10 τρόποι για να βγείτε πανέτοιμοι στις παραλίες

kalokairi
ΤΕΤΑΡΤΗ, 21 ΜΑΙΟΥ 2014

Ο Μάης τελειώνει, ο Ιούνιος έρχεται και μαζί με αυτόν και το καλοκαίρι και καλό θα ήταν με την άφιξη του να έχουμε ξεφορτωθεί και τα περιττά κιλά που μας κρατούσαν…συντροφιά όλο το χειμώνα.

Θα πρέπει όμως να γνωρίζετε πως εάν έχετε φετινή σας προτεραιότητα να κυκλοφορήσετε στις παραλίες χωρίς να κρύβεστε πίσω από την πετσέτα, έχετε υπόψη σας πως πρέπει να μην το πάρετε αψήφιστα, αλλά να διατηρήσετε την επιμονή και αποφασιστικότητά σας μέχρι τέλους.

Τα καλά αποτελέσματα, άλλωστε, θέλουν σκληρή δουλειά και αν φέτος ορκιστείτε στον εαυτό σας να τα καταφέρετε έχετε υπόψη πως θα γλιτώσετε από το άγχος της παραλίας και του χρόνου, αφού η σκληρή δουλειά δεν πάει ποτέ χαμένη και τα αποτελέσματά της διαρκούν πολύ περισσότερο. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές και κάντε την παραλία το μέρος που θα περάσετε το μεγαλύτερο μέρος των διακοπών.

Διαλείμματα υψηλής έντασης

Η πιο συνηθισμένη συμβουλή για όσους θέλουν να έχουν γρήγορα αποτελέσματα είναι οι ασκήσεις υψηλής έντασης, αφού έτσι καίγονται πολλές θερμίδες σε λίγο χρόνο. Μην νομίζετε όμως πως η σύντομη διάρκεια των ασκήσεων σημαίνει ότι είναι και εύκολες.

Τα διαλείμματα υποννοούν μεν λίγο χρόνο, απαιτούν δε αυξημένη ένταση, έως και τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την ένταση που δίνετε σε κανονικές συνθήκες. Βάλτε στο πρόγραμμα, 15λεπτα διαλείμματα που συνδυάζουν αεροβική και ασκήσεις, όπως είναι τα βαθιά καθίσματα, που γυμνάζουν συγκεκριμένους μεγάλους μύες του σώματος.

Κινείστε ακόμα περισσότερο

Μην υποτιμάτε τις μικρές ευκαιρίες που σας δίνει η καθημερινότητα για λίγη παραπάνω κίνηση και στο τέλος θα δείτε διαφορά. Ακόμα και όταν πλένετε τα δόντια σας μπορείτε να κάνετε ασκήσεις με τα πόδια σας ή όταν βλέπετε τηλεόραση κάντε μερικούς κοιλιακούς, όσο παίζουν οι διαφημίσεις. Και τέλος, ανεβαίνετε και κατεβαίνετε πάντα από τις σκάλες!

Η διατροφή έχει μεγάλη σημασία

Η διατροφή και η σωστή δίαιτα έχει, ίσως, μεγαλύτερη σημασία από την άσκηση, όταν κύριος στόχος σας είναι να χάσετε κιλά. Θυμηθείτε να εστιάζετε στα φρούτα και τα λαχανικά, το άπαχο κρέας και τα υγιή λιπαρά. Εάν δυσκολεύεστε να βγάλετε από την καθημερινότητά σας όλα τα αμαρτωλά τρόφιμα που αγαπάτε, δοκιμάστε ένα μεταβατικό στάδιο, αφού κανείς δεν κατάφερε ποτέ να περάσει απευθείας από το κρουασάν με γέμιση σοκολάτας, στο μούσλι και το λιναρόσπορο.

Τέλος, να θυμάστε να τρώτε πρωτεΐνη που θα σας κρατάει περισσότερο χορτάτους και τροφές με όσο το δυνατό λιγότερο συστατικά, τις οποίες θα διαχειριστεί ευκολότερα και χωνέψει καλύτερα το σώμα σας.

Κάντε κωπηλασία

Και όταν προτείνουμε να κάνετε κωπηλασία δεν εννοούμε να βγείτε με το σκαφάκι σας στο Μαραθώνα και να αρχίσετε το κουπί. Όλα τα γυμναστήρια έχουν το σχετικό όργανο γυμναστικής και καλά θα κάνετε να πάψετε να το προσπερνάτε, καθώς είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους άσκησης, αφού αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς γυμνάζοντας τους μύες σε πλάτη, χέρια και κοιλιά.

