Μικρά «μυστικά» για να φτιάξετε τα τέλεια μπισκότα

mpiskota
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Όπως όλα, έτσι και τα τέλεια μπισκότα έχουν τα «μυστικά» τους. Και οι ειδικοί συμφωνούν ότι το «κλειδί» για τα πιο νόστιμα μπισκότα, είναι η χρήση των καλύτερων υλικών και η κατάλληλη τεχνική.

Σε ποιον δεν αρέσει η ιδέα να ξυπνήσει το πρωί και να τον περιμένουν ζεστά, φρεσκοψημένα μπισκότα που μόλις βγήκαν από το φούρνο;
Όπως όμως όλα, έτσι και τα τέλεια μπισκότα έχουν τα «μυστικά» τους. Οι σεφ και οι μάγειρες, συμφωνούν ότι το «κλειδί» για τα πιο νόστιμα μπισκότα, είναι η χρήση των καλύτερων υλικών και η κατάλληλη τεχνική.

Αλλάζοντας ακόμη και ένα συστατικό (π.χ. βάζοντας μαγειρική σόδα αντί για μπέικιν πάουντερ) ή μην τηρώντας την ακριβή εκτέλεση, μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα.

Εμείς συγκεντρώσαμε τις πιο σημαντικές και εύκολες συμβουλές παρασκευής και ψησίματος, για τα πιο νόστιμα μπισκότα κι εσείς δεν έχετε παρά να τις ακολουθήσετε.

Σπιτική μπέικιν πάουντερ

Η σπιτική μπέικιν πάουντερ είναι αγνή και δεν περιέχει συντηρητικά, πράγμα που σημαίνει ότι έχει καλύτερη γεύση και βοηθά στην παρασκευή νοστιμότερων μπισκότων. Για να την φτιάξετε, ανακατέψτε 2 μέρη cream of tartar με 1 μέρος μαγειρικής σόδας και άμυλο αραβοσίτου για να συγκρατήσετε τα δύο υλικά.

Χρησιμοποιήστε κρύο λάδι ή βούτυρο

Άσχετα από το ποιο υλικό απαιτεί η συνταγή σας, βεβαιωθείτε ότι το λάδι ή το βούτυρο είναι πολύ κρύα πριν ξεκινήσετε την ανάμειξη των συστατικών. Αυτό θα κάνει τα μπισκότα πιο αφράτα και λαχταριστά.

Το αλεύρι

Το κοινό και το σκληρό αλεύρι, θα μας δώσουν πιο επίπεδα και τραγανά μπισκότα, ενώ το μαλακό αλεύρι και το αλεύρι ζαχαροπλαστικής, θα μας δώσουν πιο αφράτα μπισκότα.

Ζυμώστε απαλά

Όταν ζυμώνετε, μην κάνετε άγαρμπες και δυνατές κινήσεις. Χρησιμοποιήστε ελάχιστη πίεση και μην δουλέψετε πολύ τη ζύμη. Η θερμότητα στα χέρια σας θα λιώσει το βούτυρο ή το λάδι και αν η ζύμη ζεσταθεί πολύ, θα ρισκάρετε να έχετε πολύ σκληρά μπισκότα.

Χρησιμοποιήστε κρύο γάλα ή βουτυρόγαλα

Κατά την προσθήκη γάλακτος, βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία του είναι χαμηλή για να εξασφαλίσετε ότι τα μπισκότα σας θα είναι αφράτα.

Μην «κολλήσετε» με το μέλι

Αν μια συνταγή απαιτεί μέλι ή μελάσα, αλείψτε πρώτα ελαφρώς με λάδι τη μεζούρα. Έτσι, το κολλώδες σιρόπι θα αφαιρείται εύκολα.

Διατηρήστε τη φρεσκάδα τους

Για να μείνουν φρέσκα τα μπισκότα, φυλάξτε τα σε ένα αεροστεγές βάζο. Εάν μαλακώσουν πολύ, μπορείτε να τα ξαναβάλετε στο φούρνο για λίγο ή βάλτε λίγο ρύζι στο βάζο, για να απορροφά την υγρασία.

Στολίστε τα...νόστιμα

Διακοσμήσετε τα μπισκότα σας πριν τα ψήσετε, ρίχνοντας στο πάνω μέρος τους απλή ή χρωματιστή ζάχαρη ή πιέζοντας ελαφρά ξηρούς καρπούς ή σταφίδες. Επίσης μπορείτε να κάνετε μια κοιλότητα στη μέση και να τη γεμίσετε με μαρμελάδα ή κομματάκια σοκολάτας.

Τα λάθη που πρέπει να αποφύγετε

…Να αναμείξετε λιγότερο απ’ όσο πρέπει, το βούτυρο και τη ζάχαρη. Το μείγμα του βουτύρου πρέπει να είναι απαλό, κίτρινου χρώματος και αφράτο, πράγμα που δεν απαιτεί πάνω από τρία λεπτά. Αυτό βοηθά στο σχηματισμό μικροσκοπικών φυσαλίδων αέρα, που κατά το ψήσιμο διαστέλλονται και βοηθούν τα μπισκότα να φουσκώσουν.

... Να αναμείξετε περισσότερο απ’ όσο πρέπει, το βούτυρο και τη ζάχαρη. Σταματήστε όταν το βούτυρο είναι ωχροκίτρινο και αφράτο, διαφορετικά το βούτυρο θα αρχίσει να «σπάει» και να απελευθερώνει όλες εκείνες τις φυσαλίδες αέρα που μόλις φτιάξατε. Και όταν τα ψήσετε, τα μπισκότα θα παραμείνουν σταθερά και σκληρά.

... Να τοποθετήσετε στο ταψί πολύ κοντά τα μπισκότα το ένα στο άλλο. Δώστε στα μπισκότα σας αρκετό χώρο να απλωθούν και να φουσκώσουν, διαφορετικά ψήστε τα σε παρτίδες.

... Να παραψήσετε τα μπισκότα. Ελέγξτε τα μπισκότα σας στον ελάχιστο χρόνο ψησίματος της συνταγής και βγάλτε τα από το φούρνο όταν είναι ελαφριά χρυσά στην κορυφή και στο κάτω μέρος και σταθερά στις άκρες. Ακόμη και λίγα λεπτά επιπλέον μπορεί να μπισκότα σας υπερβολικά σκληρά ή σκούρα όταν κρυώσουν.

Τα είδη και συνταγές

Μπορείτε να φτιάξετε μπισκότα γεμιστά, με μαρμελάδα ή nutella, με Smarties, με πραλίνα και πολλά ακόμη είδη, ανάλογα με τα γούστα σας.