7 λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες πρέπει να σηκώνουν –κι άλλα- βάρη

varakia-4
ΔΕΥΤΕΡΑ, 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Πέρα από τα «βάρη» της καθημερινότητας, όπως είναι το άγχος της δουλειάς, οι δουλειές του νοικοκυριού και το τι θα μαγειρέψετε αύριο, καλό είναι, οι γυναίκες, να εντάξετε κι άλλα βάρη -κυριολεκτικά αυτή τη φορά- στη ζωή σας για να μπορείτε να ανταπεξέλθετε και στα πρώτα.

Αν και δεν είναι το πρώτο είδος άσκησης που θα δοκιμάσει μια γυναίκα, η αλήθεια είναι πως πρέπει σίγουρα να το δοκιμάσει και να επιμείνει σε αυτό και να μην θεωρήσει, σε καμία περίπτωση, πως μια ώρα αεροβικής την εβδομάδα είναι αρκετή. Αυτό που δεν είναι γενικά γνωστό είναι πως οι ασκήσεις με βάρη γυμνάζουν περιοχές του σώματος, που άλλου είδους ασκήσεις δύσκολα «φτάνουν» και είναι απαραίτητες για ένα συνολικά γυμνασμένο σώμα.

Ακολουθούν οι 7 λόγοι για τους οποίους πρέπει οι γυναίκες να αρχίσουν να ασχολούνται, με ένα είδος ασκήσεων που πολύ λανθασμένα θεωρείται αποκλειστικά ανδρικός τομέας.

1. Ενισχύει την υγεία των οστών

Η τακτική άσκηση με βάρη ενισχύει την υγεία και πυκνότητα των οστών και οδηγεί μακροπρόθεσμα σε ένα δυνατό σκελετικό σύστημα και σε σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσετε οστεοπόρωση. Δεδομένου ότι οι γυναίκες εμφανίζουν οστεοπόρωση σε σαφώς μεγαλύτερη συχνότητα από τους άντρες, κάνει τις σχετικές ασκήσεις ακόμα πιο επιτακτικής ανάγκης για το γυναικείο φύλο.

Κάτι που ανεβάζει τις πιθανότητες της οστεοπόρωσης είναι η περίοδος μετά την εμμηνόπαυση και η καθιστική ζωή, η οποία επίσης «διορθώνεται» με τη συχνή άσκηση. Και στις δυο περιπτώσεις οι ασκήσεις ενδυνάμωσης με βάρη διατηρούν και ενισχύουν την οστική μάζα ενισχύοντας έτσι τη συνολική υγεία του σώματος.

2. Βοηθά στην αυξημένη απώλεια βάρους

Κάθε φορά που ενισχύετε τη μυική σας μάζα με τις ασκήσεις ενδυνάμωσης και άρσης βαρών  καίτε όλο και περισσότερες θερμίδες, ενώ έχετε υπόψη σας πως η αυξημένη μυική μάζα ανεβάζει την απόδοση του μεταβολισμού σας ακόμα και όταν κάνετε άλλου είδους άσκηση, όπως είναι, για παράδειγμα η αεροβική.

Όσο περισσότερο ζορίζετε το σώμα σας, τόσο περισσότερο θα σας ανταμείψει αργότερα. Για παράδειγμα, αν συνδυαστεί η αεροβική μαζί με ασκήσεις βαρών, αυξάνετε δραματικά το κάψιμο των θερμίδων, ακόμα και ώρες αφού θα έχει τελειώσει η άσκηση. Τέλος, οι ασκήσεις με βάρη καίνε το λίπος, χωρίς να μειώνουν την ίδια στιγμή και τη μυική μάζα, όπως συμβαίνει με συγκεκριμένες αεροβικές ασκήσεις.

