Όταν το γάλα γίνεται εχθρός...

otan-to-gala-ginetai-exthros

ΤΡΙΤΗ, 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Σε μικρή ηλικία δεν υπήρχε περίπτωση να φύγετε για το σχολείο χωρίς πρώτα να έχετε πιεί το γάλα σας. Σήμερα, ως ενήλικος πλέον, δεν θέλετε ούτε να το δείτε μπροστά σας. Πέρα από τα ψυχολογικά «τραύματα» της καταναγκαστικής κατανάλωσης γάλακτος σε μικρή ηλικία ενδέχεται να πάσχετε και από δυσανεξία στη λακτόζη, να μην μπορεί δηλαδή ο οργανισμός σας να αφομοιώσει το γάλα.

Σε μικρή ηλικία δεν υπήρχε περίπτωση να φύγετε για το σχολείο χωρίς πρώτα να έχετε πιεί το γάλα σας. Σήμερα, ως ενήλικος πλέον, δεν θέλετε ούτε να το δείτε μπροστά σας. Πέρα από τα ψυχολογικά «τραύματα» της καταναγκαστικής κατανάλωσης γάλακτος σε μικρή ηλικία ενδέχεται να πάσχετε και από δυσανεξία στη λακτόζη, να μην μπορεί δηλαδή ο οργανισμός σας να αφομοιώσει το γάλα.

«Αν δεν πιεις το γάλα σου, δεν έχει παιχνίδι» , ήταν η μόνιμη «απειλή» των παιδικών μας χρόνων. Σήμερα, που η μαμά δεν σας κυνηγάει με ένα ποτήρι γάλα στο χέρι και που έχετε πλήρη ελευθερία στην κατάρτιση του καθημερινού σας διαιτολογίου, διαπιστώνετε πως δεν θέλετε να δείτε το γάλα ,ούτε «ζωγραφιστό». Μήπως πάσχετε από δυσανεξία στη λακτόζη;

Τι ακριβώς είναι η δυσανεξία;

Όλα ξεκινούν από έναν δισακχαρίτη (σάκχαρο) που εμπεριέχεται στο γάλα. Ονομάζεται λακτόζη και εισέρχεται στο αίμα αφού διασπαστεί στα δύο συστατικά του: τη γλυκόζη και τη γαλακτόζη. Αυτή τη διάσπαση αυτή, πραγματοποιεί η λακτάση, ένα ένζυμο των κυττάρων του εντέρου. Αυτό το ένζυμο, υπάρχει σε όλα τα βρέφη των θηλαστικών μέχρι να απογαλακτιστούν.

Γιατί οι Κινέζοι δεν πίνουν γάλα;

Η μοναδική εξαίρεση ωστόσο, σε αυτόν τον κανόνα, είναι οι άνθρωποι και οι γάτες! Και τα δύο αυτά είδη, πίνουν γάλα και μετά τη βρεφική ηλικία καθώς ο οργανισμός τους παράγει λακτάση. Υπάρχουν ωστόσο, και εξαιρέσεις των εξαιρέσεων. Από το ανθρώπινο είδος, οι λαοί της Ασίας και της Ανατολής παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη και δεν μπορούν να πιουν γάλα ως ενήλικοι, προφανώς λόγω μιας γενετικής δυσμορφίας που έχει απομακρύνει την λακτάση από τον οργανισμό τους.

Δυσανεξία στη λακτόζη ενδέχεται να εμφανίσουν και άτομα άλλων φυλών πέρα των ασιατικών, αν κατά τη διάρκεια της ζωής τους έχουν διακόψει για πολύ μεγάλα διαστήματα την κατανάλωση γάλακτος.

Ποια προϊόντα περιέχουν λακτόζη;

Πέρα από το γάλα, η λακτόζη ενδέχεται να βρίσκεται και σε μια σειρά άλλων προϊόντων. Πιο συγκεκριμένα, η λακτόζη ενδέχεται να υπάρχει στο ψωμί, στα δημητριακά, στις στιγμιαίες σούπες, στις πατάτες στη μαργαρίνη, στις σος που χρησιμοποιούμε στις σαλάτες, σε ορισμένα μπισκότα, σε καραμέλες και σε διάφορα άλλα «πρόχειρα» φαγητά. Σε περίπτωση λοιπόν, που κάποιος έχει διαγνωστεί ότι πάσχει από δυσανεξία στη λακτόζη, θα πρέπει να διαβάζει προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων, προς αποφυγή δυσάρεστων επακόλουθων στην υγεία του.

Συμπτώματα δυσανεξίας

Ο μόνος κατάλληλος που μπορεί να διαπιστώσει, αν όντως πάσχετε από δυσανεξία στη λακτόζη είναι ο γιατρός σας, ο οποίος και θα σας υποβάλλει σε μια σειρά ιατρικών εξετάσεων προκειμένου να καθορίσει και το διαιτολόγιό σας. Ωστόσο, «ύποπτα» συμπτώματα για να αντιληφθείτε έγκαιρα πιθανή δυσανεξία στη λακτόζη είναι κυρίως η δυσκολία πέψης του γάλακτος, οι στομαχικές και εντερικές διαταραχές και μερικές φορές και η δερματική αντίδραση (εμφάνιση αλλεργικών συμπτωμάτων στο δέρμα).

Τι πρέπει να προσέχουν οι πάσχοντες

Επειδή η δυσανεξία στη λακτόζη, δεν είναι τόσο ασυνήθιστη όσο θέλαμε να πιστεύουμε, οι βιομηχανίες τροφίμων, έχουν δημιουργήσει μια σειρά προϊόντων γάλακτος και των παραγώγων του που δε διαθέτουν λακτόζη.

Παράλληλα, στο εμπόριο κυκλοφορούν ταμπλέτες λακτάσης που λαμβάνονται πριν από την κατανάλωση προϊόντων γάλακτος ενώ περισσότερο «ασφαλή», θεωρούνται το παλαιωμένο τυρί ή το γιαούρτι καθώς η λακτόζη που περιέχουν μετατρέπεται σε γαλακτικό οξύ που δεν προκαλεί δυσάρεστα συμπτώματα.

Επίσης, ένα ακόμη «τρικ» που μπορείτε να εφαρμόσετε αν πάσχετε από δυσανεξία αλλά πάντα μετά από συζήτηση με τον γιατρό σας, είναι η κατανάλωση γάλακτος μαζί με το γεύμα ή το δείπνο, καθώς έρευνες έχουν αποδείξει, πως τα άτομα με δυσανεξία μπορούν να πιουν γάλα μαζί με το φαγητό χωρίς να παρουσιάσουν συμπτώματα. Τέλος, ιδιαίτερα αποτελεσματική, ενδέχεται να είναι και η σταδιακή αύξηση ποσότητας λήψης γάλακτος από τον οργανισμό, έτσι ώστε να μπορέσει ο οργανισμός μας να συνηθίσει την κατανάλωση και πέψη του γάλακτος σε μεγαλύτερες ποσότητες.