9 συνήθειες που επιβραδύνουν το μεταβολισμό σας

diaita
ΤΡΙΤΗ, 01 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Τρώτε λιτά και ενίοτε γυμνάζεστε αλλά ο δείκτης της ζυγαριάς δεν λέει να πέσει; Δείτε, ποια είναι τα συνηθέστερα λάθη που κάνετε και μπλοκάρετε τον μεταβολισμό σας...

Η εύρυθμη λειτουργία του μεταβολισμού είναι το κλειδί για ένα υγιές αδυνάτισμα, ενώ η ενίσχυση και ενδυνάμωση της μυικής μάζας του σώματος το μυστικό για έναν ταχύτατο μεταβολισμό. Οι συνήθειες που πρέπει να αποκτήσετε για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας, σχετίζονται και συνδέονται άμεσα με εκείνες που πρέπει να διακόψετε, οι οποίες καταφέρνουν μονάχα να τον επιβραδύνουν.

Ακολουθήστε τα 9 «ΜΗΝ» και θα αρχίσετε να χάνετε κιλά, πιο εύκολα και χωρίς να ταλαιπωρείτε το σώμα σας με εξαντλητικές δίαιτες και βασανιστικές στερήσεις.

ΜΗΝ παραλείπετε γεύματα

Κάθε φορά που δεν τρώτε ένα  γεύμα, στερείτε από τον εαυτό σας θρεπτικά στοιχεία και πρωτεΐνες που ενεργοποιούν το μεταβολισμό. Η δε αποτοξίνωση ή όποια εξαντλητική δίαιτα κάνει καλό στον οργανισμός για μερικές μέρες, αλλά μετά από μια περίοδο ο οργανισμός αρχίζει να αποθηκεύει το λίπος, παρά να το καίει, αδρανοποιώντας έτσι τις μεταβολικές λειτουργίες. Μην ξεχνάτε πως η τακτική λήψη πρωτεΐνης είναι πολύ σημαντική  για την εγρήγορση και αποτελεσματική λειτουργία του μεταβολισμού.

ΜΗΝ κάθεστε αδρανείς

Ακόμα και αν επισκέπτεστε καθημερινά για μισή ώρα το γυμναστήριο, δεν γλιτώνετε από τη σκληρή πραγματικότητα της 8ωρης καθιστικής εργασίας. Τις μέρες που δεν κινείστε και μένουν ακινητοποιημένοι οι μεγαλύτεροι μύες του σώματος, «ακινητοποιείται» μαζί με αυτούς και ο μεταβολισμός σας. Βρείτε ένα τρόπο που να ταιριάζει με το πρόγραμμά και τις συνήθειές σας και εκμεταλλευτείτε κάθε ελεύθερο λεπτό της ημέρας για λίγη άσκηση.

ΜΗΝ τσιγκουνεύεστε τον ύπνο

Η έλλειψη ύπνου έχει αρνητικές συνέπειες στη δράση των λιπωδών κυττάρων, καθώς ρίχνει κατά 30% την ικανότητά τους να αντιδρούν στη ινσουλίνη, που με τη σειρά της, ρυθμίζει τα επίπεδα της ενέργειας στον οργανισμό. Επιπλέον, όσο λιγότερες ώρες κοιμόμαστε, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι λιγούρες που οδηγούν στην αύξηση του βάρους, το οποίο αδυνατεί να διαχειριστεί ένας υπολειτουργικός, από την έλλειψη ύπνου, μεταβολισμός.

ΜΗΝ υποτιμάτε τις επιπτώσεις της εμμηνόρροιας

Η μηνιαία αιμορραγία που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, οδηγεί σε απώλεια σιδήρου, το οποίο ευθύνεται για τη μεταφορά του οξυγόνου σε όλους τους μύες του σώματος. Συνεπώς, η έλλειψη σιδήρου οδηγεί σε κάμψη τις λειτουργίες του μεταβολισμού,  γι ‘ αυτό είναι σημαντικό εκείνες τις μέρες του μήνα, να ενισχύεται η διατροφή με τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως είναι το σπανάκι, τα φασόλια, οι σταφίδες και τα οστρακοειδή.

ΜΗΝ το παρακάνετε με το ποτό

Κάθε φορά που πίνετε ένα ποτηράκι αλκοόλ, είτε πρόκειται για μπύρα, είτε για κρασί, το σώμα αναγκάζεται να ασχοληθεί με τη δύσκολη επεξεργασία του, πριν ασχοληθεί με οτιδήποτε άλλο, όπως είναι η καύση των θερμίδων από την υπόλοιπη μέρα. Αυτό και μόνο επιβραδύνει το μεταβολισμό και είναι αρκετό για να σας κάνει να πίνετε μονάχα ένα ποτήρι αλκοόλ την ημέρα.

ΜΗΝ ξεχνάτε να ενυδατώνεστε

Έρευνα αμερικάνικου κολεγίου έχει δείξει πως όσοι πίνουν 8 με 12 ποτήρια νερό την ημέρα, καίνε ταχύτερα θερμίδες από εκείνους που πίνουν λιγότερο νερό. Ο ιδανικός τρόπος, για να συνηθίσετε να πίνετε νερό τακτικά μέσα στην ημέρα είναι να κουβαλάτε πάντα μαζί σας ένα μπουκαλάκι νερό.

ΜΗΝ ξεχνάτε το ασβέστιο

Όσο περισσότερο ασβέστιο λαμβάνετε τόσο περισσότερο λίπος καίτε. Εν ολίγοις, μην ξεχνάτε να εντάσσετε στην καθημερινή διατροφή σας γάλα, τυρί χαμηλών λιπαρών, γιαούρτι και πράσινα λαχανικά που περιέχουν σημαντικές ποσότητες ασβεστίου.

ΜΗΝ αποκλείετε από την καθημερινότητά σας τον καφέ

Η καφεΐνη έχει, εκτός των άλλων, την ιδιότητα να ενεργοποιεί τον μεταβολισμό για κάποιες ώρες και μετά τη λήψη της. Μη διστάζετε λοιπόν, παρά τη συχνή δαιμονοποίησή του, να ξεκινάτε τη μέρα σας με μια κούπα ζεστό καφέ ή ένα τσάι.

ΜΗΝ κάνετε μόνο αεροβική άσκηση

Το τρέξιμο, το ποδήλατο, η κολύμβηση και άλλες αεροβικές ασκήσεις ανεβάζουν τους παλμούς της καρδιάς, ενισχύοντας με αυτό τον έμμεσο τρόπο το μεταβολισμό σας. Για πιο σίγουρα όμως αποτελέσματα, εντάξτε στη γυμναστική σας και τις ασκήσεις ενδυνάμωσης με βάρη ή χρησιμοποιώντας το ίδιο σας το σώμα. Όσο περισσότερους μύες χτίζετε, τόσο περισσότερες θερμίδες καίτε, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.