Η ανεκτίμητη αξία του πρωινού για τους εφήβους

Για ακόμα μία φορά, οι διατροφολόγοι επιμένουν: όσοι έφηβοι παραλείπουν να τρώνε πρωινό, είναι πολύ πιθανότερο να αναπτύξουν μεταβολικό σύνδρομο αργότερα στη ζωή τους.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Umea στη Σουηδία και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Public Health Nutrition, to 68% των εφήβων οι οποίοι δεν τρώνε πρωινό, είναι πιθανό να αναπτύξουν μεταβολικό σύνδρομο κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Το μεταβολικό σύνδρομο

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένας συνδυασμός ιατρικών διαταραχών που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης της καρδιαγγειακής νόσου και του διαβήτη και  χαρακτηρίζεται από κοιλιακή παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα ή αντίσταση στην ινσουλίνη.
Συχνά, ασθενείς που είχαν υποστεί έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο παρουσίαζαν τα προαναφερθέντα  χαρακτηριστικά.

Η έρευνα

Η έρευνα ξεκίνησε το 1981 και σε αυτή συμμετείχαν 889 δεκαεξάχρονοι μαθητές, οι οποίοι ερωτήθηκαν σχετικά με τις πρωινές διατροφικές τους συνήθειες. Το 9,9% από αυτούς, ανέφερε ότι οι πρωινές του διατροφικές συνήθειες ήταν φτωχές, ότι δηλαδή είτε δεν έτρωγε τίποτα, είτε έτρωγε ή έπινε μόνο κάτι γλυκό.
Το 2008 οι ερευνητές ήρθαν ξανά σε επαφή με τους συμμετέχοντες και πράγματι διαπιστώθηκε ότι η κοιλιακή παχυσαρκία και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου συσχετίζονταν με την παράλειψη του πρωινού. 
Αξιοσημείωτη δε είναι, σύμφωνα πάντα με τη γνώμη των ερευνητών, η αρνητική επίδραση της παράλειψης του πρωινού στην υψηλή αρτηριακή πίεση.
 

διαβάστε επίσης
  • ΟΛΑ
  • YOUR LIFE