Οι νοστιμιές που προστατεύουν την υγεία

oi-nostimies-pou-prostateuoun-tin-ugeia

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Νοστιμιές και ωφέλιμες για την υγεία γίνεται; Μάλλον ναι, αναφέρουν οι επιστήμονες και μας παρουσιάζουν τις τροφές εκείνες που όχι μόνο μας αρέσουν αλλά ωφελούν και την υγεία μας!

Οι ερευνητές δεν ικανοποιήθηκαν όταν ανακάλυψαν τη δύναμη των αντιοξειδωτικών στην εξουδετέρωση των συνεπειών από τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες. Συνέχισαν λοιπόν, αναζητώντας διάφορες διατροφικές πηγές αντιοξειδωτικών.

Αρχικά γνωρίζαμε ότι τα αντιοξειδωτικά βρίσκονταν μόνο στα έντονα και πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά. Η σύγχρονη έρευνα όμως, έχει αποκαλύψει κι άλλες, «απρόσμενες» πηγές αντιοξειδωτικών. Δε χρειάζεται λοιπόν να ψάχνετε απεγνωσμένα μόνο για… βατόμουρα, αλλά μπορείτε να καταναλώνετε κι άλλες τροφές, πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, επωφελούμενοι από ένα ολόκληρο φάσμα πλεονεκτημάτων που προσφέρουν. Αυτές οι «αντισυμβατικές» πηγές αντιοξειδωτικών περιλαμβάνουν:

Ζυμαρικά ολικής άλεσης: αν τα ζυμαρικά είναι η… αδυναμία σας, τότε προτιμήστε τα ολικής άλεσης, τα οποία προσφέρουν τριπλάσια αντιοξειδωτική προστασία σε σχέση με τα κανονικά. Οι πολυφαινόλες που περιέχουν, είναι ένα πολύ ισχυρό στοιχείο κατά του καρκίνου, ενώ οι φυτικές τους ίνες, μειώνουν την αρτηριακή πίεση, ρυθμίζοντας τα επίπεδα χοληστερόλης. Έτσι, η κατανάλωση ζυμαρικών ολικής άλεσης, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Μάλιστα, οι συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών στα φρούτα και τα λαχανικά, συγκρίνονται με εκείνες στο αλεύρι ολικής αλέσεως.

Ποπκορν: τα ποπκορν είναι ένα από τα αγαπημένα σνακς για πολλούς. Χρειάζονται μόλις λίγα λεπτά για να παρασκευαστούν και μπορούν να ικανοποιήσουν την πείνα μας, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο του Scranton, αποκάλυψε ότι τα σνακς που περιέχουν ολόκληρους τους κόκκους, όπως το ποπκορν, έχουν εκπληκτικά υψηλά επίπεδα αντικαρκινικών αντιοξειδωτικών, κυρίως πολυφαινόλες. Αποφύγετε να τα τρώτε με βούτυρο ή καραμέλα.

Αυγά: το σπανάκι και άλλα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, πιστεύεται ότι είναι οι πλουσιότερες πηγές της αντιοξειδωτικής ουσίας λουτεϊνης, η οποία εμποδίζει την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και τον καταρράκτη του ματιού. Στον κρόκο του αυγού, το ποσό της λουτεΐνης είναι συγκριτικά χαμηλότερο, αλλά μια μελέτη έδειξε ότι η λουτεΐνη των κρόκων αυγού, απορροφάται πιο αποτελεσματικά, εξαιτίας της καλύτερης επεξεργασίας των αντιοξειδωτικών από τον οργανισμό μας, χάρη στην περιεκτικότητα σε λιπαρά, που έχει ο κρόκος.

Φασόλια σε κονσέρβα: είναι γνωστό ότι τα ξερά φασόλια είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών. Ισχύει όμως το ίδιο και για τα κονσερβοποιημένα; Mια μελέτη που έγινε, διαπίστωσε ότι τα μικρά κόκκινα φασόλια έχουν την υψηλότερη αντιοξειδωτική ιδιότητα, ενώ ακολουθούν τα σκούρα κόκκινα φασόλια (rajma) και τα μαύρα φασόλια. Τα πιο σκούρα κονσερβοποιημένα φασόλια, έχουν υψηλά ποσά φυτοχημικών, των συστατικών των φυτών που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και επιδιορθώνουν το κατεστραμμένο DNA.

Γιαούρτι: το γιαούρτι είναι μια ακόμη νόστιμη απόλαυση που μπορείτε να συμπεριλάβετε στην καθημερινή σας διατροφή. Περιέχει έναν τύπο βιταμίνης Β που ονομάζεται ριβοφλαβίνη και έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Τα κύτταρά μας έχουν ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται γλουταθειόνη και το οποίο μπορεί να λειτουργήσει καλά μόνο με την υποστήριξη της ριβοφλαβίνης. Αλλά αυτό το είδος βιταμίνης Β είναι διαλυτό στο νερό που σημαίνει ότι μπορεί να παραμείνει στο σώμα για μερικές ώρες. Έτσι θα πρέπει να τρώμε γιαούρτι καθημερινά για να τροφοδοτούμε τον οργανισμό μας με ριβοφλαβίνη συνεχώς.

Οργανικό γάλα: έχει βρεθεί ότι το γάλα των αγελάδων που τρέφονταν με γρασίδι και βιολογική τροφή, ήταν υψηλότερο σε αντιοξειδωτικά από το γάλα που προερχόταν από αγελάδες που τρέφονταν με σπόρους, κατά 40-50% περισσότερο. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο γάλα της αγελάδας περιλαμβάνουν το β-καροτένιο, τη λουτεΐνη και τη βιταμίνη Ε. Εάν δε σας αρέσει το γάλα, μπορείτε να τρώτε παράγωγά του, όπως το τυρί και το βούτυρο.

Φυσικές γλυκαντικές ουσίες: είναι μια καλή επιλογή για να αντικαταστήσετε την επεξεργασμένη ζάχαρη. Μελάσα, μέλι, μαύρη ζάχαρη και σιρόπι σφένδαμου, είναι οι κοινές φυσικές γλυκαντικές ουσίες που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Οι πιο σκούρες ποικιλίες μελιού περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες αντιοξειδωτικών, που ονομάζεται πολυφαινόλη, σε σύγκριση με τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν στο εμπορικό μέλι. Δοκιμάστε επίσης να προσθέσετε φυσικές γλυκαντικές ουσίες στα γλυκά σας.

Είναι πλέον προφανές, ότι δε χρειάζεται να στερείστε αγαπημένες γεύσεις, στην προσπάθειά σας να καταναλώνετε φυσικές τροφές! Τα τρόφιμα που αναφέραμε παραπάνω, μπορούν να αποτελέσουν ένα από τα αγαπημένα κομμάτια της διατροφής σας, που προσφέρει, όχι μόνο απόλαυση, αλλά και προστασία από ασθένειες.