Τα «πρέπει» και τα «μη» στη γυμναστική

ta-prepei-kai-ta-mi-sti-gumnastiki

ΠΕΜΠΤΗ, 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Υπάρχουν «πρέπει» και «μη» στη γυμναστική; Φυσικά και ναι, αναφέρουν οι ειδικοί και μας προτείνουν όλα αυτά που πρέπει να ακολουθούμε στο γυμναστήριο και όλα όσα πρέπει να αποφεύγουμε.

Όλο και περισσότερα άτομα συνειδητοποιούν πλέον την ανάγκη μιας καλής διατροφής και άσκησης, καθώς η καθημερινότητά μας χαρακτηρίζεται από καθιστική ζωή και πρόχειρο φαγητό.

Η σημασία της άσκησης γίνεται όλο και πιο επιτακτική, για όλες τις ηλικίες, αλλά τα λάθη που γίνονται συχνά κατά τη διάρκειά της, εμποδίζουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η ασφάλεια κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης, είναι ιδιαίτερα σημαντική, ώστε να μην προκαλούνται τραυματισμοί, αλλά και να επιτυγχάνεται το μέγιστο αποτέλεσμα. Δείτε λοιπόν τι πρέπει να κάνετε και τι να αποφεύγετε για να αθλείστε σωστά και με ασφάλεια:

Τα «πρέπει»

-Ζέσταμα: σίγουρα το έχετε ακούσει πολλές φορές, ξέρετε όμως το γιατί; Πολλοί έχουν την τάση να δίνουν μικρή σημασία στην προθέρμανση πριν από την προπόνηση, είτε κάνοντας ελάχιστες ασκήσεις για ζέσταμα, είτε καθόλου. Όμως, οι μυες, πριν ζεσταθούν, είναι ακριβώς όπως η κρύα… ζύμη κι έτσι μπορεί να τραυματιστούν. Ξεκινήστε περπατώντας για λίγα λεπτά, για να ζεστάνετε τους μυς σας ή κάνοντας ειδικές ασκήσεις, που προετοιμάζουν τις πιο έντονες που θα ακολουθήσουν.

-Έμφαση στις διατάσεις: φαίνεται ότι οι περισσότεροι έχουν ξεχάσει την… τέχνη του stretching, το οποίο βοηθάει στο να γίνονται σωστά οι ασκήσεις και να αποκτάται ευελιξία. Επίσης, οι διατάσεις μειώνουν τις πιθανότητες τραυματισμών των μυών και διαστρέμματος. Θα πρέπει να κάνετε διατάσεις όταν οι μύες είναι ακόμη ζεστοί, μετά από μια προπόνηση.

-Έχετε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό στο γυμναστήριο: όταν αισθάνεστε διψασμένοι, σημαίνει ότι το σώμα στέλνει… μήνυμα για να δείξει ότι είστε ήδη αφυδατωμένοι κατά 2%. Έτσι, καλό είναι να έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι νερό, ώστε να πίνετε, πριν ακόμη διψάσετε, σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά την προπόνησή σας.

-Συμβουλευτείτε το γυμναστή σας: πολλοί, δε γνωρίζουν ποιες ασκήσεις πρέπει να κάνουν για το δικό τους σώμα και τη δική τους περίπτωση και είτε επιλέγουν εντονότερη προπόνηση απ’ όσο πρέπει, είτε πιο ήπια, μη επιτυγχάνοντας κανένα σημαντικό αποτέλεσμα. Θα πρέπει λοιπόν να συμβουλευτείτε έναν γυμναστή ώστε να σας φτιάξει ένα πρόγραμμα στα δικά σας μέτρα, με βάση τους στόχους, τις ικανότητές σας, το επίπεδο φυσικής κατάστασης και την ηλικία σας και φυσικά να σας πει πώς να κάνετε σωστά τις ασκήσεις.

...Και τα «μη»

-Να σηκώνετε υπερβολικά βάρη: θα πρέπει να σηκώνετε όσα βάρη είναι κατάλληλα για εσάς και γι’ αυτό συμβουλευτείτε το γυμναστή σας. Το να σηκώνετε περισσότερο βάρος, απ’ όσο μπορείτε, μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς. Ξεκινήστε με τόσο βάρος, όσο μπορείτε να σηκώσετε άνετα 12 έως 15 φορές. Όταν αισθάνεστε ότι το σώμα σας είναι έτοιμο για παραπάνω, προσθέστε βάρος σταδιακά. Να σηκώνετε μέχρι το σημείο που νιώθετε ότι κουράζεστε και όχι αν νιώθετε εξάντληση. «Ακούστε» το σώμα σας!

-Να χρησιμοποιείτε λάθος τα μηχανήματα: αν πηγαίνετε γυμναστήριο, θα πρέπει να μάθετε από την αρχή να χειρίζεστε σωστά τα μηχανήματα, όπως το πεκ ντεκ, την ελλειπτική, τα στεπ κ.τ.λ. Μπορεί να νομίζετε ότι είναι εύκολη υπόθεση, όμως αυτά τα ίδια που μπορούν να σας βελτιώσουν το σώμα, μπορούν να επιφέρουν και τραυματισμούς, αν δεν χρησιμοποιηθούν σωστά.

-Να σηκώνετε βάρη απότομα: μερικές φορές, όταν θέλετε να σηκώσετε μεγάλο βάρος, μπορεί να κάνετε απότομες κινήσεις και τινάγματα. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει βλάβες στους μυς σας. Καλύτερα λοιπόν να κάνετε ασκήσεις ενδυνάμωσης με βάρη που σας αναλογούν και με ήπιες κινήσεις. Αυτό ισχύει επίσης και για τα βάρη στα μηχανήματα.

-Να μην ξεκουράζεστε: η επαρκής ξεκούραση μετά την άσκηση, βοηθά στην καταπολέμηση του στρες μετά την άσκηση, αλλά και στην χαλάρωση των μυών, που τους καθιστά ισχυρότερους. Αποφύγετε να γυμνάζετε τους ίδιους μυς κάθε μέρα. Για παράδειγμα, κάντε γυμναστική στα πόδια την μία μέρα και στα χέρια την επόμενη.

Η γυμναστική είναι αναγκαία για να σας βοηθήσει να επιτύχετε τους στόχους σας και όχι για να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα, προκαλώντας τραυματισμούς στους μυς σας. Κάθε μυϊκή βλάβη μπορεί να οδηγήσει σε ανάγκη διακοπής της άσκησής σας. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό για σας, να δώσετε τη δέουσα προσοχή στη σωστή άσκηση.