Πώς να φτιάξετε την τέλεια κοτόπιτα

kotopita
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Τα αγνά υλικά μια σπιτικής πίτας, το μεράκι και η καλή διάθεση κατά την προετοιμασία της είναι τα στοιχεία που την κάνουν τόσο νόστιμη. Εμείς θα σας μάθουμε να φτιάχνετε την καλύτερη κοτόπιτα.

Οι πίτες αρέσουν σε όλους, μικρούς και μεγάλους, είναι το καλύτερο κολατσιό και αν είναι και σπιτικές, τότε η απόλαυση είναι ασύγκριτη. Τα αγνά υλικά μια σπιτικής πίτας, το μεράκι και η καλή διάθεση κατά την προετοιμασία της είναι τα στοιχεία που την κάνουν τόσο νόστιμη.
Για να μην  ξεχνιόμαστε όμως, τον πρωταγωνιστικό ρόλο τον έχει η καλή συνταγή που θα αναδείξει τα υλικά και θα εμπνεύσει και τον μάγειρα.

Υπάρχουν πολλές εκδοχές πίτας με κοτόπουλο και όλες έχουν μερίδιο στην επιτυχία. Παρακάτω ακολουθούν μερικές γενικές συμβουλές και η απόλυτη συνταγή για την καλύτερη κοτόπιτα που θα φτιάξετε ποτέ!
Γιατί σίγουρα θα την φτιάξετε...

Το κοτόπουλο

Αν και πολλοί συνηθίζουν τα φτιάχνουν την κοτόπιτα με τα περισσεύματα του χθεσινού κοτόπουλου, η αλήθεια είναι πως μια καλή συνταγή κοτόπιτας αξίζει ένα ολόκληρο κοτόπουλο αποκλειστικά για εκείνη.
Επειδή όμως το καλό ψήσιμο του κοτόπουλου δίνει μεν άλλη γεύση στο κρέας, αλλά το στεγνώνει κιόλας, μια λύση είναι να το βράσετε σε ζωμό με μπαχαρικά, να χρησιμοποιήσετε τον ίδιο ζωμό για τη σάλτσα της πίτας και έτσι να διατηρήσετε την υγρασία του πιάτου.
Θυμηθείτε να μην αλατίσετε το κρέας πριν το μαγειρέψετε, καθώς αυτό θα επισκιάσει τη γεύση του κοτόπουλου και αυτό δεν το θέλουμε.

Τα λαχανικά

Τα λαχανικά στην κοτόπιτα ανεβάζουν το γευστικό επίπεδο συνολικά και την ποικιλία στην υφή της πίτας. Αν και οι επιλογές είναι πολλές φυσικά, η καλύτερη προτεινόμενη είναι εκείνη του πράσου. Για την καλύτερη χρήση του πράσου, φροντίστε να το μαλακώσετε πρώτα σε βούτυρο ή στο  ίδιο το λίπος του κοτόπουλου.
Πολλοί προτιμούν τα πράσα και προσθέτουν στα λαχανικά της πίτας και κάστανο, ενώ αν θέλετε μπορείτε να βάλετε στο «παιχνίδι» και το κρεμμύδι, αλλά και χωρίς αυτό η κοτόπιτα μπορεί να σταθεί χωρίς γευστικές απώλειες.

Το χοιρινό

Το χοιρινό, αν και αναφερόμαστε σε κοτόπιτα, προσθέτει μια έξτρα νοστιμιά στο πιάτο, κάτι που δεν μπορεί να δώσει, όσο καλομαγειρεμένο και να είναι το κοτόπουλο ή η γαλοπούλα. Εαν δεν έχετε πρόχειρο ένα χοιρομέρι στην κατάψυξη, που –ας είμαστε ειλικρινείς- είναι μάλλον απίθανο, δοκιμάστε να χρησιμοποιήστε μπέικον. Χρησιμοποιήστε μεγάλα κομμάτια, το λίπος των οποίων θα κάνει την κοτόπιτα χίλιες φορές καλύτερη.

Η σάλτσα

Αυτό όμως πραγματικά που μπορεί να στείλει στα ύψη ή στα τάρταρα την κοτόπιτα είναι η σάλτσα! Κάποιες σάλτσες έχουν σαν βάση το γάλα, κάποιες το ζωμό από το κοτόπουλο και κάποιες τη σάλτσα από το βραστό της προηγούμενης ημέρας. Στις περισσότερες εκδοχές, το κρασί που θα την σβήσετε, παίζει σημαντικό ρόλο.
Η σάλτσα είναι πολύ σημαντική γιατί η πίτα θα στεγνώσει χωρίς αυτή και αν ακόμα δεν θέλετε να την έχετε μέσα στην πίτα, εφαρμόστε την τακτική του Oliver, που τη σερβίρει ξεχωριστά στο τραπέζι. Σε καμία περίπτωση όμως μην την ξεχάσετε.

Αρώματα

Θυμάρι και μαϊντανός, μαϊντανός και φασκόμηλο, μαντζουράνα και εστραγκόν, ή εστραγκόν σκέτο είναι κάποιες δοκιμασμένες επιλογές για το καλό άρωμα της πίτας.
Το καλύτερο ωστόσο αποτέλεσμα θα έχουν το θυμάρι μαζί με το φασκόμηλο και το εστραγκόν συνοδεία χυμού από λεμόνι. Πειραματιστείτε και ανακαλύψτε το δικό σας συνδυασμό.