Σηκώστε βάρη

Η αεροβική άσκηση κάνει καλό, αλλά δεν είναι αρκετή και σύντομα γίνεται και βαρετή. Βάλτε και την άρση βαρών στο πρόγραμμα και θα δώσετε γερή ενίσχυση στον μεταβολισμό σας σας και θα αναπτύξετε ταχύτερα τους μύες σας.

Μην ξεχνάτε πως ασκήσεις, όπως τα βαθιά καθίσματα που χρησιμοποιούν το βάρος του σώματός σας, γυμνάζουν μεγαλύτερους μύες στο σώμα και έχουν και καλύτερα συνολικά αποτελέσματα.

Χρησιμοποιήστε το σώμα σας

Δε χρειάζεται ούτε να γραφτείτε το γυμναστήριο, ούτε και να επενδύσετε οι ίδιοι σε οικιακό εξοπλισμό γυμναστηρίου για να γυμναστείτε σωστά. Οι κάμψεις, οι κοιλιακοί και τα βαθιά καθίσματα χρησιμοποιούν το δικό σας βάρος και έχουν και πολύ καλά αποτελέσματα. Το σώμα σας είναι το καλύτερο όργανο γυμναστικής, αρκεί να το χρησιμοποιήσετε έξυπνα και αποδοτικά.

Συνδυάστε ενδυνάμωση με αεροβική

Οι ασκήσεις που ενδυναμώνουν μεγάλες μυικές ομάδες του σώματος και συνδυάζονται με ανεβασμένους καρδιακούς παλμούς, αυξάνουν σημαντικά το κάψιμο των θερμίδων. Τα σετ των κοιλιακών κάνουν καλό, αλλά αν αντί να περιμένετε το ένα σετ μετά το άλλο, τα εντάξετε σε ένα πρόγραμμα αεροβικής, θα έχετε σαφώς καλύτερα αποτελέσματα.

Συντονιστείτε με τον κιρκάδιο ρυθμό σας

Ο κιρκάδιος ρυθμός αφορά τις περιόδους ύπνου και εγρήγορσης που διανύει ο ανθρώπινος οργανισμός κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μια θεωρία είναι να συντονιστείτε όσο το δυνατό περισσότερο με αυτό το ρυθμό, ώστε να εκμεταλλεύεστε πλήρως τις δυνατότητες του σώματός σας και να έχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, τις  ώρες της ημέρας που η ενέργειά σας είναι στο ζενίθ.

Να κοιμάστε ακόμα περισσότερο

Ο κακής ποιότητας ή ελλειματικός ύπνος κάνει κακό στην υγεία και επιβραδύνει τις προσπάθειές σας για αδυνάτισμα. Ο κακός ύπνος σας προκαλεί κούραση, με αποτέλεσμα να μην έχετε την ενέργεια να ασκηθείτε, ενώ έχει άμεση επίδραση και στην ορεξή σας. Πολλοί αγνοούν το γεγονός πως ο ύπνος βοηθάει στη ρύθμιση της όρεξης, του μεταβολισμού και της σπατάλης της ενέργειας.

Με πιο απλά λόγια, όσο δεν κοιμόμαστε, ο οργανισμός εκκρίνει περισσότερο την ορμόνη γκρελίνη που μεταφράζεται από το στομάχι και τον εγκέφαλο σαν πείνα, με αποτέλεσμα να τρώμε περισσότερο και λιγότερο την ορμόνη λεπτίνη, που δίνει στον εγκέφαλο το σήμα ότι είμαστε χορτάτοι.

Αποφεύγετε τους υδατάνθρακες το βράδυ

Όσοι γνωρίζουν, ξέρουν πως καλό είναι να αποφεύγονται οι υδατανθρακες, όπως είναι το άσπρο ψωμί, το λευκό ρύζι και η ζάχαρη το βράδυ και πριν τον ύπνο. Οι υδατάνθρακες είναι ιδανική τροφή για ενέργεια, αρκεί να καταναλωθούν τη σωστή στιγμή, κατά τη διάρκεια της ημέρας και όχι τη νύχτα.

Να θυμάστε πως στο δεύτερο μισό της ημέρας, πέφτουν οι ρυθμοί του μεταβολισμού, γι’ αυτό και οι υδατάνθρακες αποθηκεύονται τελικά σαν λίπος, αφού δεν χρησιμοποιούνται άμεσα ενεργειακά.