη, χαρακτήρισε την αλλαγή «εφικτό στόχο».

Ωστόσο, και οι επιστήμονες πιστεύουν, πως το λιγότερο κόκκινο κρέας στη διατροφή ωφελεί ιδιαίτερα την υγεία. Και έτσι, το κίνημα της «Δευτέρας χωρίς κρέας» ακόμη και αν υιοθετηθεί από κάποιους απλά και μόνο για τον οικολογικό συμβολισμό του, ωφελεί συνάμα και την υγεία πέρα από το περιβάλλον.

Αν θέλετε και εσείς να μάθετε περισσότερα για τη «Δευτέρα χωρίς κρέας» και να αναζητήσετε ενδιαφέρουσες συνταγές χορτοφαγίας, δεν έχετε παρά να περιπλανηθείτε στην αντίστοιχη ιστοσελίδα ( www.meatfreemondays.co.uk ) και –γιατί όχι- να υιοθετήσετε τα διατροφικά «πιστεύω» του διάσημου «σκαθαριού» Πολ Μακάρτνεϊ.

ΛΙΛΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