3. Ενισχύει τη δύναμη στα χέρια

Ο λόγος που οι περισσότερες γυναίκες διστάζουν να εντάξουν τα βάρη στην καθημερινή τους προπόνηση είναι ο φόβος του γραμμωμένου δικέφαλου. Η αλήθεια όμως είναι, πως εξαιτίας της έλλειψης ορμονών, όπως είναι η τεστοστερόνη, δεν είναι δυνατό να προκληθεί υπετροφία του μυ, όπως συμβαίνει στα αντρικά σώματα.  Εν ολίγοις, οι ασκήσεις ενδυνάμωσης στις γυναίκες τονώνουν και αδυνατίζουν τα χέρια, εν αντιθέσει με το «χτίσιμο»  που προκαλούν στα ανδρικά μπράτσα. Επιπλέον, οι τονωμένοι μύες αυξάνουν την ενέργεια και την ευλυγισία του σώματος, ενώ την ίδια στιγμή ενισχύουν την  υγεία της καρδιάς και των αρθρώσεων.

4. Ανεβάζει την αυτοπεποίθηση

Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης με βάρη, είναι ουσιαστικά αυτό που χρειάζεται το σώμα για να γίνει πιο δυνατό και γραμμωμένο και αυτό που τελικά προσφέρουν τα βάρη, δεν το προσφέρει η αεροβική άσκηση, που το μόνο που σας παρέχει είναι κάψιμο λίπους.

Μέσω των ασκήσεων με βάρη ανακαλύπτετε πόσο μακριά μπορεί να φτάσει το σώμα σας, τις δυνατότητες που έχετε και το που πραγματικά μπορείτε να φτάσετε με λίγη παραπάνω γυμναστική. Η δύναμη, που δεν είναι το βασικό όπλο μιας γυναίκας, αυξάνεται σημαντικά με τις εν λόγω ασκήσεις και μαζί με αυτή και η αυτοπεποίθηση της. Γνωρίζοντας τις δυνατότητες μας είμαστε πιο σίγουροι για αυτές και για το τι μπορούμε να καταφέρου με αυτές.

5. Αυξάνει το μεταβολισμό

Όσο περνάνε τα χρόνια, το γυναικείο σώμα χάνει μυική μάζα, οδηγώντας έτσι σε πτώση την απόδοση του μεταβολισμού. Συνέπεια αυτού είναι η αύξηση του βάρους στις γυναίκες μετά τα 30, γι’ αυτό και είναι ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη της ενίσχυσης της μυικής μάζας και της συνεπαγόμενης ώθησης της λειτουργίας του μεταβολισμού. Μια τακτικότητα και συνέχεια στις ασκήσεις με βάρη μέσα στην εβδομάδα ανεβάζει σημαντικά τους ρυθμούς στο κάψιμο των θερμίδων.

6. Μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης νοσημάτων

Εκτός από την οστεοπόρωση, η προπόνηση με βάρη εμποδίζει την εμφάνιση νόσων, όπως είναι ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιοπάθειες, που σχετίζονται με προβλήματα στην καρδιά, τα νεφρά και την αρτηριακή πίεση. Η αλήθεια είναι, πως η γυμναστική γενικά, είναι ένας ιδανικός τρόπος προστασίας του σώματος και του οργανισμού από σωρεία ασθενειών, ακόμα και αν πρόκειται για την απλούστερη άσκηση, όπως είναι ένα 15λεπτο περπάτημα.

7. Είναι ένας πολυποίκιλος τρόπος άσκησης

Αν και όταν αναφερόμαστε σε ασκήσεις με βάρη, όλοι ανακαλούμε συγκεκριμένες εικόνες από γυμναστήρια με θηριώδη μηχανήματα, η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζονται όλα αυτά για να πετύχετε μια καλή προπόνηση με βάρη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ίδιο σας το σώμα κάνοντας κάμψεις, μπορείτε να το κάνετε υπαίθρια ή εντός σπιτιού, να κάνετε χρήση μιας καρέκλας για να κάνετε βαθιά καθίσματα ή οποιοδήποτε αντικείμενο με βάρος στο σπίτι, μπορεί να φανεί ιδιαιτέρως χρήσιμο.