Ραπανάκι το θρεπτικό-και μια συνταγή έκπληξη!

rapanakia
ΤΡΙΤΗ, 01 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Aκόμη θυμάμαι τη μαμά μου να με κυνηγάει στην αυλή μ’ ένα ραπανάκι στο χέρι και να μου λέει: “Για να σου ανοίξει η όρεξη παιδί μου”. Kι όμως, τα ραπανάκια δεν ανοίγουν μόνο την όρεξη μας, αλλά είναι ένας διατροφικός θησαυρός!

Υλικά:

200 γρ. βίδες
200 γρ. ραπανάκια
1 αγγούρι
4 ντοματίνια
Ξίδι μπαλσάμικο
Σουσάμι

Μαϊντανός

Εκτέλεση

Βράζετε τις βίδες, τις στραγγίζετε και στη συνέχεια περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο.

Τις  αφήνετε να κρυώσουν και σ’ ένα μπολ βάζετε τα ραπανάκια κομμένα στα τέσσερα, τα ντοματίνια κομμένα στα δύο ή ολόκληρα αν είναι μικρά και ένα αγγούρι κομμένο σε κύβους.

Περιχύνετε με 3 κουταλιές της σούπας ξίδι μπαλσάμικο και 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.

Προσθέτετε τις βίδες , αλάτι  και πιπέρι και ανακατεύετε.

Πασπαλίζετε με μια κουταλιά της σούπας σουσάμι και με μα κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό, και σερβίρετε.
Eναλλακτικά μπορείτε να βάλετε λεμόνι, αντί για ξύδι.

Το μαύρο… χρυσάφι

Τα ραπανάκια καταγράφηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία το 2780 π.Χ. στην Αίγυπτο και μάλιστα σύμφωνα με τις πηγές το χρώμα τους ήταν μαύρο. Η διατροφική τους αξία είχε εντοπιστεί από εκείνη την εποχή και οι δούλοι στην αρχαία Αίγυπτο κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες, ώστε να πάρουν την απαραίτητη ενέργεια, ώστε να καταφέρουν να χτίσουν τις πυραμίδες.

Διατροφικά οφέλη

Γνωρίζατε ότι το ραπανάκι ανήκει στην ίδια οικογένεια με το λάχανο; Εκτός από πεντανόστιμο, αφού έχει μια ελαφρώς πιπεράτη γεύση, έχει μεγάλη θρεπτική αξία, πληθώρα βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Περιέχει βιταμίνη C,  Κ, Νιασίνη (Β3), B6, χολίνη, φολικό οξύ, ασβέστιο, νάτριο, κάλιο, φώσφορο, σελήνιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες. Επιπλέον περιέχει λουτεΐνη, η οποία αποδεδειγμένα έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση.

Ο χυμός του  βοηθά στην απόχρεμψη και βελτιώνει την κινητικότητα του εντέρου. Αν νιώθετε πόνους στα νεφρά, το ραπανάκι θα σας ανακουφίσει και βοηθά στη διάλυση της πέτρας και της άμμου από τα νεφρά. Έχει διαπιστωθεί  ότι το ραπανάκι έχει διουρητικές ιδιότητες με αποτέλεσμα η κατανάλωσή του να βοηθά σε περιπτώσεις οιδημάτων. Είναι τέλος ο απόλυτος εχθρός της χοληστερόλης! Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στο ραπανάκι δεσμεύουν την υπερβολική χοληστερόλη που προσλαμβάνεται από την τροφή.

Tip
Αν πάσχετε από  πεπτικό έλκος, γαστρίτιδα, εντεροκολίτιδα και καρδιαγγειακές παθήσεις, ρωτήστε τον γιατρό σας πριν το καταναλώσετε!

Ξέρατε ότι τα ραπανάκια έχουν τη δική τους γιορτή;

Κάθε χρόνο στις 23 Δεκεμβρίου, στο Μεξικό γιορτάζουν τη νύχτα με τα ραπανάκια και  λίγες ημέρες μετά, αρχίζει και η συγκομιδή τους. Τρεις ημέρες πριν από την εκδήλωση, οι ντόπιοι αρχίζουν να φτιάχνουν περίπλοκα γλυπτά και φιγούρες από ραπανάκια και την 23η Δεκεμβρίου, η κεντρική πλατεία γεμίζει με χιλιάδες περίτεχνα σκαλίσματα. Τα παιδιά διδάσκονται την τέχνη της γλυπτικής στα ραπανάκια και στο τέλος μάλιστα απονέμεται βραβείο για το καλύτερο έργο τέχνης.

Δήμητρα Μποφυλάτου
[email protected]