Καφές στο γραφείο; Λιγότερα λάθη, περισσότερα κέρδη...

kafes-sto-grafeio-ligotera-lathi-perissotera-kerdi

ΔΕΥΤΕΡΑ, 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Μπορεί ο καφές που καταναλώνετε στη δουλειά να αποτελεί για εσάς μια αγαπημένη συνήθεια όμως φαίνεται πως εξίσου τον... αγαπά και ο εργοδότης σας καθώς έτσι περιορίζετε δραστικά τα λάθη και τις απροσεξίες που ενδεχομένως θα κάνατε χωρίς αυτόν...

Μπορεί ο καφές που καταναλώνετε στη δουλειά να αποτελεί για εσάς μια αγαπημένη συνήθεια όμως φαίνεται πως εξίσου τον… αγαπά και ο εργοδότης σας καθώς έτσι περιορίζετε δραστικά τα λάθη και τις απροσεξίες που ενδεχομένως θα κάνατε χωρίς αυτόν…

Έχετε αναρωτηθεί γιατί σε αρκετές εταιρείες-δυστυχώς όχι σε όλες- ο καφές αποτελεί μια ευγενική «παροχή» της επιχείρησης που προσφέρεται δωρεάν στους εργαζομένους; Όχι, δεν πέσατε σε καλό και στοργικό αφεντικό απλά ο εργοδότης σας προφανώς γνωρίζει πως το όφελος από την απλόχερη προσφορά καφέ στο προσωπικό είναι σαφώς μεγαλύτερο από το κόστος αγοράς του δημοφιλούς ροφήματος.

Η σκηνή είναι λίγο έως πολύ γνωστή σε πολλούς εργαζόμενους. Η καθημερινότητα στο γραφείο ξεκινά με μια «άτυπη» συνάντηση στην κουζίνα της εταιρείας, όπου οι εργαζόμενοι φτιάχνουν τον πρώτο καφέ της ημέρας και ξεκινούν το 8ωρο με μια φιλική κουβεντούλα με τους συναδέλφους.

Η ίδια διαδικασία ενδεχομένως επαναλαμβάνεται αρκετές φορές μέσα στην ημέρα-ανάλογα με την «εξάρτηση» κάθε εργαζόμενου από την θαυματουργή καφεϊνη. Ο καφές, που αποτελεί «προέκταση» του εαυτού μας κατά τη διάρκεια της εργασιακής καθημερινότητας μπορεί να αντιμετωπίζεται ως μία ακόμη συνήθεια που έχουμε εντάξει στο ωράριό μας όμως φαίνεται πως η ανάγκη γι’ αυτόν «κρύβει» πολλά περισσότερα…

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τη σχολή ιατρικής του πανεπιστημίου του Λονδίνου, επιβεβαίωσε πως η δωρεάν παροχή καφέ από την πλευρά του εργοδότη κρύβει δόλο…

Φοβού τον εργοδότη και καφέ φέροντα…

Η ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έρευνα απέδειξε περίτρανα πως η κατανάλωση καφέ μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια όχι μόνο για τον εργαζόμενο αλλά κυρίως για τον… εργοδότη!

Για τους σκοπούς της έρευνας αναλύθηκαν πορίσματα από παλιότερες μελέτες, όπου γινόταν σύγκριση ανάμεσα σε διαφορετικούς τρόπους πρόσληψης καφεϊνης σε έναν οργανισμό. Οι εθελοντές δοκίμασαν μια σειρά διαφορετικών τρόπων πρόσληψης καφεϊνης (π.χ ισοτονικά ποτά, αναψυκτικά, τρόφιμα ή χάπια) και ερευνήθηκε η επίδραση που είχε κάθε τρόπος από αυτούς στη συμπεριφορά και στην εργασιακή απόδοση κάθε εθελοντή.

Εκεί λοιπόν διαπιστώθηκε και με μεγάλη διαφορά, πως η πρόσληψη της καφεϊνης μέσω του ροφήματος καφέ υπήρξε μακράν η πιο αποτελεσματική όσον αφορά στην απόδοση του εργαζομένου. Τα λάθη μειώθηκαν αισθητά, ο εργαζόμενος ήταν απόλυτα αφοσιωμένος στην εργασία του, η λογική του ήταν «τετράγωνη» ενώ και η εργασία του ολοκληρώθηκε σε λιγότερο χρόνο και μάλιστα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Τα αποτελέσματα ήταν ακόμη πιο θεαματικά στις περιπτώσεις, όπου οι εθελοντές εργάζονταν σε νυχτερινές βάρδιες. Εκεί, τα λάθη ήταν συνηθέστερα, οι απροσεξίες ήταν μέσα στο πρόγραμμα ενώ συχνά η δουλειά γινόταν με πιο αργούς και χαλαρούς ρυθμούς από ότι το πρωί.

Ωστόσο και εδώ, ο καφές έκανε το θαύμα του. Όσοι εθελοντές-εργαζόμενοι κατανάλωναν καφέ κατά τη διάρκεια της βάρδιας τους, μείωσαν δραστικά τον αριθμό των λαθών τους, η προσοχή τους ήταν επικεντρωμένη στην εργασία τους ενώ ολοκλήρωναν τα καθήκοντά τους σε μικρότερο χρόνο από ότι χωρίς τη βοήθεια του καφέ.

Και ενώ σε κάθε περίπτωση αποδείχθηκε πως ο καφές βοηθά με κάθε τρόπο την συγκέντρωση του εργαζόμενου και τον ωθεί να δουλέψει πιο αποτελεσματικά και με μεγαλύτερη προσήλωση, υπάρχουν ακόμη αμφιβολίες σχετικά με το αν η επίδραση του καφέ είναι ίδια σε κάθε ηλικία.

Αρκεί να σημειωθεί, πως τα αποτελέσματα των παραπάνω ερευνών προέκυψαν μετά από μελέτη σε νέους ανθρώπους, ηλικίας 20-40 ετών, που όπως φάνηκε οργανικά ανταποκρίθηκαν άμεσα στην επίδραση του καφέ, πράγμα που μπορεί να μην συνέβαινε, αν η ηλικία των εθελοντών ήταν μεγαλύτερη, π.χ. 50 ή ακόμη και 60 ετών.

Ωστόσο, ως πρώτο χρήσιμο συμπέρασμα υπήρξε η σχεδόν θαυματουργή επίδραση του καφέ στην εργασιακή καθημερινότητα κυρίως των νέων ανθρώπων που είδαν την παραγωγικότητά τους ν’ αυξάνεται μετά από μερικές γουλιές καφέ. Γεγονός, που μάλλον δεν πέρασε απαρατήρητο από τους εργοδότες που εφοδίασαν τις κουζίνες των εργασιακών χώρων με διαφορετικά είδη καφέ για όλα τα γούστα…