Η συνταγή της τέλειας κοτόπιτας

Υλικά (4-6 μερίδες):
• 1 μικρό κοτόπουλο
• 1 μεγάλο καρότο, πλυμένο και τεμαχισμένο, αλλά όχι ξεφλουδισμένο
• 1 κρεμμύδι, κομμένο σε κομμάτια αλλά,επίσης, όχι ξεφλουδισμένο
• 2 σέλινα, τεμαχισμένα
• 1 φύλλο δάφνης
• Μερικοί κόκκοι πιπεριού
• Ένα ματσάκι εστραγκόν
• 40 γρμ βούτυρο
• 100 γρμ μπέηκον, κομμένο σε κύβους
• 2 πράσα, χοντροκομμένα
• 200 ml κρέμα γάλακτος
• Το χυμό ενός λεμονιού

Για τη ζύμη:
• 225 γρμ. αλεύρι
• 225 γρμ. κρύο βούτυρο
• 100 ml παγωμένο νερό
• 1 αυγό χτυπημένο με λίγο νερό ή γάλα

Προετοιμασία:

1. Βάλτε το κοτόπουλο σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί με το καρότο, το κρεμμύδι, τη δάφνη, το σέλινο, το πιπέρι και το εστραγκόν. Καλύψτε με κρύο νερό και αφήστε το να βράσει (θυμηθείτε να ξαφρίζετε κατά τη διάρκεια).
Χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 45 λεπτά, μέχρι το κοτόπουλο να μαγειρευτεί καλά.
2. Όσο βράζει το κοτόπουλο, μπορείτε να ετοιμάσετε τη ζύμη. Κοσκινίστε το αλεύρι, με μια γενναία δόση αλάτι σε μια κρύα επιφάνεια. Τεμαχίστε το βούτυρο σε κύβους του 1 εκατοστού και αναμείξτε τα δυο υλικά. Ζυμώστε τα ώστε να σχηματιστούν σβώλοι.
Υπενθύμιση: στόχος μας δεν είναι ένα ομοιογενές μείγμα.
3. Ραντίστε στο μείγμα με λίγο νερό και ανακατέψτε ξανά. Προσθέστε τόσο νερό ώστε να σχηματιστεί η ζύμη και χωρίς να παιδέψετε πολύ το μείγμα, καλύψτε το μπολ με μεμβράνη και αφήστε το στο ψυγείο για είκοσι λεπτά.
4. Αλευρώστε τον πάγκο της κουζίνας και πλάστε τη ζύμη σε ορθογώνιο σχήμα. Χρησιμοποιήστε τον πλάστη για να φτάσει τρεις φορές το αρχικό του μέγεθος του. Διπλώστε το έτσι ώστε να έχει τρια στρώματα. Χρησιμοποιήστε ξανά τον πλάστη για να το απλώσετε, ξανά τρεις φορές μεγαλύτερο από το αρχικό του μέγεθος, ξαναδιπλώστε ξανά όπως πριν και βάλτε το στο ψυγείο για ακόμα είκοσι λεπτά.
5. Όταν έχει βράσει το κοτόπουλο, βγάλτε το από τη φωτιά και αφήστε το στην άκρη. Στην κατσαρόλα έχει μείνει ο ζωμός. Ανεβάστε τη φωτιά και βράστε το ζωμό μέχρι να μείνει το ¼ της αρχικής ποσότητας. Αυτή η διαδικασία, υπολογείστε πως θα χρειαστεί περίπου είκοσι λεπτά.
6. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180ο C. Λιώστε το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά και προσθέστε το μπέηκον. Τηγανίστε μέχρι να χρυσίσει και ύστερα βγάλτε το από τη φωτιά. Εν συνεχεία, ρίξτε στο τηγάνι το πράσο και τηγανίστε για περίπου επτά λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Ύστερα, ανεβάστε κι άλλο τη φωτιά και αφού ζεσταθεί το τηγάνι ρίξτε μέσα το ζωμό. Αφήστε το να βράσει λίγο και μετά ρίξτε την κρέμα γάλακτος, το χυμό του λεμονιού, το εστραγκόν και το μπέηκον. Αφού δοκιμάσετε τη γεύση της σάλτσας και είστε ικανοποιημένοι, ρίξτε μέσα το κοτόπουλο κομμένο σε κομμάτια.
7. Τέλος, ρίξτε το κοτόπουλο και τη σάλτσα σε ένα ταψάκι και αφήστε το να κρυώσει. Εν τω μεταξύ απλώστε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια με ιδανικό πάχος της ζύμης τα πέντε χιλιοστά. Ρίξτε πάνω από τη ζύμη το περιεχόμενο της κοτόπιτας και περάστε με πινέλο το χείλος του σκεύους με αυγό. Σκεπάστε την πίτα με την υπόλοιπη ζύμη και αλείψτε ξανά με αυγό την επιφάνειά της.
Μην ξεχάσετε να ανοίξετε μια μικρή τρύπα στην επιφάνεια της ζύμης για το σωστό ψήσιο.
8. Ψήστε για 30-40 λεπτά, μέχρι η ζύμη να χρυσίσει και πριν σερβίρετε, αφήστε την πίτα να πάρει θερμοκρασία δωματίου.

Καλή σας επιτυχία και καλή σας όρεξη!