6 τροφές που δεν παχαίνουν

ugieini-diatrofi
ΠΕΜΠΤΗ, 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Φάτε άφοβα, σαν να μην υπάρχει αύριο. Όχι γενικώς, όμως! Δοκιμάστε τις τροφές που προτείνουν κορυφαίοι διαιτολόγοι στο clickatlife.gr. Κάντε τα σαλάτα και βγείτε στις παραλίες, χωρίς φόβο και πάθος!

1. Σέλινο

Μια κούπα κομμένο σέλινο περιέχει μόνο 16 θερμίδες. Είναι ένα από τα αγαπημένα μου αρωματικά φυτά και πρόσφατα διάβαζα πως οι Αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν στην μαγειρική και την φαρμακευτική. Περιέχει σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνες C, B1, και B2. Είναι καλό διουρητικό, διεγερτικό και έχει αντιπυρετικές ιδιότητες. Θεωρείται υποκατάστατο του αλατιού και κατάλληλο για τους διαβητικούς. Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να προσφέρουν κρασί από σέλινο στους νικητές των αγώνων ως ένδειξη τιμής και ανδρείας.

2. Πολύχρωμες πιπεριές

Περιέχουν βιταμίνες και συστατικά που έχουν συνδεθεί με την απώλεια βάρους και μειώνουν τους πόνους. Αποτελούν δημοφιλή τροφή για πολλούς λαούς, από την εποχή κιόλας των αρχαίων Αζτέκων. Μια κούπα κομμένες πιπεριές έχει μόνο 30 θερμίδες όσο οι καυτερές, όσο και οι γλυκές πιπεριές, μπορεί να ενισχύσουν τις προσπάθειές μας για την απώλεια βάρους.

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η καψαϊκίνη, η ουσία που δίνει στις καυτερές πιπεριές την πικάντικη γεύση τους, τονώνει τον μεταβολισμό μας και εμποδίζει τη δημιουργία λίπους.

3. Κατσαρό λάχανο

Μια κούπα κομμένο κατσαρό λάχανο έχει μόνο 33 θερμίδες. Είναι μια εξαιρετικά υγιεινή τροφή και σύμφωνα με  μια μελέτη στο περιοδικό Neurology, δύο μερίδες την ημέρα, όχι μόνο θα σας αδυνατίσουν, αλλά επιβραδύνουν παράλληλα τη γνωστική εξασθένηση κατά 40%.Ακόμη είναι μια πολύ καλή πηγή ασβεστίου και φαίνεται πως καταπολεμά την αϋπνία, οπότε μασουλήστε άφοβα!

4.Μπρόκολο

Ρίξτε το στο μπρόκολο που δεν παχαίνει: μια κούπα περιέχει μόνο 31 θερμίδες. Ο πράσινος σύμμαχος της υγείας μας, βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού, αφού περιέχει  βιταμίνη C και συγκεκριμένα αμινοξέα, ενώ αποτελεί καλή πηγή φυσικού θείου.
Αποτοξινώνει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες και τις τοξίνες, όπως το ουρικό οξύ. Βοηθάει πολύ όσους ταλαιπωρούνται από δυσκοιλιότητα και  στομαχικές διαταραχές, λόγω της περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες.

5. Κόκκινο λάχανο

Είναι μια ιδανική τροφή για  την απώλεια βάρους. Το μαγειρεμένο λάχανο έχει μόνο 33 θερμίδες ανά φλιτζάνι, είναι χαμηλό σε λιπαρά και πλούσιο σε φυτικές ίνες. Περιέχει ακόμη βιταμίνη Κ και ανθοκυανίνες, που βοηθούν τη νοητική λειτουργία και τη συγκέντρωση. Αυτές οι θρεπτικές ουσίες μπορούν επίσης να αποτρέψουν τη βλάβη των νεύρων, βελτιώνοντας την άμυνά μας κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ και της άνοιας. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θείο, για λαμπερό δέρμα  και βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού.

Η υψηλή περιεκτικότητα του λάχανου σε βιταμίνη C και θείο, απομακρύνει τις τοξίνες (ελεύθερες ρίζες και ουρικό οξύ), που είναι οι κύριες αιτίες της αρθρίτιδας, δερματικών παθήσεων και ρευματισμών.

6. Σπανάκι

Είναι μια τροφή ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνες A,B,C, σε φυτικές ίνες, σε σίδηρο, μαγγάνιο, ασβέστιο, φυλλικό οξύ. Έχει μόνο 7 θερμίδες, ανα κούπα! Αποτελεί πράγματι μια σούπερ τροφή, που όμοιά της δύσκολα θα βρείτε. Οι θαυματουργές ιδιότητες του σπανακιού ωφελούν και ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση, οξυγονώνουν τον οργανισμό ενώ συντελούν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου.

Kαθυστερεί τον εκφυλισμό των εγκεφαλικών κυττάρων, δρα προληπτικά απέναντι στον καρκίνο του παχέος εντέρου, του οισοφάγου και των ωοθηκών. Διασφαλίζει την καλή υγεία των οστών ενώ οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό και χαρίζουν λαμπερό δέρμα και μαλλιά.


Δήμητρα Μποφυλάτου
[email protected]