8 επιστημονικές συμβουλές για να φθάσετε τα 100!

ekato
ΤΕΤΑΡΤΗ, 14 ΜΑΙΟΥ 2014

Κάθε χρόνο στα γενέθλιά σας, σάς πιάνει πανικός που τα χρόνια περνούν; Διαβάστε με ποιους τρόπους, θα τα εκατοστήσετε!

Ο, καταγεγραμμένα, γηραιότερος άντρας αυτή τη στιγμή στη γη είναι ο Alexander Imich, πολωνικής καταγωγής που ζει στη Νέα Υόρκη, γεννηθείς το 1903 και ο οποίος γιόρτασε στις 4 Φεβρουαρίου τα 111 χρόνια του.

Ο Imich, υπήρξε αθλητής στα νιάτα του, δεν κατανάλωσε ποτέ αλκοόλ, κάπνιζε παλιότερα αλλά το έχει κόψει εδώ και πολύ καιρό και παρέμεινε άτεκνος με τη γυναίκα του. Παντρεύτηκε μάλιστα τον πρώτο του έρωτα, ο οποίος τον άφησε για έναν άλλο, και εκείνος ξαναπαντρεύτηκε τη φίλη της, ενώ το δικό του μυστικό μακροζωίας είναι το λίγο φαγητό και η αγάπη του για το παγωτό.

Αυτή είναι η ζωή του γηραιότερου άντρα στον κόσμο και αν και εσείς, νιώθετε ευτυχισμένοι με τη ζωή σας και θέλετε να την παρατείνετε στο μέτρο του δυνατού, διαβάστε παρακάτω 8 συνήθειες ζωής που θα αυξήσουν το προσδόμικο της ζωής σας και θα είστε ένας από τους μελλοντικούς υπεραιωνόβιους αυτού του πλανήτη. Η ιστοσελίδα Prevention.com, μας ενημερώνει για το πως θα καταφέρουμε να φτάσουμε τα 100 και ακόμα παραπέρα.

Η προσωπικότητα σας επηρεάζει το πόσα χρόνια θα ζήσετε

Και μην θεωρήσετε δεδομένο ότι όσο πιο χαλαροί είστε και χωρίς καμία έννοια στο κεφάλι σας, τόσο περισσότερο θα ζήσετε. Οι έρευνες έχουν δείξει πως τα ευσυνείδητα άτομα, με χαρακτηριστικά όπως η σύνεση, η επιμονή και η οργάνωση, ζουν περισσότερο από όλους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τέτοιου είδους άτομα, εφαρμόζουν συγκεκριμένες συμπεριφορές, όπως είναι πιο υγιείς επιλογές ζωής, καλύτερη διατροφή, επιμονή στην επαγγελματική ευτυχία, τα οποία είναι στοιχεία που επηρεάζουν συνολικά και σωρευτικά την ποιότητα και το χρόνο ζωής.

Έχει σημασία η διατροφή σας

Οι στατιστικές δείχνουν πως οι περισσότεροι που ξεπερνούν τα 100, κατοικούν στις Μεσογειακές χώρες και εφαρμόζουν τον αντίστοιχο τρόπο ζωής και διατροφής. Τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και το ελαιόλαδο, είναι βασικά συστατικά μια δίαιτας που υπόσχεται υγιέστερα γηρατειά, χαμηλότερες πιθανότητες προβλημάτων στην καρδιά, ακόμα και καλύτερη διανοητική κατάσταση, όσο περνάνε τα χρόνια.

Η κληρονομικότητα παίζει, και αυτή, το ρόλο της

Aν οι γονείς σας πέθαναν από γεράματα σε μεγάλη ηλικία, δε σημαίνει ότι απο βαθιά γεράματα θα πεθάνετε κι εσείς, αλλά σίγουρα έχετε ένα από τα καλύτερα γενετικά υλικά που θα μπορούσατε να έχετε. Οι σχετικές έρευνες έχουν δείξει πως κάποιοι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς από άλλους σε ασθένειες ή έχουν διαφορετικά επίπεδα συγκεκριμένων χημικών στον εγκέφαλο, όπως είναι η σεροτονίνη, που τους δίνουν ένα σχετικό προβάδισμα όσον αφορά στη ρύθμιση των λειτουργιών του οργανισμού.

