10 ενδείξεις κατάθλιψης και 7 τρόποι να τις καταπολεμήσετε

katathlipsi-3
ΔΕΥΤΕΡΑ, 10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

Όταν η αδιαθεσία και η έλλειψη όρεξης να κάνετε κάτι που παλιά σας ενθουσίαζε, επιμένουν και δεν φεύγουν εύκολα, όσες σοκολάτες και να καταναλώσετε, τότε ένα πιθανό ενδεχόμενο είναι η κατάθλιψη να σας έχει χτυπήσει την πόρτα. Όσοι το έχουν πάθει γνωρίζουν πως η κατάθλιψη σας στερεί από όλη σας την ενέργεια και δεν επιδρά αρνητικά μόνο σε εσάς, αλλά και στους ανθρώπους που σας περιβάλλουν.

Η κατάθλιψη έχει διάφορα στάδια και εντάσεις, ενώ αν δεν αντιμετωπιστεί στα αρχικά στάδια εμφάνισής της, τότε είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε χειρότερες καταστάσεις, σε πνευματικό και παθολογικό επίπεδο. Μην αμελείτε την επίμονη κακοδιαθεσία και μην ξεχνάτε πως όλοι βρεθήκαμε σε αυτό τον κόσμο για να περνάμε καλά, όσο επιπόλαια θεώρηση της ζωής και αν σας ακούγεται αυτό.  

Δέκα σημάδια κατάθλιψης, τα οποία είτε εμφανίζονται μεμονωμένα είτε όχι και είναι καλό να αντιμετωπίζονται άμεσα, με φυσικό ή άλλο τρόπο, πριν είναι πολύ αργά και έχετε χαραμίσει τις μέρες σας κλεισμένοι στο δωμάτιό σας, είναι τα εξής:

1. Κοιμάστε περισσότερο ή λιγότερο από αυτό που πραγματικά χρειάζεστε

2. Σκέφτεστε συχνά τον θάνατο ή την αυτοκτονία

3. Δεν τρέφεστε σωστά

4. Δεν βρίσκετε νόημα στη ζωή σας

5. Έχετε μειωμένη ή μηδενική ενέργεια για ο,τιδήποτε

6. Είστε μονίμως θλιμμένοι

7. Νιώθετε αβοήθητοι και απελπισμένοι

8. Κλαίτε συνέχεια

9. Έχετε δυσκολία στη συγκέντρωση και τη λήψη αποφάσεων

10. Αντιμετωπίζετε πόνους που δεν περνάνε με φαρμακευτική αγωγή ή κάποιου άλλου είδους θεραπεία

Πώς θα κρατήσετε την κατάθλιψη μακριά από τη ζωή σας;

1. Καθιερώστε μια καθημερινή ρουτίνα

Καθιερώστε μια σειρά δραστηριοτήτων που θα εξασκείτε σε καθημερινή βάση και θα είναι το σημείο αναφοράς της υπόλοιπης μέρας σας. Για παράδειγμα, ξεκινήστε τη μέρα σας, με ξύπνημα μια συγκεκριμενη ώρα, τρέξιμο στο πάρκο, ντους και πρωινό γεύμα. Το πρόγραμμα θα σας «αναγκάσει» να ξεκινήσετε δυναμικά μια μέρα, που αλλιώς θα τη βγάζατε στο κρεβάτι.

2. Βελτιώστε τη διατροφή σας

Όταν δεν τρέφεστε καλά, επηρεάζεται και η σωματική και η ψυχική σας υγεία. Κάντε ένα ξεκαθάρισμα στα ντουλάπια σας και ξεφορτωθείτε όλα τα τρόφιμα που περιέχουν κατά κύριο λόγο ζάχαρη και λίπη. Γεμίστε τον χώρο που άδειασε με προϊόντα ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά και ο,τιδήποτε θα ενισχύει τη σωματική σας υγεία και εν τέλει θα φτιάξει τη διάθεσή σας.

3. Γυμναστείτε, για την υγεία του πνεύματος και του σώματος

Η φύση του ανθρώπου τον θέλει να κινείται και να μην περνάει τα χρόνια του καθισμένος σε μια καρέκλα γραφείου ή ξαπλωμένος στον καναπέ του σαλονιού. Εντάξτε σταδιακά και με σύστημα τη γυμναστική στην καθημερινότητά σας και θα δείτε άμεσα τα θετικά της αποτελέσματα, σε πνεύμα και φυσική κατάσταση.

4. Αμφισβητήστε τις ίδιες σας τις αρνητικές σκέψεις

Όλοι έχουμε αρνητικές σκέψεις, αλλά εκείνοι που τις αποδέχονται μοιρολατρικά είναι εκείνοι που πέφτουν σε κατάθλιψη. Την επόμενη φορά που θα νιώσετε άσχημα για τον εαυτό σας, αναζητήστε το λόγο που σας κάνει να νιώθετε έτσι και αμφισβητήστε ευθέως την ορθότητά του. Αν η κουβέντα κάποιου τρίτου σας έριξε τη διάθεση, τότε αναρωτηθείτε αν αυτό που ειπώθηκε και σας έπληξε, αναφερόταν εν τέλει σε εσάς ή ουσιαστικά στον ίδιο που τελικά το ξεστόμισε.

5. Δοκιμάστε κάτι καινούριο, πειραματιστείτε

Μην βυθίζεστε στη συνήθεια και να θυμάστε να αναζητάτε διαρκώς νέα πράγματα στη ζωή και την καθημερινότητά σας. Κάθε φορά που δοκιμάζετε κάτι καινούριο, αλλάζει η διάθεσή σας και μαζί με αυτή τα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλό σας, κάτι που αντιλαμβάνεται ο οργανισμός σαν ευχαρίστηση.

6. Διασκεδάστε και περάστε καλά

Θυμηθείτε πως διασκεδάζατε όταν ήσαστε παιδιά και προσπαθήστε να αναβιώσετε το συναίσθημα. Ακόμα και αν δεν νιώθετε το ίδιο ανάλαφρα όπως τότε. Πιέστε τον εαυτό σας να βγει από το λήθαργο της κατάθλιψης και να διασκεδάσει με απλά πράγματα όπως είναι μια βόλτα στο πάρκο ή δίπλα στη θάλασσα.

7. Ζητήστε βοήθεια από κάποιον ειδικό

Το πρώτο και σημαντικότερο στάδιο για τη θεραπεία της κατάθλιψης είναι η αποδοχή της και η αναγνώριση από το άτομο ότι χρειάζεται βοήθεια. Η ντροπή και η προκατάληψη δεν πρέπει να εμποδίζουν τους πάσχοντες να αναγνωρίζουν την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, καθώς μόνο έτσι θα μπορέσουν να θεραπευτούν από αυτή.