Τι πρέπει να σκεφτείτε καλά πριν κάνετε τατουάζ;

woman-with-tatttoo
ΤΕΤΑΡΤΗ, 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Μπορεί οι περισσότεροι να κάνουν τατουάζ όταν είναι πολύ νέοι και πολύ ανυπόμονοι για να κάτσουν να σκεφτούν μερικά πράγματα πριν το κάνουν, αλλά καλό θα ήταν να μην λειτουργήσετε τελείως παρορμητικά και να μετελετήσετε καλύτερα μερικά πράγματα πριν καταλήξετε στο να χαράξετε κάτι (για πάντα;) στο σώμα σας.

Η μονιμότητα θέλει πάντα τη σκέψη της και ακόμα και αν υπάρχει πάντα η εναλλακτική της αφαίρεσης του τατουάζ, εκτός του ότι είναι αρκετά επίπονη, δεν είναι πάντα επιτυχημένη. Πριν λοιπόν, βρεθείτε στο γραφείο του tattoo-artist της γειτονιάς σας, σκεφτείτε καλά τα παρακάτω:

1. Ποιος είναι ο λόγος;

Πριν κάνετε το τατουάζ, σκεφτείτε καλά το λόγο που το κάνετε. Το κάνετε για να εκφράσετε την ανείπωτη αγάπη σας σε κάποιον ή κάτι, ή επειδή είδατε τυχαία σε κάποιον άλλο ένα τατουάζ που σας άρεσε. Αν ακόμα προγραμματίζετε να κάνετε τατουάζ το όνομα κάποιου συντρόφου, σκεφτείτε το διπλά, γιατί μπορεί τα πράγματα να αλλάξουν με τον καιρό και να μείνετε... μόνοι με το τατουάζ. Σκεφτείτε καλά για ποιο λόγο θέλετε να κάνετε το τατουάζ και μπορεί όχι μόνο να σας αποθαρρύνει η σκέψη, αλλά τελικά να σας πείσει περισσότερο να το κάνετε.

2. Σε ποιο σημείο του σώματος;

Όσο μεγαλώνουμε αλλάζει το σώμα μας και δεν έχει σε όλα τα σημεία του τη σφριγηλότητα που είχε στα νεανικά του χρόνια. Αυτό το γεγονός, δεν είναι φυσικά λόγος για να μην κάνετε τατουάζ, αλλά ένα επιχείρημα για να σκεφτείτε διπλά το σημείο του σώματός σας που θα ζωγραφίσετε. Σημεία του σώματος που δεν είναι συχνά σε κοινή θέα, είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς επίσης θα σας γλιτώσουν από το επικριτικό βλέμμα μελλοντικών εργοδοτών, που δεν εκτιμούν πάντα τις καλλιτεχνικές ανησυχίες των υπαλλήλων τους.

3. Ποιο θα είναι το κόστος;

Τα τατουάζ κοστίζουν και επειδή προέχει το καλό αποτέλεσμα, αναζητήστε προσεκτικά έναν καλό tattoo-artist, με τον οποίο θα διαπραγματευτείτε το κόστος και το είδος του τατουάζ. Αν δεν έχετε τα χρήματα, μην καταφύγετε σε φτηνότερες και λιγότερο ασφαλείς επιλογές. Κάνετε μερικούς μήνες οικονομία και υπομονή για να αποκτήσετε το τατουάζ που ονειρεύεστε.

4. Ποιόν θα εμπιστευτείτε;

Η τέχνη του τατουάζ εξασκείται από πολλούς, αλλά το ζήτημα είναι ποιός την εξασκεί  καλύτερα και περισσότερο επαγγελματικά από τους άλλους. Προσέξτε καλά σε ποιόν θα εμπιστευτείτε το δέρμα σας και κάνετε πάντα μια μικρή έρευνα για τον επαγγελματία που σας παραπέμπουν. Ζητήστε να δείτε φωτογραφίες της δουλειάς του και αν έχετε την παραμικρή αμφιβολία, καλύτερα να συνεχίσετε το ψάξιμο.

5. Τι επιπτώσεις έχει στην υγεία σας;

Δεδομένου ότι η διαδικασία του τατουάζ περιλαμβάνει βελόνες είναι σημαντικό να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και αποστείρωσης και να σιγουρεύεστε πάντα ότι ο επαγγελματίας ανοίγει μπροστά σας μια νέα βελόνα. Μέσω μιας μολυσμένης βελόνας μπορούν να μεταδοθούν πολλές ασθένειες, όπως η ηπατίτιδα και ο ιός του AIDS. Υπάρχουν ακόμα περιπτώσεις ατόμων που είναι αλλεργικοί στο μελάνι του τατουάζ, οπότε είναι μια καλή ιδέα να κάνετε μια μικρή δοκιμή πριν προχωρήσετε στο τατουάζ.

6. Σε ποιο σχέδιο θα καταλήξετε;

Υπάρχει η επιλογή να πάτε στο μαγαζί, να δείτε τη δουλειά του tattoo-artist και να διαλεξετε επιτόπου ένα από τα δικά του σχέδια. Επειδή όμως το τατουάζ είναι κάτι τελείως προσωπικό, αφού στο δικό σας σώμα θα χαραχθεί, καλό θα ήταν να επιλέξετε κάτι που σας αντιπροσωπεύει, έχει συνασθηματική αξία και συνδέεται άμεσα με το λόγο για τον οποίο μπαίνετε εξ αρχής σε αυτή τη διαδικασία.

7. Πώς θα το περιποιηθείτε;

Το τατουάζ είναι αντικειμενικά ένα τραύμα στο δέρμα, γι’ αυτό είναι σημαντικό να βοηθήσετε το σημείο να επουλωθεί όσο το δυνατόν καλύτερα. Αμέσως μετά το τατουάζ, το δέρμα σας θα τυλιχθεί από τον tattoo artist με μια πλαστική μεμβράνη για περίπου 6 ώρες. Μετά με ένα ειδικό σαπουνάκι και με την χρήση υδατικής κρέμας θα πρέπει να το διατηρείτε όσο πιο ενυδατωμένο γίνεται για να επουλωθεί η «πληγή» και να μην ξεθωριάσει το τατουάζ. Ακολουθήστε τις οδηγίες του ειδικού για να μην έχετε κανένα δυσάρεστο αποτέλεσμα.