Η παράταση των φοιτητικών σας χρόνων, παρατείνει και τη ζωή σας

Η εκπαίδευση συνδέεται άμεσα με τη μακροζωία, καθώς έρευνα του 2012, έδειξε πως όσοι είχαν πτυχίο ή ανώτερο επίπεδο εκπαίδευσης, ζούσαν 9 χρόνια περισσότερο από όσους δεν είχαν τελειώσει το λύκειο. Για κάποιους μάλιστα, το επίπεδο εκπαίδευσης παίζει από τους σημαντικότερους ρόλους στα πόσα χρόνια θα ζήσει κάποιος, αφού σχετίζεται με καλύτερες επαγγελματικές επιλογές, ανάπτυξη σχεδίων για το μελλον και πιο υγιεινές επιλογές ζωής.

Το επαγγελματικό άγχος δεν κάνει πάντα κακό

Το παραγωγικό άγχος της δουλειάς και όχι εκείνο που σας τρώει τα σωθικά αδρανοποιώντας σας, κάνει ομολογουμένως καλό και αυξάνει το μέρο όρο των χρόνων σας στο μάταιο τούτο κόσμο. Όσοι εργάζονται σκληρά, ακόμα και σε μεγαλύτερη ηλικία, είναι περισσότερο παραγωγικοί και δραστήριοι, παρά στρεσαρισμένοι και μίζεροι και ζουν μια πιο υγιή και κοινωνική ζωή από τους λιγότερο παραγωγικούς συναδέλφους τους.

Και η υπεραισιοδοξία δεν κάνει πάντα καλό

Το διατυμπανίζουμε διαρκώς πως η θετική διάθεση και η σκέψη περιορίζουν το άγχος και τις αρνητικές του επιδράσεις στην υγεία, θα πρέπει, όμως, να έχετε υπόψη σας πως και σε αυτό χρειάζεται μέτρο. Η υπερβολική και αβάσιμη αισιοδοξία μας καθιστά ανίκανους και απροετοίμαστους να αντιμετωπίσουμε τις αναποδιές, που είναι και αυτές κομμάτι της ζωής. Δεν υποννοείται το άλλο άκρο, αλλά μια σχετική επίγνωση των ρεαλιστικών ενδεχόμενων, που μπορούν να παρουσιαστούν στο δρόμο σας.

Η κοινωνικότητα είναι ευθέως συνδεδεμένη με τη μακροζωία

Ένας μεγάλος κύκλος φίλων έχει άμεση σχέση με το πόσα χρόνια θα ζήσετε εν τέλει. Οι γυναίκες έχουν περισσότερους φίλους και παρέες και αυτό πιθανώς συνδέεται με το γεγονός ότι ζουν περισσότερα χρόνια από τους άντρες. Οι φίλοι και οι ισχυροί δεσμοί με την οικογένεια, προσφέρουν υποστήριξη και μας δίνουν την ευκαιρία να παρέχουμε κι εμείς βοήθεια σε αυτούς, προσέχοντας έτσι ακόμα περισσότερο τους ίδιους μας τους εαυτούς. Έρευνες μάλιστα αναφέρουν πως όταν βρισκόμαστε μαζί με φίλους, το ανοσοποιητικό μας σύστημα λειτουργεί καλύτερα και ρυθμίζονται καλύτερα τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό.

Η καθιστική ζωή είναι το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε

Έρευνα του 2011, συσχέτισε τις ώρες που περνάμε καθήμενοι με τα λιγότερα χρόνια ζωής και λοιπά προβλήματα υγείας που τυχόν εμφανίζονται. Πιο συγκεκριμένα, στα συμπεράσματα της έρευνας περιλαμβάνεται και η αναλογία πως για κάθε λεπτό, μετά τα 25 χρόνια, που περνάμε καθιστοί βλέποντας τηλεόραση, μειώνεται το προσδόκιμο της ζωής μας κατά 22 λεπτά. Ίσως αυτό σας τελικά σας πείσει να αρχίσετε γυμναστική ΤΩΡΑ.