7 συνήθειες που βλάπτουν τα μαλλιά σας

mallia-gunaika-melagxrini
ΤΡΙΤΗ, 13 ΜΑΙΟΥ 2014

Aν σας προίκισε η φύση με πλούσια και λαμπερά μαλλιά, φερθείτε τους ανάλογα και μην τα ταλαιωρείτε με υψηλές θερμοκρασίες, σφιχτά χτενίσματα και ένα σωρό προϊόντα styling, που μπορεί μεν να σας βοηθούν να πετύχετε το ιδανικό χτένισμα, αλλά στο τέλος της ημέρας μένετε με σπασμένες τρίχες και θαμπά μαλλιά.

Αν και δεν τους φαίνεται, τα μαλλιά είναι ευαίσθητα και χρειάζονται την αντίστοιχη περιποίηση για να παραμείνουν υγιή και να σας βγάζουν ασπροπρόσωπη σε κάθε περίσταση.

Φροντίστε, λοιπόν, την υγεία των μαλλιών σας και δε θα σας προδώσουν ποτέ, βεβαιωθείτε ότι δεν εξασκείτε όλες τις παρακάτω συνήθειες και αν ακόμα απαντάτε θετικά και στις 7, φροντίστε να τις ελαττώσετε, πριν είναι αργά και αρχίσουν να ελαττώνονται οι τρίχες στο κεφάλι σας.

1. Χρησιμοποιείτε πολυκαιρισμένες βούρτσες

Μπορεί να μην δίνατε ποτέ σημασία στην καθαριότητα της βούρτσας ή της τσατσάρας που χρησιμοποιείτε για να χτενίσετε τα μαλλιά σας, αλλά ίσως θα έπρεπε να ξεκινήσετε τώρα. Τα υπολείμματα των καλλυντικών προϊόντων, η λιπαρότητα και τα βακτήρια που αναπτύσσονται στις πολυχρησιμοποιημένες βούρτσες βλάπτουν την υγεία της τρίχας. Φροντίζετε πάντα να αφαιρείτε τις τρίχες που μένουν στη βούρτσα και μια φορά το μήνα να την καθαρίζετε προσεκτικά με σαμπουάν ή μαγειρική σόδα.

2. Χρησιμοποιείτε πολύ συχνά το σεσουάρ

Είτε πρόκειται για το πιστολάκι μαλλιών, είτε πρόκειται για το σίδερο ισιώματος, καλό είναι να έχετε υπόψη σας πως όταν χρησιμοποιείτε και τα δυο την ίδια μέρα, πολλές μέρες την εβδομάδα, το ένα μετά το άλλο για να πετύχετε το χτένισμα που επιθυμείτε, πολλαπλασιάζετε σημαντικά τη ζημιά στην τρίχα. Οι υψηλές θερμοκρασίες βλάπτουν τη ζωντάνια της τρίχας δημιουργώντας θαμπάδα, στερώντας την έτσι από τη φυσική της λάμψη.

3. Κάνετε ανθυγιεινή ζωή

Μην αυταπατάσθε πως το στρες, η κακή διατροφή και η έλλειψη ύπνου δεν επηρεάζουν την υγεία των μαλλιών σας. Το στρες και η αδυναμία μας να το χειριστούμε έχει επιπτώσεις και στην υγεία της τρίχας, όπως επηρεάζει και κάθε λειτουργία του οργανισμού μας. Δεδομένου ότι το στρες είναι ένα αναγκαίο κακό στη σύγχρονη ζωή, προσπαθήστε να το διαχειριστείτε έτσι ώστε να έχει το λιγότερο δυνατό αντίκτυπο στην υγεία σας.

4. Χρησιμοποιείτε στην πιο ζεστή κλίμακα το σεσουάρ

Είναι λίγες οι γυναίκες που έχουν την υπομονή να στεγνώνουν τα μαλλιά τους με τον χλιαρό αέρα, αλλά είναι ακόμα περισσότερες εκείνες που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τον ζεστό αέρα ακόμα και όταν έχουν στεγνώσει τα μαλλιά. Το μέγα λάθος είναι όταν συνεχίζετε να ρίχνετε καυτό αέρα στα μαλλιά σας ακόμα και όταν έχουν στεγνώσει, αφού έτσι τα στερείτε από την φυσική τους υγρασία και τα αφυδατώνετε διπλά. Μόλις έχουν στεγνώσει, ρίξτε την κλίμακα του ζεστού αέρα και ταλαιπωρείστε τα πολύ λιγότερο.

5. Λούζεστε με καυτό νερό

Είναι πια προφανές, ότι οι υψηλές θερμοκρασίες τραυματίζουν την τρίχα και στις απαγορευμένες συνήθειες εντάσσεται και το λούσιμο με καυτό νερό. Το πολύ ζεστό νερό, αφυδατώνει την τρίχα, την κάνει ξηρή και πιο εύθραυστη. Διατηρείτε τη θερμοκρασία του νερού σε ζεστά επίπεδα, αλλά χωρίς υπερβολές, για να μην ταλαιπωρείτε τα μαλλιά σας.

6. Χρησιμοποιείτε πολλά προϊόντα styling

Τις μέρες που τα μαλλιά σας δεν «κάθονται» όπως θα θέλατε η ευκολότερη λύση, για να καταφέρετε τελικά να βγείτε από το σπίτι, είναι τα ποικίλα προϊόντα styling που σας διευκολύνουν να ελέγξετε τις ατίθασες τρίχες. Το πρόβλημα ανακύπτει όταν χρησιμοποιείτε τέτοιου είδους προϊόντα σε καθημερινή βάση, καθώς ξηραίνουν και εν τέλει τραυματίζουν την τρίχα. Αυτά τα προϊόντα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ και κάθε φορά που χτενίζετε τα μαλλιά σας με αυτά τα προϊόντα πάνω τους, δημιουργείτε τις ιδανικές συνθήκες για να σπάσουν οι τρίχες. Μην επιλέγετε προϊόντα που υποσχονται extra δυνατό κράτημα, αλλά εκείνα που είναι πιο μαλακά και δεν θα βλάψουν τόσο πολύ την τρίχα.

7. Ζορίζετε τα μαλλιά σας

Οι σφιχτές αλογοουρές και οι γαλλικές κοτσίδες, μπορεί να σας «πηγαίνουν», αλλά όσο πιο σφιχτές είναι τόσο μεγαλύτερο κακό κάνετε στα μαλλιά σας. Ζημιά προκαλείτε ακόμα αν φοράτε συνέχεια κοκκαλάκια και πιάνετε με λάστιχο τα  μαλλιά σας, πάντα στο ίδιο σημείο. Κάνετε διαλείμματα και εναλλαγές στα χτενίσματα που εφαρμόζετε στα μαλλιά σας και δίνετέ τους την ευκαιρία να ανακτούν τις δυνάμεις τους.