Πού... τρέχει η Αθήνα;

pou-trexei-i-athina-athina

ΤΡΙΤΗ, 05 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011

Πήρατε τη μεγάλη απόφαση να ξεκινήσετε τρέξιμο στο δρόμο και πολύ καλά κάνατε. Αγοράσατε αθλητική φόρμα και παπούτσια, ελαφρύ αντιανεμικό μπουφάν και είστε πανέτοιμοι να οργώσετε δρόμους, πάρκα και πλατείες. Το μόνο πρόβλημα; Ζείτε στην Αθήνα...

Δυστυχώς, η απόφαση και μόνο φαίνεται, πως δεν αρκεί. Αν μετά από πολλές σκέψεις αποφασίσατε να αρχίσετε τρέξιμο για να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση, ενδεχομένως να «φρενάρετε» λόγω… τόπου διαμονής. Η πρωτεύουσα Αθήνα αλλά και πολλές άλλες μεγαλουπόλεις της Ελλάδας (π.χ. Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα, Ηράκλειο κ.λπ.), δυστυχώς δεν προσφέρονται για τέτοιου είδους απόπειρες καθώς οι ανοιχτοί-και κατάλληλοι- χώροι άθλησης είναι είδος υπό εξαφάνιση ενώ το τρέξιμο στο δρόμο θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνο λόγω της αυξημένης κυκλοφορίας οχημάτων.

Ποιες λύσεις υπάρχουν;

Αρκετές περιοχές της πρωτεύουσας κρύβουν περιοχές-θησαυρούς που μπορούν κάλλιστα να φιλοξενήσουν επίδοξους δρομείς. Με εξαίρεση τις ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένες περιοχές (π.χ. Καλλιθέα, Παγκράτι, Κυψέλη κ.α.), όπου το τρέξιμο θεωρείται σχεδόν «απαγορευμένο», η Αθήνα διαθέτει κάποια σημεία, που αν τα εντοπίσετε έγκαιρα θα μπορέσετε, όχι μόνο να αθληθείτε αλλά και να κάνετε… sight seeing στην ίδια σας την πόλη!

Κέντρο: τρέξιμο μετ’ εμποδίων

Το να βγείτε να τρέξετε στο κέντρο του Συντάγματος ή στην καρδιά της Ομόνοιας αποτελεί σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας. Μια καλή εναλλακτική ωστόσο, είναι το Καλλιμάρμαρο στάδιο, όπου θα βρείτε δεκάδες άλλους αθλούμενους να εξασκούνται στο τζόκινγκ ή ο Εθνικός κήπος, που σας δίνει τη δυνατότητα να αθληθείτε μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον στην καρδιά της πόλης.

Αρκετοί επιλέγουν και το Άλσος της Νέας Σμύρνης για τις προπονήσεις τους ενώ για πιο… ζόρικους και εκπαιδευμένους δρομείς, προτείνεται και ο λόφος Αρδηττού-καθώς διαθέτει πολλές ανηφορο-κατηφόρες με μεγάλη κλίση. Εναλλακτικά, στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, υπάρχει το πάρκο «Τρίτση» στο Ίλιον, το Πεδίο του Άρεως καθώς και οι απέραντες εκτάσεις της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου, που μπορεί κάποιος να τρέξει ανενόχλητος.

Για έμπειρους δρομείς, υπάρχουν και οι λόφοι της Αθήνας (Λυκαβηττός, Στρέφη, Φιλοπάππου), που όμως απαιτούν συγκεκριμένες δεξιότητες και ιδιαίτερη αντοχή λόγω των απότομων κλίσεων των διαδρομών τους.

