Τα ελληνικά προϊόντα είναι μοναδικά στον κόσμο

salata-ladi
ΤΕΤΑΡΤΗ, 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Ίσως πολλοί να μην το γνωρίζετε, όμως η Ελλάδα είναι πρώτη παγκοσμίως στις εξαγωγές ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας, όπως οι τσιπούρες και τα λαβράκια, ενώ έρχεται τρίτη παγκοσμίως στην παραγωγή ελιάς, ελαιολάδου, ακτινιδίων και κρόκου (σαφράν).

Ακόμη η χώρα μας βγαίνει πέμπτη  στις εξαγωγές σπαραγγιών και δέκατη πέμπτη στις εξαγωγές τυροκομικών προϊόντων.  Είμαστε στο TOP 10 των χωρών με παραγωγή και εξαγωγές βαμβακιού, παρά τη σημαντική μείωση της παραγωγής τα τελευταία χρόνια.

Διατροφικά διαμάντια

Η Ελλάδα είναι  χώρα παραγωγής για πάνω από 100 προϊόντα που έχουν ελληνική ΠΟΠ-Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης ή Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη  καθιστώντας τα μοναδικά σε όλο τον κόσμο, όπως η μαστίχα και η φέτα.

Με αυτά τα σημαντικά στοιχεία που δείχνουν τη μοναδικότητα των ελληνικών προϊόντων στις ξένες αγορές άνοιξε την ομιλία της η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη, σε εκδήλωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με θέμα: «H εξωστρέφεια των αγροτικών προιόντων ως στρατηγική επιλογή».

Η κυρία Σακελλαρίδη δήλωσε πως: "Στην ελληνική γεωργία αντιστοιχεί το 29% της αξίας των ελληνικών εξαγωγών (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών). Σχεδόν 1/3 από τα κορυφαία 100 εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα συνδέονται άμεσα με την αγροτική, με την πρωτογενή παραγωγής της χώρας. Μεταξύ των 15 κυριότερων εξαγωγικών προϊόντων συγκαταλέγονται  τα λαχανικά, τα φρούτα, τα τυριά, το βαμβάκι, το παρθένο λάδι και τα γουνοδέρματα."