8 συμβουλές για υγιέστερα μαλλιά

mallia
ΔΕΥΤΕΡΑ, 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Τα ταλαιπωρούμε καθημερινά αλλά μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η εμφάνισή τους. Ο λόγος για τα μαλλιά μας που παρόλο που περνάνε τα…πάνδεινα μπορεί να δείχνουν όμορφα χάρη σε καλά, κρυμμένα μυστικά.

Πολύτιμες συμβουλές υγείας αλλά και ομορφιάς του τριχωτού της κεφαλής μας, δίνει η ιστοσελίδα huffingtonpost.com και ο αναπληρωτής καθηγητής Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Northwestern, Dr. Kundu. Συγκριμένα αναφέρει: «Οι τύποι αλωπεκίασης, που συναντάμε σήμερα, είναι διαφορετικοί από εκείνους που συναντούσαμε πριν 20 χρόνια. Στις δεκαετίες του ’70 και ’80 η μεταχείριση των μαλλιών γινόταν με περισσότερο φυσικούς τρόπους, συγκριτικά με τη σημερινή «κακομεταχείριση», τις περμανάντ και τα χημικά προϊόντα με τα οποία φορτώνουμε τα μαλλιά». Ο καθηγητής, δίνει μερικές συμβουλές, ώστε αν δεν μπορούμε να αποχωριστούμε τη λάκ ή το σίδερο, να θωρακίζουμε έστω τα μαλλιά μας, με κύριο γνώμονα να συνεχίσουμε να τα έχουμε γιατί η τριχόπτωση αφορά όλους μας, άντρες και γυναίκες.

1. Λαμβάνετε αρκετή πρωτεΐνη

Η βασικότερη συμβουλή, που αφορά στην υγεία των μαλλιών, είναι η σωστή διατροφή. Η πρόσληψη αρκετής ποσότητας σιδήρου και πρωτεΐνης είναι σημαντική για την υγεία της τρίχας. Είτε κάνετε καθιστική, είτε περισσότερο δραστήρια ζωή, η πρωτεΐνη είναι ζωτικής σημασίας για πολλές λειτουργίες του οργανισμού.

2. Ελέγχετε την πρόσληψη βιταμινών και αν χρειαστεί κάντε χρήση συμπληρωμάτων

Τα επίπεδα του σιδήρου στον οργανισμό είναι σημαντικά για την υγεία των μαλλιών και για την κάθε γυναίκα σημαντική η κόμη της. Το φαινόμενο όμως της σιδηροπενικής αναιμίας είναι συχνό στις γυναίκες, λόγω του μηνιαίου κύκλου τους, γι΄αυτό και η πρόσληψη βιταμινών και στοιχείων, όπως είναι τα Ω-3 λιπαρά, η βιταμίνη D και πολυβιταμίνες με σίδηρο, ίσως είναι αναγκαία για την ενίσχυση του οργανισμού με τα κατάλληλα εφόδια για την ενδυνάμωση και συνολική υγεία της τρίχας.

3. Επενδύστε στη σιλικόνη

Δεν υπάρχουν μαγικά προϊόντα που να εξασφαλίζουν υγιή μαλλιά, αλλά αν θέλετε την καλύτερη δυνατή προστασία για τα μαλλιά σας, προτιμήστε προϊόντα με βάση τη σιλικόνη. Η σιλικόνη, αγκαλιάζει την τρίχα και την θωρακίζει λίγο περισσότερο απέναντι στα άλλα προϊόντα με τα οποία θα την επιβαρύνετε. Σε κάθε προϊόν που αγοράζετε τσεκάρετε αν η σιλικόνη είναι ένα από τα πρώτα συστατικά του, είτε με αυτό το όνομα, είτε ως διμεθικόνη.

4. Προσοχή στην οικιακή κομμωτική

Το πρόβλημα με όσους περιποιούνται τα μαλλιά τους στο σπίτι είναι ότι δεν μπορούν να έχουν πλήρη εικόνα του κεφαλιού τους και σε τι κατάσταση αυτό βρίσκεται, όταν το επιβαρύνουν με προϊόντα styling. Πρακτικές που συχνά προκαλούν βλάβη στα μαλλιά και το δέρμα του κεφαλιού, όταν γίνονται στο σπίτι από εμάς τους ίδιους είναι το ίσιωμα, η βαφή και ακόμα και το στέγνωμα αν γίνεται σε καθημερινή βάση.

Αν λοιπόν, έχετε αναλάβει οι ίδιοι την περιποίηση των μαλλιών σας και όχι κάποιος ειδικός, καλό θα ήταν να προσαρμόσετε τις συνήθειές σας ώστε να μην τα υποβάλλετε σε υψηλή θερμοκρασία πάνω από μια φορά την εβδομάδα και καλό θα ήταν να μειώσετε τις φορές που τα ισιώνετε. Δεν απαγορεύονται αυτές οι πρακτικές, αλλά καλό είναι να γίνονται σε μια λογική συχνότητα.

5. Ποτέ μην ισιώνετε βρεγμένα μαλλιά με το καυτό σίδερο

Τα βρεγμένα μαλλιά είναι πολύ πιο ευάλωτα στο σπάσιμο. Καλύτερα να στεγνώνετε ελαφρώς τα μαλλιά σας και μετά να χρησιμοποιείτε το σίδερο για να τα ισιώσετε. Το ζεστό σίδερο πάνω στα βρεγμένα μαλλιά είναι –καλύτερα- απαγορευτικό.

6. Μην αφήνετε το προϊόν στα μαλλιά σας παραπάνω από τον χρόνο που ενδύκνειται

Πολλοί είναι εκείνοι που δεν δίνουν την πρέπουσα σημασία στους χρόνους που υποδεικνύουν οι συσκευασίες των εκάστοτε προϊόντων και παρά το μυρμήγκιασμα και το τσούξιμο που νιώθουν τα διατηρούν παραπάνω χρόνο, αγνοώντας τις επιβλαβείς συνέπειες. Καλύτερα να μην είστε ένας από αυτούς.

7. Εαν στο κομμωτήριό σας, πονάτε περισσότερο παρά χαλαρώνετε, τότε ήρθε η ώρα να βρείτε άλλο

Το κομμωτήριο είναι μια μικρή πολυτέλεια που προσφέρουμε στον εαυτό μας και τίποτα δεν πρέπει να τη χαλάει, όπως είναι για παράδειγμα ένας αδιάφορος κομμωτής που θα ξεχάσει τη βαφή τόσο, ώστε να αρχίσει να τσούζει και να πονάει το δέρμα του κεφαλιού. Όσο ωραία και αν σας κουρεύει, δεν είναι ο κατάλληλος για εσάς και μάλλον για κανέναν. Βρείτε άλλο κομμωτήριο που όχι μόνο θα περιποιείται τα μαλλιά σας αλλά και εσάς την ίδια/τον ίδιο.

8. Αποφύγετε τα στιλιζαρισμένα χτενίσματα

Μην αγνοείτε τον πόνο που νιώθετε όταν σφίγγετε πολύ τις πλεξούδες σας ή φοράτε δεκάδες τσιμπιδάκια. Ο πόνος σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά, ότι πιέζετε κάτι που δεν αντέχει τόση πίεση και αυτού του είδους η κακομεταχείριση είναι που οδηγεί συχνά σε φαινόμενα αλωπεκίασης. Διατηρείτε χαλαρές τις κοτσίδες σας και μην τσιτώνετε το δέρμα της κεφαλής σε βαθμό πόνου, γιατί αν μη τι άλλο, θα πονοκεφαλιάσετε.