Ο Έλληνας το θέλει το κρεατάκι του

kreas
ΤΕΤΑΡΤΗ, 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

Είμαστε κρεατοφάγοι, γιατί να το κρύψουμε άλλωστε; Οι μπριζόλες και το κατσικάκι στο φούρνο είναι αναπόσπαστο μέρος της διατροφής μας, ενώ στο κοκορέτσι και το σπληνάντερο δε λέμε «όχι»!

Ποιος άλλος λαός άλλωστε έχει καθιερώσει γιορτή υπέρ της κρεατοφαγίας; Απ’ ότι φαίνεται όμως, από πρόσφατη έρευνα, για πολλούς από εμάς, κάθε μέρα είναι… Τσικνοπέμπτη.

Πρωταθλητές στην κρεατοφαγία

Η Ελλάδα είναι η 7η χώρα στον κόσμο με την μεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ομότιμου καθηγητή Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Αντώνη Καφάτο, κάθε Έλληνας καταναλώνει περίπου 100 κιλά κατά μέσο όρο κόκκινο κρέας κάθε χρόνο. Οι Αμερικανοί, που θεωρούνται παραδοσιακά κρεατοφάγοι, καταναλώνουν 88 κιλά.

Κάθε πέρυσι και καλύτερα!

Τελείως διαφορετικά ήταν τα πράγματα πριν από 60 χρόνια, αφού η κατά κεφαλήν κατανάλωση κρέατος στην Κρήτη το 1960, ήταν μόλις 35 γραμμάρια την ημέρα, ενώ από τις μελέτες του Ινστιτούτου Rockefeller το 1948 και το 1960, από τον αμερικανό βιοχημικό, Ancel Keys, διαπιστώθηκε ότι η μέση κατανάλωση ελαιολάδου από τους Κρήτες ήταν 120 γραμμάρια και το 29% της ενέργειας που έπαιρναν καθημερινά προερχόταν από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

Από το ελαιόλαδο… στο ψαρονέφρι

50 χρόνια πριν, η κύρια πηγή λιπαρών για τους Έλληνες ήταν το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί, ενώ τα λιπαρά από κρέας, γαλακτοκομικά, αβγά, ψάρια και θαλασσινά, ήταν περιορισμένα, λόγω των οικονομικών δυσχερειών και των νηστειών της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Δήμητρα Μποφυλάτου
[email protected]