Τα 10 λάθη που «φρενάρουν» το μεταβολισμό

ta-10-lathi-pou-frenaroun-to-metabolismo

ΤΕΤΑΡΤΗ, 06 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011

Τι μπορεί να φταίει όταν κάνουμε δίαιτα αλλά δε χάνουμε κιλά; Μήπως με κάποιο τρόπο εμποδίζουμε τη λειτουργία του μεταβολισμού; Δείτε πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό...

Μήπως έχετε «κόψει» το φαγητό, αλλά παρόλα αυτά δυσκολεύεστε να αδυνατίσετε; Σκεφτήκατε την περίπτωση να εμποδίζετε την ικανότητα του σώματός σας για την καύση θερμίδων; Πώς; Μα, με το να εμποδίζετε το μεταβολισμό σας.

Με τον όρο «μεταβολισμός», νοούνται όλες εκείνες οι βιοχημικές διαδικασίες που εμπλέκονται στην παραγωγή και απελευθέρωση της ενέργειας στον οργανισμό.

Μάθετε τους βασικούς κανόνες για μια διατροφή που αυξάνει το μεταβολισμό και βοηθάει στην πιο γρήγορη καύση θερμίδων και δείτε ποια είναι τα συνήθη λάθη της διατροφής μας, που «φρενάρουν» το μεταβολισμό:

Δεν τρώμε αρκετά

Φυσικά και χρειάζεται να μειώσουμε τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε, προκειμένου να χάσουμε βάρος. Δεν πρέπει όμως να το παρακάνουμε. Όταν τρώμε ελάχιστα, δημιουργούμε διπλάσιο πρόβλημα στο μεταβολισμό μας, γι’ αυτό πρέπει να καταναλώνουμε το φαγητό που χρειάζεται ο οργανισμός για τη βασική βιολογική του λειτουργία (περίπου 1.200 θερμίδες για τις περισσότερες γυναίκες και περίπου 1.800 θερμίδες για τους άνδρες). Αν δεν το κάνουμε, επιβαρύνουμε και τον πολύτιμο μυϊκό ιστό που δίνει ενέργεια.

Οι ειδικοί συστήνουν να τρώμε τόσο, ώστε να μη νιώθουμε πείνα κι επίσης να τρώμε υγιεινά σνακς μεταξύ των γευμάτων, ώστε να μην αδρανοποιείται ο μεταβολισμός μας. Ένα γεύμα κάθε 3 με 4 ώρες, διώχνει το αίσθημα πείνας και μας κρατά μακριά από την υπερκατανάλωση φαγητού αργότερα μέσα στην ημέρα.

Προτιμάμε τους λευκούς υδατάνθρακες

Οι φυτικές ίνες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τον οργανισμό. Πρέπει να προτιμάμε το ψωμί και τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως και να καταναλώνουμε αρκετά φρούτα και λαχανικά. Έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένες φυτικές ίνες βοηθούν στο να κάψουμε λίπος, έως και 30%, αλλά και στο να μην παίρνουμε εύκολα βάρος. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να τρώμε περίπου 25 γρ. φυτικών ινών την ημέρα, δηλαδή περίπου 3 μερίδες από φρούτα και λαχανικά.

Πίνουμε νερό σε θερμοκρασία δωματίου

Γερμανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι το να πίνουμε 6 φλιτζάνια κρύο νερό την ημέρα, μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό μας, τόσο ώστε να χάσουμε 5 κιλά σε ένα χρόνο. Η αύξηση αυτή μπορεί να προέρχεται από την ενέργεια που χρειάζεται το νερό για να φτάσει τη θερμοκρασία του σώματος.

Το φαγητό μας έχει φυτοφάρμακα

Καναδοί ερευνητές αναφέρουν ότι μια δίαιτα που περιλαμβάνει οργανοχλωρίνες (ρυπογόνες ουσίες από φυτοφάρμακα, οι οποίες αποθηκεύονται στα λιποκύτταρα) μειώνει το μεταβολισμό, ίσως επειδή οι τοξίνες επηρεάζουν την ενεργειακή διαδικασία της καύσης. Επίσης πιστεύεται ότι τα φυτοφάρμακα μπορεί να προκαλέσουν αύξηση βάρους. Καλό θα είναι λοιπόν να προτιμάμε τα βιολογικά προϊόντα, ειδικά όταν αγοράζουμε ροδάκινα, μήλα, πιπεριές, σέλινο, νεκταρίνια, φράουλες, κεράσια, μαρούλια, σταφύλια και αχλάδια. Τα μη βιολογικά προϊόντα, έχουν τα υψηλότερα επίπεδα φυτοφαρμάκων.

Αποφεύγουμε την καφεΐνη

Η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος και η κατανάλωση καφέ μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό μας 5-8% -περίπου 98-174 θερμίδες την ημέρα. Επίσης, ένα φλιτζάνι αρωματικό τσάι μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό μας κατά 12%, σύμφωνα με μια ιαπωνική μελέτη. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι αντιοξειδωτικές κατεχίνες στο τσάι ενισχύουν σημαντικά το μεταβολισμό.

Γεύμα «φτωχό» σε πρωτεΐνες

Βεβαιωθείτε ότι περιέχεται πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα σας, καθώς το σώμα την χρειάζεται για να διατηρήσει δυνατούς τους μυς. Το άπαχο κρέας, τα καρύδια, το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, είναι σημαντικές πηγές πρωτεϊνών. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι πρωτεΐνες μπορούν να ενισχύσουν την καύση θερμίδων έως και 35%.

Έλλειψη σιδήρου

Τροφές πλούσιες σε σίδηρο, είναι απαραίτητες για τη μεταφορά οξυγόνου στους μυς, ώστε να γίνεται η καύση του λίπους. Μέχρι την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες χάνουν σίδηρο κάθε μήνα μέσω της εμμήνου ρύσεως. Αν δεν ανανεώνουμε το σίδηρο που χάνεται, θα έχουμε μειωμένη ενέργεια και μεταβολισμό. Τα οστρακοειδή, το άπαχο κρέας, τα φασόλια, τα εμπλουτισμένα δημητριακά και το σπανάκι αποτελούν εξαιρετικές πηγές σιδήρου.

Έλλειψη βιταμίνης D

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη διατήρηση του μεταβολισμού και την «τροφή» του μυϊκού ιστού. Ερευνητές αναφέρουν ότι μόλις το 4% των Αμερικανών άνω των 50 ετών, λαμβάνουν τις απαραίτητες ποσότητες μέσω της διατροφής τους. Καλές πηγές βιταμίνης D είναι ο σολομός, ο τόνος, οι γαρίδες, το τοφού, το εμπλουτισμένο γάλα, τα δημητριακά και τα αυγά.

Κατανάλωση αλκοόλ

Ξεχάστε το δεύτερο ποτό! Όταν καταναλώνετε αλκοόλ, καίτε λιγότερο λίπος και πιο αργά από ό,τι συνήθως. Περίπου δύο μαρτίνι μπορούν να μειώσουν την ικανότητα καύσης λίπους του σώματός μας, μέχρι και 73%.

Δεν τρώμε αρκετά γαλακτοκομικά

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ανεπάρκεια ασβεστίου, που είναι κοινή σε πολλές γυναίκες, μπορεί να επιβραδύνει το μεταβολισμό. Έρευνες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη ασβεστίου μέσω των γαλακτοκομικών προϊόντων όπως το αποβουτυρωμένο γάλα και το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, μπορεί επίσης να μειώσει την απορρόφηση του λίπους από άλλα τρόφιμα.