6 υπερ-τροφές του Μαΐου

upertrofes-maiou
ΤΕΤΑΡΤΗ, 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Ο Μάιος μας αναστατώνει με τον ηλιόλουστο καιρό του και ετοιμαζόμαστε σιγά σιγά να βγούμε στις παραλίες. Το καλό της υπόθεσης είναι ότι πολλά φρούτα και λαχανικά βρίσκονται στην εποχή τους και μας βοηθούν να κάνουμε ολική επαναφορά on the beach!

Πράσινα Φασόλια

Είναι μια πεντανόστιμη τροφή, που δεν παχαίνει και παράλληλα περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα φασόλια έχει μόνο 43,75 θερμίδες και είναι ό,τι πρέπει για τη γραμμή σας.

Τα πράσινα φασόλια είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, βιταμίνης C, μαγγανίου, βιταμίνης Α, φυτικών ινών, καλίου, φολικού οξέος και σιδήρου. Περιέχουν ακόμη μαγνήσιο, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, χαλκό, ασβέστιο, φώσφορο, πρωτεΐνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και νιασίνη.

Βερίκοκα

Δεν είναι τυχαίο ότι οι αρχαίοι τα έλεγαν "χρυσόμηλα", αφού η συμβολή τους στη υγεία είναι πολύ σημαντική. Περιέχουν βιταμίνη Α, η οποία συμβάλλει στην καλή υγεία των ματιών και καροτενοειδή (β-καροτένιο, λυκοπένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη).Γνωρίζατε ότι μπορείτε να τα καταναλώνετε όλο το χρόνο, αποξηραμένα, αφού τα ώριμα και τα αποξηραμένα βερίκοκα έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καροτενοειδή;

Aν θέλετε να έχετε «χειλάκι πετροκέρασο και μάγουλο βερίκοκο» καταναλώστε τα άφοβα, αφού θεωρούνται τροφή που βοηθάει στη πρόληψη του καρκίνου. Τα βερίκοκα ενδείκνυνται και  στην αναιμία, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε σίδηρο. Είναι «σύμμαχος»  σας στο αδυνάτισμα καθώς οι υδατάνθρακες, που περιέχουν, ικανοποιούν το αίσθημα για κάτι γλυκό, χωρίς να προσδίδουν πολλές θερμίδες. Με χαμηλή θερμιδική αξία, μόλις 47 θερμίδες τα 2 βερίκοκα, φάτε τα άφοβα!

Κουνουπίδι

Είναι η εποχή του και έχει τόσα θρεπτικά στοιχεία, που δεν πρέπει να το παραλείπετε. Βοηθά  το συκώτι και το αίμα να αποτοξινωθούν και συμβάλλει στη θεραπεία πολλών ασθενειών, όπως διαταραχές των νεφρών και της ουροδόχου κύστης, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της αρθρίτιδας, της δυσκοιλιότητας και του άσθματος.
Γνωρίζατε ότι το κουνουπίδι περιέχει αλλικίνη που βοηθά στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης εγκεφαλικών επεισοδίων;Aκόμη περιέχει  σελήνιο, βιταμίνη C, φυλλικό οξύ και φυτικές ίνες, που  προλαμβάνουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Μούρα

Γνωρίζατε ότι αν συμπεριλάβετε τουλάχιστον 2 μερίδες μούρα την εβδομάδα στη διατροφή σας, θα αδυνατίσετε, xωρίς καν να το καταλάβετε; Συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί ότι  μειώνουν τα κύτταρα λίπους της κοιλιάς.
Ακόμη κάνουν καλό στον εγκέφαλο, είναι πεντανόστιμα και θα κάνουν την επιδερμίδα σας να λάμπει!

Φράουλες

Είναι πλούσιες σε ιώδιο, το οποίο είναι πολύ χρήσιμο για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Περιέχουν βιταμίνη C,  φολικό οξύ και  φλαβονοειδή. Έτσι,  εκτός από την απόλυτη τροφή των ερωτευμένων, η φράουλα είναι ένα φρούτο με εξαιρετικές αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Κεράσια

Θα σας βοηθήσουν να μειώσετε την πνευματική σας κόπωση, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν ένα υγιεινό και διαιτητικό σνακ, το οποίο μπορεί να ικανοποιήσει την επιθυμία μας για κάτι γλυκό. Περιέχουν μόνο  4 θερμίδες το ένα και  διώχνουν μακριά την πείνα μας για πολλή ώρα, λόγω των φυτικών τους ινών. Ακόμη, τα κεράσια είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, βοηθούν στην πρόληψη του διαβήτη, αλλά και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, ενώ οι φυτοστερόλες τους βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης.

Δήμητρα Μποφυλάτου
[email protected]