Τα αυγά δεν είναι μόνο τηγανητά!

tiganito-augo-kardia
ΤΕΤΑΡΤΗ, 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Αν τα σημαντικά οφέλη του αυγού στην υγεία μας, δεν αρκούν για να σας πείσουν να τα βάλετε στο διαιτολόγιό σας, δείτε εδώ μερικές συνταγές οι οποίες θα σας κάνουν να το ξανασκεφτείτε σοβαρά!

Χάστε βάρος, δημιουργήστε μυϊκή μάζα και ακόμη, βελτιώστε τα επίπεδα της χοληστερόλης σας. Υπάρχει μία τροφή που θα σας βοηθήσει να τα πετύχετε όλα αυτά: το αυγό.
Τα αυγά περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως η ριβοφλαβίνη, η οποία είναι απαραίτητη για την ενέργειά μας, για υγιή επιδερμίδα και όραση, καθώς και για την ενεργοποίηση του μεταβολισμού μας,  βιταμίνη Β12 η οποία βοηθά επίσης στο μεταβολισμό λιπών και πρωτεϊνών και σε ένα υγιές δέρμα, μάτια, καρδιά και συκώτι.
Επίσης περιέχουν παντοθενικό οξύ, το οποίο είναι απαραίτητο για το μεταβολισμό της τροφής σε ενέργεια και για την παραγωγή ορισμένων ορμονών και της χοληστερόλης, αλλά και φυλλικό οξύ, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και τα γενετικά υλικά RNA και DNA.
Αν αυτοί οι λόγοι δεν αρκούν για να σας πείσουν να βάλετε τα αυγά στο διαιτολόγιό σας, ακολουθούν και μερικοί πιο... γευστικοί:

Στην πίτσα

Ετοιμάστε την αγαπημένη σας σπιτική πίτσα και βάλτε τη να ψηθεί. Λίγο πριν να είναι έτοιμη, σπάστε 1-2 αυγά πάνω της και βάλτε τη ξανά στο φούρνο έως ότου να ψηθούν τα ασπράδια!

Μέσα στο μπέργκερ

Την επόμενη φορά που θα ετοιμάσετε το σπιτικό σας μπέργκερ ή σάντουιτς, αποφύγετε τη μαγιονέζα και προτιμήστε να «απλώσετε» πάνω από το μπιφτέκι σας ένα καλοτηγανισμένο αυγό, αφήνοντας τον κρόκο να «σπάσει» και να νοστιμίσει όλο το μπέργκερ/σάντουιτς.
 
Φρέσκια ζύμη για ζυμαρικά ή πίτσα

Τα αυγά και το αλεύρι ενώνονται για δημιουργήσουν μία «χρυσή» και αφράτη ζύμη για ζυμαρικά ή πίτσα.
Ανοίξτε την και ψήστε την ή μαγειρέψτε την, πριν την συνοδεύσετε με φρέσκιες ντομάτες, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, τυρί και βασιλικό.

Σουφλέ σοκολάτας

Τα αυγά είναι το συστατικό-κλειδί γι’ αυτό το εύκολο γαλλικό γλυκό. Τα χτυπημένα ασπράδια είναι το μυστικό για μια αφράτη υφή, ενώ ο κρόκος προσθέτει πλούσια γεύση στη γέμιση.

Κις

Χρησιμοποιήστε πλήρες γάλα, αντί για κρέμα γάλακτος και γεμίστε την κις σας με ψιλοκομμένα, πράσινα λαχανικά. Προτιμήστε επίσης αλεύρι ολικής άλεσης και ελαιόλαδο, αντί για βούτυρο. Για ένα πιο πλήρες και ισορροπημένο γεύμα, συνδυάστε τα αυγά με προϊόντα ολικής άλεσης και λαχανικά.

Στο τηγανητό ρύζι

Ανακατέψτε μαγειρεμένο, ψιλοκομμένο μπρόκολο, κόκκινες πιπεριές και καρότα σε φυτικό λάδι. Προσθέστε μερικά χτυπημένα αυγά και μαγειρεμένο, καστανό ρύζι. Κρατήστε τα στη φωτιά μέχρι όλα να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα. Προσθέστε σόγια σος και σησαμέλαιο.

Αυγοσαλάτα

«Ζωντανέψτε» την πράσινη σαλάτα σας, προσθέτοντας πολτοποιημένο αβοκάντο, αντί για μαγιονέζα, μια γενναία ποσότητα στυμμένου λεμονιού και ψιλοκομμένα φρέσκα βότανα. Βάλτε τη σαλάτα σας ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμιού ολικής άλεσης.
Εναλλακτικά, ρίξτε δύο αυγά ποσέ πάνω στη σαλάτα, περιχύστε με λεμόνι και σπάστε τον κρόκο για να απλωθεί αντί για ντρέσινγκ.

Αυγοφέτες (French toast)

Βουτήξτε δύο φέτες ψωμιού ολικής άλεσης σε δυο χτυπημένα αυγά και ελάχιστο γάλα με λίγα λιπαρά. Αφήστε το ψωμί μέχρις ότου απορροφήσει το μείγμα και τηγανίστε το σε ελαιόλαδο. Προσθέστε ψιλοκομμένες ντομάτες και λίγη τριμμένη παρμεζάνα.
Αν το προτιμάτε γλυκό, προσθέστε μέλι, λίγη κανέλα και φρέσκα φρούτα.

Πρωινό τοστ

Απλώστε την ομελέτα σας, μαζί με μερικές φέτες γαλοπούλα, πράσινη σαλάτα και λίγα κουταλάκια του γλυκού τριμμένου τυριού με χαμηλά λιπαρά, ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμιού ολικής άλεσης.

Φριτάτα ή ομελέτα

Απλώς ψιλοκόψτε τα λαχανικά της αρεσκείας σας και σοτάρετέ τα σε ελαιόλαδο, σε σκεύος το οποίο μπορεί να μπει και στο φούρνο. Προσθέστε χτυπημένα αυγά και τριμμένο τυρί με χαμηλά λιπαρά. Τηγανίστε μέχρις ότου τα αυγά αρχίσουν να σφίγγουν γύρω-γύρω και μετά βάλτε το μείγμα στο φούρνο μέχρι το πάνω μέρος να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα. Κόψτε σε κομμάτια και σερβίρετε με σαλάτα.