8 τροφές για να ξαναγεννηθείτε!

trofes-anagennisi
ΔΕΥΤΕΡΑ, 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι υπάρχουν κάποιες τροφές, που μπορούν να αλλάξουν τη “μοίρα” μας, προστατεύοντας μας από ασθένειες και δίνοντας μας ενέργεια, ώστε να αδράξουμε τη μέρα. Ποιες είναι αυτές; Το clickatlife.gr σας τις αποκαλύπτει!

1. Kαρύδια, για πλατιά χαμόγελα

Αν θέλετε να έχετε καλή διάθεση φάτε τα άφοβα! «Χωνεύονται αργά» λέει ο διατροφολόγος Dr. Katz, υποστηρίζοντας ότι μια χούφτα καρύδια, θα βοηθήσει στο να φτιάξει το κέφι σας και να απαλλαγείτε από το στρες.

Τα καρύδια περιέχουν ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, τα οποία αποτελούν το 70% του λίπους τους. Οι ειδικοί πιστεύουν μάλιστα  ότι λίγα καρύδια την ημέρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο της πέτρας στη σχολή κατά 25%.

2. Σπαράγγια, για ενέργεια

Είναι μια υπερ-τροφή που βελτιώνει τη διάθεση και περιέχει βιταμίνη C, βιταμίνη Α, ψευδάργυρο, μαγγάνιο και σελήνιο. Ακόμη η γλουταθειόνη, που περιέχουν τα σπαράγγια, συμβάλλει στη «μάχη» εναντίον των ελεύθερων ριζών, που προκαλούν γήρανση. Έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες, είναι ό,τι πρέπει με λίγα λόγια για να κάνετε ένα διατροφικό δώρο στον οργανισμό σας!

3. Αυγά, για καλή μνήμη

Ο διευθυντής του κέντρου έρευνας και διατροφής του Πανεπιστημίου της Carolina, Steven Zeisel υποστηρίζει ότι τα αυγά κάνουν καλό στη μνήμη και πρέπει να τα καταναλώνουμε άφοβα. «Φάε τ’ αυγό σου» φωνάζουν όλες οι μαμάδες, που γνωρίζουν ότι πρόκειται για μια τροφή  πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και καλά λιπαρά.. Είναι μια παρεξηγημένη τροφή, που επί της ουσίας δεν παχαίνει: Ένα μεγάλο αυγό περιέχει  70 με 80 θερμίδες, ενώ παρέχει το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε πρωτεΐνη και τα πολύτιμα, σίδηρο, μέταλλα και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (ριβοφλαβίνη, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β6 και βιταμίνη Β12).

4. Όσπρια, για γρήγορο αδυνάτισμα

Ενδείκνυνται για όλους όσους θέλουν να χάσουν κιλά, χωρίς κόπο. «Αν θέλετε να χάσετε γρήγορα πόντους, φάτε φασόλια» λέει χαρακτηριστικά, ο διατροφολόγος Joseph Colella. Είναι πλούσια σε βιταμίνες B και C, πρωτεΐνες, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο, υδατάνθρακες, νάτριο, ασβέστιο και φυτικές ίνες. Η χαμηλή περιεκτικότητά τους σε λίπος, τα καθιστά ιδανική τροφή για όσους επιθυμούν να ακολουθήσουν μια διατροφή με χαμηλές θερμίδες αλλά υψηλή ποσότητα θρεπτικών συστατικών.

5. Σπανάκι, για γερά κοκάλα

Το αγαπημένο φαγητό του Ποπάυ, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Σύμφωνα με έρευνες, θωρακίζει τα αγγεία και παρέχει προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Είναι  μία από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Κ.  Γνωρίζατε ότι ένα φλιτζάνι φρέσκο σπανάκι καλύπτει το 200% των ημερήσιων αναγκών μας; Η βιταμίνη Κ ενεργοποιεί την οστεοκαλσίνη, μια πρωτεΐνη που συμμετέχει στην εναπόθεση ασβεστίου στα οστά.

6. Αγκινάρες, για μεγάλη αντοχή

«Αν κάθε φορά που ανεβαίνετε τις σκάλες ιδρώνετε και ξεφυσάτε, δοκιμάστε το μαγικό όπλο, που ακούει στο όνομα αγκινάρα»λέει ο γνωστός διατροφολόγος, Forrest Nielsen. Οι μελέτες έχουν δείξει άλλωστε πως οι αγκινάρες έχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από οποιοδήποτε άλλο λαχανικό. Ακόμη έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες,  βοηθούν το πεπτικό σύστημα και προστατεύουν τα κόκαλα.

7. Σολομός, για νεανική επιδερμίδα

Είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο, με πολλές βιταμίνες. Περιέχει ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα βιταμίνης D και σεληνίου, το οποίο συνδέεται επίσης με την πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχει, «κλειδώνουν» την υγρασία στα κύτταρα του δέρματος, ενθαρρύνοντας την παραγωγή ισχυρών ινών κολλαγόνου και ελαστίνης, οι οποίες συμβάλλουν στο να διατηρήσετε νεανική την επιδερμίδα σας και βοηθούν τα μαλλιά σας να μεγαλώνουν υγιή και να μην σας πέφτουν.

8. Φράουλες, για αποτοξίνωση

Το απόλυτο φρούτο του Mαίου είναι ό,τι πρέπει για τη σιλουέτα σας. Οι φράουλες βλέπετε, έχουν καθαρτική, αιμοστατική, διουρητική και μαλακτική δράση και συμβάλουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού, τονώνοντας παράλληλα την επιδερμίδα. Ακόμη το μαγικό αυτό φρούτο έχει  αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις και καρδιοτονωτικές ιδιότητες, χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητά  σε φαινόλες και βιταμίνες Α και C. Βοηθάει τέλος στην εξισορρόπηση των υγρών του σώματος και της αρτηριακής πίεσης, αλλά και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
 

Δήμητρα Μποφυλάτου
[email protected]