5 τροφές που παχαίνουν & 5 που αδυνατίζουν

koiliakoi
ΠΕΜΠΤΗ, 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

Mια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «The New England Journal of Medicine» και πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ μελέτησε τις διατροφικές συνήθειες 120,877 ανθρώπων επί 4 ολόκληρα χρόνια. Oι επιστήμονες βρήκαν το top 5 των τροφών που παχαίνουν αλλά και τις 5 που θα πρέπει να αποφεύγετε.

Αυτό που οι επιστήμονες έψαχναν, ήταν πως οι μικρές διαφοροποιήσεις στον τρόπο ζωής μας, επιδρούν τελικά στην υγεία μας και τη φυσική μας κατάσταση. Έψαξαν πόσες ώρες κοιμόντουσαν οι άνθρωποι που αποτέλεσαν το δείγμα, τη φυσική τους κατάσταση, πόση ώρα παρακολουθούσαν τηλεόραση. Ο πιο σημαντικός παράγοντας  στην υγεία και τη φυσική κατάσταση του δείγματος ήταν η διατροφή. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειχναν πόσο βάρος μπορούμε να πάρουμε ή να χάσουμε τρώγοντας συγκεκριμένες τροφές επί τέσσερα χρόνια. Οι 10 τροφές που σας παρουσιάζουμε, συνδέονται με αυξομειώσεις του βάρους, για να γνωρίζετε τι πρέπει να τρώτε συχνά και τι να αποφεύγετε.

5 τροφές που παχαίνουν

Τσίπς

Μπορεί να τα λατρεύετε, αλλά παχαίνουν. Αν πρέπει σώνει και ντε να κάνετε διατροφική παρασπονδία, προτιμήστε να φάτε σπιτικές ψητές πατάτες, για να ξέρετε τουλάχιστον τι τρώτε.

Αναψυκτικά

Είναι ανθυγιεινά και πρέπει να τα εξορίσετε από τη διατροφή σας, εκτός αν σας αρέσει η όψη πορτοκαλιού στα οπίσθια σας και δεν σέβεστε τον οργανισμό σας.

Κόκκινο κρέας

Έχει πολλά θρεπτικά στοιχεία αλλά ως γνωστόν παχαίνει. Τρώτε το, αλλά με μέτρο.

Πατάτες

Έχουν «κακή φήμη», αφού περιέχουν αρκετές θερμίδες. Δεν μπορέιτε να μην τις τρώτε, αφού περιέχουν πολλές βιταμίνες, μπορείτε όμως να τις τιμάτε σε μικρές ποσότητες.

Hot Dog

Οκ σας αρέσει να το τιμάτε κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα. Τώρα όμως που ετοιμάζεστε να βγείτε στην παραλία μήπως να το ξανασκεφτόσασταν;

5  τροφές που αδυνατίζουν

Λαχανικά

Must σύμμαχος στο αδυνάτισμα. Σας χορταίνουν, σας ομορφαίνουν και θα σας κάνουν αυτό το καλοκαίρι να..βγείτε απ’ τα ρούχα σας!

 Δημητριακά ολικής Άλεσης

Είναι πλούσια σε ενέργεια, φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες. Η κατανάλωσή τους προσφέρει στον οργανισμό σύνθετους υδατάνθρακες, βιταμίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες και φυτικές ίνες που βοηθούν στην καλή λειτουργία του.

Φρούτα

O πιο εύκολος, χρωματιστός και νόστιμος τρόπος να αδυνατίσετε. Να θυμάστε, πάντα να προτιμάτε τα φρούτα εποχής!

Καρύδια

Όχι μόνο αδυνατίζουν αλλά περιέχουν κιόλας άλφα-λινολενικό οξύ (ALA), ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ, το οποίο βελτιώνει την κατάσταση των μαλλιών μας. Αποτελούν καλή πηγή ψευδαργύρου και αν τα τρώτε τα μαλλιά σας θα λάμπουν από υγεία.

Γιαούρτι

Ένα από τα καλύτερα βοηθήματα σ’ ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους. Το γιαούρτι ικανοποιεί την ανάγκη για ένα υγιεινό σνακ, εύκολο και γρήγορο και παράλληλα αποτελεί εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών.  Περιέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και ικανοποιητικές ποσότητες μαγνησίου, καλίου και βιταμινών Α και D.

Δήμητρα Mποφυλάτου
dmpof@naftemporiki.gr