Φτιάξτε μια πεντανόστιμη πίτα με τυρί και κρεμμύδι

pita-me-kremmudi-kai-turi
ΤΡΙΤΗ, 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

Η συγκεκριμένη πίτα είναι must για όσους από εσάς είστε χορτοφάγοι. Μπορείτε να την πάρετε μαζί σας είτε στη δουλειά, είτε στην εκδρομή, αλλά και στο τραπέζι σας, αφού θα κάνει τους καλεσμένους σας να παραμιλάνε

Υλικά

Για τη ζύμη

450 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (θα χρειαστείτε λίγο ακόμα για το αλεύρωμα)

2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

120 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο (θα χρειαστείτε λίγο ακόμα για να βουτυρώσετε το σκεύος)

Έναν κρόκο αβγού (από αβγό ελευθέρας βοσκής)

50 γραμμάρια τριμμένη παρμεζάνα (ή κάποιο παρόμοιο σκληρό τυρί)

120 ml νερό

1 αβγό χτυπημένο, για την επάλειψη του φύλου (από αβγό ελευθέρας βοσκής)

 

Για τη γέμιση

1 μέτρια πατάτα, καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους

2 κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες

Μια κουταλιά της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις

50 ml πλήρες γάλα

50ml κρέμα γάλακτος με 48% λιπαρά

150 γραμμάρια τριμμένο ώριμο τσένταρ

½ κουταλάκι του γλυκού αγγλική μουστάρδα

½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες

1. Για τη ζύμη, χτυπήστε το αλεύρι, το μπεϊκιν πάουντερ, το αλάτι, το βούτυρο και τον κρόκο του αβγού στο μίξερ μέχρις ότου το μείγμα σας να μοιάζει με τριμμένη φρυγανιά. Προσθέστε παρμεζάνα και ανακατέψτε μέχρι να ανακατευτεί καλά.

2. Προσθέστε σιγά-σιγά το νερό, μία κουταλιά της σούπας κάθε φορά, ανακατεύοντας συνέχεια  μέχρι το μείγμα σας να δέσει σα ζυμάρι (ίσως να μη χρειαστείτε όλη την ποσότητα του νερού). Πλάστε το ζυμάρι σας σαν μπάλα, τυλίξτε το σε ζελατίνα και αφήστε το στο ψυγείο για μία ώρα να παγώσει.

3. Εν τω μεταξύ, αρχίζετε να προετοιμάζετε τη γέμιση: σε ένα κατσαρολάκι με αλατισμένο νερό που βράζει, ρίξτε τους κύβους της πατάτας κι αφήστε τους να βράσουν για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίστε τους καλά κι αφήστε τους στην άκρη.

4. Σε ένα άλλο κατσαρολάκι με αλατισμένο νερό που βράζει, ρίξτε τις ροδέλες του κρεμμυδιού και αφήστε τις να βράσουν για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίστε τις καλά και ξαναρίξτε τις στο κατσαρολάκι.

5. Ραντίστε το αλεύρι πάνω στις ροδέλες και ανακατέψτε δυνατά για να αλειφτούν καλά. Προσθέστε το γάλα και την κρέμα γάλακτος και μαγειρέψτε σε σιγανή φωτιά μέχρι το υγρό μείγμα να είναι λείο και σχετικά πυκνό. Προσθέστε τις μαγειρεμένες πατάτες, το τριμμένο τυρί, τη μουστάρδα και το πιπέρι καγιέν κι ανακατέψτε καλά. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι, ανακατέψτε πάλι και αφήστε το μείγμα στην άκρη.

6. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180C. Βουτυρώστε ένα βαθύ ταψί (βάθους περίπου 20 εκατοστών). Πασπαλίστε το με αλεύρι κι αφού βεβαιωθείτε ότι έχετε καλύψει τη βάση και τα πλάγια επαρκώς, γυρίστε το ανάποδα και τινάξτε το για να πέσει όσο περισσεύει.

7. Αφού το ζυμάρι σας έχει κρυώσει, πάρτε τα δύο τρίτα από αυτό, τοποθετήστε το σε μία καθαρή, αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και ανοίξτε το με τον πλάστη έτσι ώστε να είναι σχεδόν δυο φορές μεγαλύτερο από τη διάμετρο του ταψιού. Χρησιμοποιώντας τον πλάστη, σηκώστε το φύλλο σας και τοποθετήστε το στο ταψί, καλύπτοντας με αυτό τη βάση και τα πλάγιά του. Μετά, τρυπήστε τη βάση του με ένα πιρούνι σε αρκετά σημεία.

8. Καλύψτε το φύλλο σας με λαδόχαρτο και σκεπάστε το με ρύζι ή ξερά φασόλια. Ψήστε το στο φούρνο για 10-15 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα ανοιχτό χρυσό-καφέ χρώμα. Βγάλτε το από το φούρνο, πετάξτε το ρύζι ή τα φασόλια και το λαδόχαρτο και αφήστε το στην άκρη μέχρι να κρυώσει. Μόλις κρυώσει, βάλτε τη γέμιση μέσα.

9. Ανοίξτε το υπόλοιπο ζυμάρι σας με τον πλάστη σε μια καθαρή, αλευρωμένη επιφάνεια, μέχρι να είναι λίγο μεγαλύτερο από τη διάμετρο του ταψιού. Με ένα πινέλο, περάστε τις άκρες του ψημένου φύλλου με το χτυπημένο αβγό και σκεπάστε το μείγμα με το φύλλο που μόλις ανοίξατε. Αφαιρέστε το ζυμάρι που περισσεύει. Κλείστε καλά το φύλλο σας, διπλώνοντας τις άκρες του πάνω και του κάτω μέρους με τη βοήθεια ενός πιρουνιού.

10. Με ένα μαχαίρι, κάντε δυο μικρές τρύπες στο κέντρο του φύλλου σας, έτσι ώστε να μπορεί να φεύγει ο ατμός. Με ένα πινέλο, περάστε την επιφάνεια του φύλλου σας με το υπόλοιπο χτυπημένο αβγό. Τοποθετήστε το στο φούρνο και ψήστε το για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Δήμητρα Μποφυλάτου

[email protected]