9 τροφές που αξίζει να βάλετε στο καρότσι σας

soypermarket
ΤΕΤΑΡΤΗ, 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

Ακόμη και εσείς που κάθε βράδυ παραγγέλνετε απ’ έξω, μπορείτε να υιοθετήσετε μια υγιεινή διατροφή, χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία και χωρίς να ξοδέψετε τα μαλλιά της κεφαλής σας. Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο και στο clickatlife.gr σας λέμε ποιες τροφές αξίζει να ψωνίσετε από το σουπερμάρκετ ή τη λαϊκή αγορά της γειτονιάς σας..

Αυγά

Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, βιταμίνες A,B,D,E, φολικό οξύ, χολίνη, αντιοξειδωτικά, ιχνοστοιχεία και μέταλλα και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος.  Ένα αυγό έχει περίπου 75 θερμίδες και 5γρ λίπους. Βοηθά στην ενίσχυση της  μνήμης, τη βελτίωση της ικανότητας αυτοσυγκέντρωσης, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, την πρόληψη ασθενειών των ματιών και φυσικά την ενδυνάμωση του μυικού ιστού.

Μπρόκολο

Είναι μια νόστιμη και υγιεινή επιλογή, που θα σας κοστίσει φθηνά και θα σας χορτάσει. Το μπροκολάκι έχει αντικαρκινικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οφέλη για το πεπτικό σύστημα, το δέρμα, τα μάτια και τα κόκαλα, ενώ  μία μόνο κούπα ψιλοκομμένου μπρόκολου περιέχει 5,8 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Ντομάτες

Ό,τι πρέπει για τον καύσωνα, αφού σας προστατεύουν από το ερύθημα. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή άλλων αντιοξειδωτικών, όπως η βιταμίνη C και η βιταμίνη Α. Ένα φλιτζάνι ντομάτας παρέχει 57,3% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης C και 22,4% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης Α.

Πράσινα Φασόλια

Δεν είναι τυχαίο ότι τα αποκαλούν το «κρέας του φτωχού». Έχουν λίγες θερμίδες, ενώ παράλληλα έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά. Περιέχουν  βιταμίνες Α, Β και C, Κ, διαιτητικές ίνες και μαγγάνιο, ενώ παράλληλα είναι καλή πηγή φυλλικού οξέος και σιδήρου και των ανόργανων συστατικών μαγνήσιο, ασβέστιο και φώσφορο.

Σπανάκι

Ο  Ποπάυ το λατρεύει και του δίνει δύναμη και οι κυρίες που προσέχουν τη διατροφή τους το προτιμούν ως σαλάτα στις εξόδους τους. Είναι μια υπερτροφή και μία κούπα μαγειρεμένου σπανακιού ισοδυναμεί με 5,40 γραμμάρια πρωτεΐνης. Επίσης, είναι γεμάτο με φλαβονοειδή τα οποία έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες και επιπλέον κάνει καλό, τόσο στον εγκέφαλο, όσο και στο δέρμα, τα μάτια και τα κόκκαλά μας.

Γιαούρτι

Είναι ένα από τα καλύτερα βοηθήματα σ’ ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους. Ικανοποιεί την ανάγκη για ένα υγιεινό σνακ, εύκολο και γρήγορο και παράλληλα αποτελεί εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών.  Περιέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και ικανοποιητικές ποσότητες μαγνησίου, καλίου και βιταμινών Α και D.

Σπαράγγια

Θεωρούνται ο αριστοκράτης των λαχανικών και είναι ένα πραγματικό όπλο στα χέρια σας. Είναι μία μοναδική πηγή θρεπτικών συστατικών, που συμβάλλουν στη σωματική και πνευματική υγεία. Περιέχουν αρκετά αντιφλεγμονώδη συστατικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της αρθρίτιδας και του άσθματος. Είναι γνωστό ότι έχουν  αντιγηραντικές ιδιότητες και περιέχουν  φολικό οξύ.

Σολομός
Περιέχει ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα βιταμίνης D και σεληνίου, το οποίο συνδέεται επίσης με την πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχει, «κλειδώνουν» την υγρασία στα κύτταρα του δέρματος, ενθαρρύνοντας την παραγωγή ισχυρών ινών κολλαγόνου και ελαστίνης, οι οποίες συμβάλλουν στο να διατηρήσετε νεανική την επιδερμίδα σας και βοηθούν τα μαλλιά σας να μεγαλώνουν υγιή και να μην σας πέφτουν.

Πιπεριές

Είναι πλούσιες σε βιταμίνη C και φυλλικό οξύ. Οι κόκκινες και οι πορτοκαλί πιπεριές είναι πλούσιες στην αντιοξειδωτική ουσία λυκοπένιο και λουτεϊνη, αποτελώντας ταυτόχρονα ασπίδα προστασίας για το ανοσοποιητικό και την όραση.


Δήμητρα Μποφυλάτου
[email protected]