12 λόγοι για να αρχίσετε άμεσα να τρώτε ρόδι

rodi-3
ΤΕΤΑΡΤΗ, 05 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

Μπορεί να είναι δύσκολο στο καθάρισμα και οι περισσότεροι να νομίζουμε ότι η μοναδική του χρήση είναι για να το σπάμε την Πρωτοχρονιά για γούρι, αλλά το ρόδι προσφέρει πολλά παραπάνω. Είτε το αγοράσετε έτοιμο καθαρισμένο από το σούπερ μάρκετ, είτε αφιερώσετε οι ίδιοι χρόνο από τη ζωή σας και το καθαρίσετε (ομολογουμένως είναι μπελαλίδικη δουλειά) τα οφέλη από την κατανάλωσή του είναι πολλά και διόλου αμελητέα. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα συναντήσετε στο δρόμο σας ένα ρόδι, μην το προσπεράσετε βαριεστημένα αλλά ασχοληθείτε με αυτό και εκείνο με τη σειρά του θα σας ανταμείψει...

Αντιγηραντικές ιδιότητες

Η μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά στο ρόδι το βάζει σε αρκετά υψηλή θέση στα τρόφιμα με τη μεγαλύτερη απορροφητικότητα των ελεύθερων ριζών. Η δράση των ελεύθερων ριζών, για όσους δεν γνωρίζουν, είναι ένας από τους σημαντικούς παράγοντες που οδηγούν στη γήρανση του δέρματος και τις συνεπαγόμενες ρυτίδες.

Προστασία των νεφρών

Έρευνες έχουν δείξει πως το εκχύλισμα ροδιού δρα προστατευτικά για την υγεία των νεφρών και διορθώνει τη ζημιά που προκαλούν σε αυτά οι επιβλαβείς τοξίνες.

Προστασία και αναδόμηση του συκωτιού

Το ρόδι όχι μόνο ενισχύει την υγεία του συκωτιού με τη συνολική προστατευτική του δράση, αλλά ακόμα βοηθά στην αναδόμησή του, εφόσον έχει υποστεί βλάβη.

Ενίσχυση το ανοσοποιητικού

Το ρόδι και ο χυμός του περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C, η οποία είναι ένα από τα σημαντικότερα θρεπτικά στοιχεία για τη λειτουγρία του ανοσοποιητικού συστήματος και απαραίτητα, ιδιαιτέρως την εποχή του χειμώνα, που ο οργανισμός είναι περισσότερο ευάλωτος σε ασθένειες και ιούς.

Αντιαλλεργικές ιδιότητες

Το ρόδι περιέχει σημαντικές ποσότητες σε πολυφαινόλες, οι οποίες περιορίζουν τις βιοχημικές διαδικασίες που είναι συχνά συνδεδεμένες με τις αλλεργίες.

Προστασία της καρδιάς

Σχετικές έρευνες έχουν δείξει πως το ρόδι ενισχύει την ικανότητα του οργανισμού να συνθέτει τη χοληστερίνη που χρειάζεται και να καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες που αναπτύσσονται στα αγγεία του οργανισμού, οδηγούν στην καταστροφή των κυττάρων και εν τέλει σε προβλήματα στη λειτουργία της καρδιάς.

Αποτρέπει την εμφάνιση καρκίνου (σε προστάτη, στήθος και δέρμα)

Έχει παρατηρηθεί πως κομμάτι της δράσης του χυμού και του εκχυλίσματος από ρόδι είναι η καταστροφή των καρκινικών κυττάρων και της περαιτέρω ανάπτυξής τους. Η κατανάλωση ροδιού έχει ακόμα συνδεθεί με την περιορισμένη εμφάνιση δυο τύπων καρκίνου του δέρματος.

Προστασία του DNA

Τα φυτοθρεπτικά συστατικά και τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο ρόδι δείχνουν να έχουν αλληλεπίδραση και συνεργασία με το γενετικό υλικό του οργανισμού, εν τέλει προστατεύοντάς το.

Ισορροπεί την αρτηριακή πίεση

Έρευνες έχουν δείξει πως το εκχύλισμα του ροδιού έχει ιδιότητες εξισορρόπησης της αρτηριακής πίεσης στον οργανισμό, ειδικότερα όταν σχετίζεται με την κατανάλωση λιπαρών γευμάτων.

Ρυθμίζει το μεταβολικό σύνδρομο

Το ρόδι βοηθά στη ρύθμιση του ζαχάρου στο αίμα, βελτιώνει την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη, μάχεται ενάντια στην εμφάνιση φλεγμονών και δρα υποστηρικτικά σε σωρεία άλλων παραγόντων και διαδικασιών που σχετίζονται με την αποφυγή εμφάνισης του μεταβολικού συνδρόμου. Το μεταβολικό σύνδρομο σχετίζεται με την παχυσαρκία και την τάση εμφάνισης διαβήτη.

Προστατεύει ενάντια στην εμφάνιση του Alzheimer

Πειράματα σε ποντίκια, που είχαν προγραμματιστεί να έχουν την προδιάθεση εμφάνισης της νόσου του Alzheimer, έδειξαν πως η κατανάλωση ροδιού εμπόδιζε ή έστω περιόριζε την εξέλιξη της νόσου.

Προστασία από την οστεοαρθρίτιδα

Έχει αποδειχτεί πως η κατανάλωση ροδιών είναι ευεργετική για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας, καθώς περιέχει πλήθος φυτοθρεπτικών συστατικών όπως είναι το ελλαγικό οξύ, αλλά και πολυφαινόλες.