10 «γιατί» ο καφές ωφελεί την υγεία μας;

kapoutsino
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Μπορεί "ένα μήλο το ημέρα, τον γιατρό να κάνει πέρα" αλλά φαίνεται το ίδιο ισχύει και με τον καφέ. Δείτε, γιατί.

Όπως ένα ποτήρι κρασί και λίγη σοκολάτα, σε καθημερινή βάση κάνει καλό και όχι κακό, το ίδιο ισχύει με τον καφέ, που όλοι έχουμε μάθει να δαιμονοποιούμε, αλλά όλοι πίνουμε κάθε πρωί και τελικά δικαιωνόμαστε καθώς έχει πολλά οφέλη.

Αν και η εκτεταμμένη κατανάλωση καφέ αυξάνει το στρες και ενδέχεται να καταλήξει σε εξάρτηση από την καφεΐνη, υπάρχουν μερικές ιδιότητες του δημοφιλούς ροφήματος που αποδεικνύονται ευεργετικές. Ακολουθούν 10  λόγοι, που θα σας κάνουν να νιώσετε καλά που πίνετε κάθε μέρα από ένα ή περισσότερα καφεδάκια.

1. Μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης πέτρας στη χολή

Έρευνα του πανεπιστημίου του Harvard έδειξε πως οι γυναίκες που κατανάλωναν τουλάχιστον 4 κούπες καφέ τη μέρα, παρουσίαζαν λιγότερες πιθανότητες κατά ποσοστό 25%, εμφάνισης λίθων στη χολή. Σχετκή έρευνα έδειξε αντίστοιχα αποτελέσματα και σε άντρες.

2. Πρόληψη κατάθλιψης

Δημοσίευση έρευνας στο ιατρικό περιοδικό «Archives of Internal Medicine» το 2011, έδειξε πως οι γυναίκες που έπιναν 2-3 φλιτζάνια καφέ τη μέρα, έριχναν τις πιθανότητες να εμφανίζουν κατάθλιψη στο μέλλον, κατά 15%. Όσες μάλιστα έπιναν τέσσερα φλιτζάνια, ανέβαζαν το ποσοστό στο 20%.

3. Βελτίωση της μνήμης

Η κατανάλωση καφέ βοηθά τη μνήμη, όπως έδειξε αμερικάνικη έρευνα του 2005, σύμφωνα με την οποία η κατανάλωση δυο φλιτζανιών τη μέρα, έδειξε βελτίωση στη μνήμη και στους χρόνους αντίδρασης του ατόμου.

Μια αντίστοιχη έρευνα του 2007, έδειξε ακόμα πως οι γυναίκες, και όχι οι άντρες, άνω των 65 ετών, οι οποίες κατανάλωναν τρεις κούπες καφέ τη μέρα, τα πήγαιναν σταδιακά καλύτερα σε δοκιμασίες μνήμης από όσες έπιναν μόνο μια κούπα τη μέρα και παρουσίαζαν σημάδια αδυναμίας της μνήμης τους. Τέλος, σχετικά με τα προηγούμενα, υπάρχει σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και των μειωμένων πιθανοτήτων εμφάνισης της νόσου του Alzheimer.

4. Μειωμένο ρίσκο εμφάνισης διαβήτη

Οι μελέτες έχουν δείξει πως όσοι πίνουν 4 ή περισσότερες κούπες καφέ τη μέρα, μειώνουν τις πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη στο μέλλον, κατά το εντυπωσιακό ποσοστό του 50%!

5. Μειώνει το ρίσκο εμφάνισης καρκίνου

Η κατανάλωση καφέ έχει, επίσης, συνδεθεί με τα μειωμένα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του στήθους, του ενδομητρίου και του συκωτιού. Από την τακτική κατανάλωση καφέ, δεν οφελούνται ωστόσο μόνο οι γυναίκες, ρίχνοντας σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνων, όπως του στήθους και της μήτρας αλλά και οι άντρες καθώς ο καφές έχει συνδεθεί και με τα μειωμένα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου στον προστάτη.

6. Ενίσχυση του μεταβολισμού

Επιπλεόν, ο καφές βοηθάει όχι μόνο στο να διατηρήσετε τη σιλουέτα σας, αλλά και στο να χάσετε βάρος. Η μεταβολική δράση του καφέ, ωστόσο έχει καλύτερη και μεγαλύτερης διάρκειας, απόδοση στις γυναίκες που είναι ήδη κανονικές στο βάρος τους, παρά στις υπέρβαρες.  

Η μέτρια κανατάλωση καφέ ακόμα (χωρίς ζάχαρη και γάλα) ξεγελάει τις λιγούρες βοηθώντας μας να χάσουμε το βάρος που θα παίρναμε αν παραδινόμασταν σε αυτές. Είναι σημαντικό ωστόσο να μην το παρακάνουμε καθώς  οι πολλοί καφέδες προκαλούν ταχυκαρδία και στρες το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε υπερφαγία και αντίθετα αποτελέσματα.

7. Λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης της νόσου του Parkinson

Δημοσίευση αμερικάνικου ιατρικού περιοδικού το 2000, έδειξε σύνδεση μεταξύ της προσλαμβανόμενης- από τον καφέ- καφεϊνης και των χαμηλών πιθανοτήτων εμφάνισης της νόσου του Parkinson. Παρόμοια έρευνα το 2010 καταλήγει επίσης στο ότι κατανάλωση 2-3 φλιτζανιών καφέ την ημέρα, ρίχνει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου κατά 25%.

8. Αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Έρευνα του 2005 κατέληξε στην παρατήρηση πως στην αμερικανική δίαιτα, η τροφή με τα περισσότερα αντιοξειδωτικά ήταν ο καφές. Ο καφές είναι μια από τις σημαντικές πηγές αντιοξειδωτικών, αλλά μάλλον η προηγούμενη έρευνα αναφέρεται στις αρκετά μεγάλες ποσότητες καφέ που καταναλώνει ο μέσος Αμερικανός.

9. Ενίσχυση της απόδοσης

Η καφεΐνη που λαμβάνουμε μέσω του καφέ, έχει αποδειχθει μέσω διαφόρων ερευνών πως ενισχύει όχι μόνο τις αντοχές αλλά την απόδοση του ατόμου σε μια εργασία. Μελέτη του 2008 καταλήγει στο συμπέρασμα πως τα αποδοτικά οφέλη της καφεΐνης αποδεικνύονται καλύτερα όταν πίνουμε καφέ, πριν από αγώνες αντοχής και δραστηριότητες που απαιτούν ένταση και συχνές παύσεις και επανεκκινήσεις. Βασιζόμενοι στην ίδια λογική, ο καφές βοηθάει τους αθλητές στις αποδόσεις του, ακόμα και όταν έχουν στερηθεί ύπνο.

10. Περιορίζει την εμφάνιση της ουρικής αρθρίτιδας (ή ποδάγρας)

Έρευνα του 2007, σε άνδρες ηλικίας άνω των 40 ετών συνέδεσε την μακρόχρονη κατανάλωση κάφε με τις χαμηλές πιθανότητες εμφάνισης της ουρικής αρθρίτιδας. Ουρική αρθρίτιδα είναι φλεγμονή που προκαλείται στις αρθρώσεις από ανεβασμένα επίπεδα του ουρικού οξέος. Σε αυτή την περίπτωση τα ίδια αποτελέσματα έχει και ο ντεκαφεϊνέ, ενώ όσοι καταναλώνουν έξι κούπες καφέ τη μέρα, ρίχνουν τις πιθανότητες εμφάνισης της φλεγμονής, κατά 60%.