Καλοκαιρινό ριζότο με σπαράγγια

kalokairino-rizoto-me-sparaggia
ΠΕΜΠΤΗ, 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

Υπάρχει πιο gourmet πιάτο από ένα καλοκαιρινό ριζότο με γευστικότατα σπαράγγια, για να εντυπωσιάσετε τους φίλους σας; Eκτός από πρωτότυπο πιάτο είναι και εξαιρετικά υγιεινό, αφού τα σπαράγγια είναι πραγματική υπερ-τροφή.

Υλικά:


1 φλιτζάνι ρύζι αρμπόριο

400 γραμμάρια σπαράγγια

5 φλιτζάνια ζωμός κοτόπουλο

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί 

1 λεμόνι - 1-2 κ.γ φρέσκο χυμο

μισό κρεμμύδι

μαϊντανός - 1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένος

μισό φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη

αλάτι 

πιπέρι 


Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ζωμό σε μέτρια φωτιά.

Όταν βράσει χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το λάδι και προσθέτουμε τα κρεμμύδια.

Σοτάρουμε 3-4 λεπτά και προσθέτουμε το ρύζι.

Ανακατεύουμε καλά μέχρι το ρύζι να καλυφθεί πλήρως και τσιγαρίζουμε μέχρι να είναι ελαφρώς ημιδιαφανές, περίπου 2-3 λεπτά.

Προσθέτουμε το κρασί και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί.

Προσθέτουμε μια κουταλιά του ζωμού που σιγοβράζει και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί, ανακατεύοντας.

Προσθέτουμε τα σπαράγγια μαζί με το ζωμό που περίσσεψε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 5 λεπτά.  Όταν όλο το υγρό απορροφηθεί, κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, το μαