Ιταλικές οδηγίες για υγιεινό και... νόστιμο μαγείρεμα

italiko-fagito
ΔΕΥΤΕΡΑ, 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Μερικά tips που κάνουν τα σπιτικά, ιταλικά πιάτα, αυθεντικά, θρεπτικά και υγιεινά…

Οι Ιταλοί δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή στην καλή και υγιεινή κουζίνα και μάλιστα φημίζονται για τα νόστιμα πιάτα τους.
Ας δούμε μερικά tips που κάνουν τα σπιτικά ιταλικά πιάτα αυθεντικά, θρεπτικά και υγιεινά…

Επιλέξτε… εποχιακά

Επιλέξτε πρώτες ύλες και προϊόντα της εποχής, όσο το δυνατόν περισσότερο και για καλύτερη γεύση, αλλά και για πιο οικονομικά γεύματα. Οι Ιταλοί χρησιμοποιούν στα τυπικά πιάτα τους, φρέσκα προϊόντα και δε χρειάζεται έτσι να προσθέτουν ενισχυτικά γεύσης, λιπαρά, αλάτι ή ζάχαρη για να βελτιώσουν τη γεύση. Επιπλέον, τα φρέσκα, εποχικά προϊόντα, είναι συνήθως πιο θρεπτικά.

Τα «μυστικά» των ζυμαρικών

Όταν φτιάχνετε ζυμαρικά, υπολογίστε όχι περισσότερα από 120 γρ. ανά άτομο. Συχνά κάνουμε το λάθος και ρίχνουμε όλο το πακέτο των ζυμαρικών στην κατσαρόλα και στο τέλος τρώμε πάρα πολύ.
Επίσης, προσέξτε να μην παραβράζετε τα ζυμαρικά σας, καθώς τα al dente ζυμαρικά έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από τα παραβρασμένα κι έτσι θα σας χορτάσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Προσοχή στο λάδι!

Δεν ξέρουμε μόνο εμείς από καλό λάδι, αλλά και οι Ιταλοί. Αν δεν το κάνετε ήδη, χρησιμοποιήστε μια καλή ποιότητα ελαιολάδου, τόσο για να τηγανίσετε και να μαγειρέψετε, όσο και ωμό. Το ελαιόλαδο είναι πολύ καλύτερο από όλα τα άλλα μαγειρικά έλαια και σίγουρα προτείνεται για μαγείρεμα, από το βούτυρο ή τη μαργαρίνη (αν θέλετε να είστε υγιείς). Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε καλά λιπαρά, όπως τα μονοακόρεστα και ωμέγα-3, ενώ επίσης περιέχει και αντιοξειδωτικά.

Ψάρι

Προσπαθήστε να τρώτε τουλάχιστον δύο μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα. Τα ψάρια είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος του ιταλικού διαιτολογίου, όπως και πολλά οστρακοειδή, τα οποία είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Δεν υπάρχει τίποτα πιο λαχταριστό από ένα νόστιμο πιάτο με ψαρικά.

Μαγειρέψτε!

Η ικανοποίηση που θα λάβετε από το φαγητό σας, θα είναι πολύ μεγαλύτερη αν μαγειρεύετε οι ίδιοι ένα με δύο γεύματα κάθε εβδομάδα. Έτσι, θα ξέρετε ακριβώς τι συμβαίνει στην κατσαρόλα και το πιάτο σας. Φτιάξτε μόνοι σας σάλτσες, κεφτέδες ή κρεατικά το Σαββατοκύριακο που έχετε χρόνο και μέσα στην εβδομάδα συμπληρώστε τα με ζυμαρικά, ρύζι ή λαχανικά.

Επιδόρπιο

Αντικαταστήστε το πλούσιο σε θερμίδες επιδόρπιό σας, με μια υγιεινή και νόστιμη φρουτοσαλάτα. Αν αγοράζετε κάθε φρούτο την εποχή του, θα τα απολαύσετε στην καλύτερη γεύση τους και θα ξεχάσετε κάθε λιχουδιά με ζάχαρη.

Γκρεμολάτα

Για να προσθέσετε γεύση στην ψητή μπριζόλα ή το ψάρι σας, χρησιμοποιήστε γκρεμολάτα, αντί για μια κρεμώδη ή λιπαρή άλλη σάλτσα. Πρόκειται για ένα μείγμα από ωμό, ψιλοκομμένο σκόρδο, φρέσκο μαϊντανό και ξύσμα λεμονιού. Την απλώνετε πάνω από το ψάρι ή το κρέας, αφού τα έχετε μαγειρέψει και θα απολαύσετε ένα φαγητό νόστιμο, χωρίς πολλές θερμίδες ή λίπος.