Σέλινο, σέλερι ή σελινόριζα; Ας τα ξεχωρίσουμε επιτέλους!

seleri-selinoriza

Σελινόριζα και σέλερι

ΔΕΥΤΕΡΑ, 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Το σέλινο, το σέλερι και η σελινόριζα, μπορεί να μας μπερδεύουν με την παρόμοια ονομασία τους, δεν είναι όμως τα ίδια λαχανικά.

Αποτελούν χειμωνιάτικα λαχανικά, με ιδιαίτερο άρωμα, που δίνουν ξεχωριστή γεύση στα πιάτα μας. Η παρόμοια ονομασία τους, δημιουργεί όμως συχνά σύγχυση.

Ας προσπαθήσουμε να τα ξεχωρίσουμε…

Σέλινο

Το σέλινο

Το σέλινο είναι ένα από τα πιο γνωστά αρωματικά βότανα που χρησιμοποιούμε στην ελληνική κουζίνα. Στο σέλινο τα κοτσάνια δεν τα τρώμε, αλλά μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για το άρωμά τους. Αντίθετα, τρώγονται τα φύλλα του και αρωματίζουν σούπες και άλλα φαγητά.

Σέλερι

Το σέλερι ή αμερικανικό σέλινο, ανήκει στην ίδια οικογένεια με το σέλινο, το μαϊντανό και το μάραθο. Το κοτσάνι του είναι σαρκώδες, μακρύ και τραγανό και χρησιμοποιείται κυρίως σε σούπες και σαλάτες, ενώ δεν χρησιμοποιούνται τα φύλλα του καθώς είναι πικρά. Επίσης αποτελεί ένα από τα λαχανικά που χρησιμοποιούν οι κινεζικές εναλλακτικές θεραπείες, καθώς θεωρείται πως έχει φαρμακευτικές ιδιότητες.
Το κοτσάνι του σέλερι, κόβεται σε φέτες συνήθως και συνοδεύει αυγοσαλάτες, τονοσαλάτες ή τρώγεται και σκέτο σε μπαστουνάκια (όπως περίπου το καρότο).

Σελινόριζα

Η σελινόριζα, που μοιάζει με υπερμεγέθη πατάτα, αποτελεί τη ρίζα ενός ειδικού τύπου σέλινου που αναπτύχθηκε αρχικά στην Μεσόγειο και τη Βόρεια Ευρώπη, Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και όπως και το σέλερι, διουρητικές ιδιότητες, ενώ βοηθά στην καταπολέμηση διαφόρων οιδημάτων, τονώνει το πεπτικό σύστημα και το συκώτι και ωφελεί τους πάσχοντες από διαβήτη.

Πόπη Αθανασοπούλου
[email protected]