Βόρεια προάστια: με την αύρα του βουνού

Πώς θα σας φαινόταν να τρέχετε μέσα σε μια καταπράσινη φύση; Όνειρο θερινής νυκτός, ιδιαίτερα στην Αθήνα. Οι ελάχιστοι εναπομείναντες «πνεύμονες» πρασίνου στην Αττική, έχουν δυστυχώς καεί από τις πυρκαγιές σε μεγάλο μέρος τους.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη διαδρομές, για δρομείς στους πρόποδες της Πεντέλης και της Πάρνηθας, που θα σας μεταφέρουν νοερά σε μια άλλη-καταπράσινη-διάσταση. Σε αρκετές περιοχές των βορείων προαστίων, μπορείτε να τρέξετε και στα ήσυχα-και γεμάτα δένδρα- δρομάκια, όπως στα Βριλήσσια, στα Μελίσσια, στην Κηφισιά, στο Παλιό Ψυχικό κ.α. καθώς η κίνηση των οχημάτων-ειδικά νωρίς το πρωί και τα Σαββατοκύριακα είναι ιδιαίτερα περιορισμένη.

Νότια προάστια: με συντροφιά τη θάλασσα

Τρέξιμο πλάι στη θάλασσα με το ευεργετικό ιώδιο να πλημμυρίζει τους πνεύμονές σας και τη ματιά σας να χάνεται στο απέραντο γαλάζιο! Σκέφτεστε τίποτα καλύτερο; Για πιο οργανωμένη άθληση, κατευθυνθείτε προς τις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά ή γύρω από το στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ελεύθεροι χώροι και ανοιχτοί στο κοινό υπάρχουν και κατά μήκος όλης της παραλιακής ζώνης-νοερά ακολουθήστε το παραλιακό δρομολόγιο του τραμ-αλλά προσέξτε ιδιαίτερα να μην τρέχετε κοντά στις γραμμές διέλευσής του...

Αρκετοί αθλούμενοι τρέχουν και γύρω από τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις της παραλίας (π.χ. Tae Know Do) ενώ μυστήριο παραμένει ακόμη για τους κατοίκους η τύχη της απέραντης –και ανεκμετάλλευτης έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού-καθώς πληθαίνουν οι φωνές, που ζητούν να μετατραπεί σε μητροπολιτικό πάρκο.

Το τρέξιμο σε ορισμένες περιοχές- κατοικημένους δρόμους περιοχών των νοτίων προαστίων, είναι ακόμη εφικτό-όπως στα βόρεια. Έτσι, σε ήσυχα δρομάκια της Γλυφάδας, Βούλας, Βουλιαγμένης, Βάρης, Βάρκιζας κ.α. μπορείτε να τρέξετε ή νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, όταν η κίνηση είναι περιορισμένη.

Πειραιάς: που τρέχει το λιμάνι;

Για τους μη μυημένους, Πειραιάς σημαίνει βαβούρα και συνωστισμός τους καλοκαιρινούς μήνες την στιγμή που προσπαθούμε να προλάβουμε το καράβι μας για μια απόδραση σε κάποιο νησί. Για τους Πειραιώτες όμως-και μάλιστα για όσους αθλούνται-ο Πειραιάς, διαθέτει περιοχές-θησαυρούς, ιδανικές για τρέξιμο δίπλα στη θάλασσα.

Έτσι, αν ζείτε στον Πειραιά ή κάπου εκεί γύρω, μπορείτε ανενόχλητοι να τρέξετε στη Μαρίνα Ζέας, παρέα με δεκάδες άλλους Πειραιώτες, που προτιμούν την περιοχή για την άθλησή τους θαυμάζοντας παράλληλα τα μεγαλοπρεπή κότερα που αράζουν στην περιοχή. Η διαδρομή αυτή, θα σας οδηγήσει έως το ύψος της πλατείας Αλεξάνδρας-αν την ακολουθήσετε μέσω της μαρίνας. Εναλλακτικά, μια άλλη πιο «ζόρικη» διαδρομή εξαιτίας της πολυκοσμίας είναι κατά μήκους της Πειραϊκής, σε μια πανέμορφη διαδρομή πλάϊ στη θάλασσα. Τέλος, δεν είναι λίγοι και οι Πειραιώτες που τρέχουν στο Πασαλιμάνι ή ακόμη και περιμετρικά του λιμανιού…

ΛΙΛΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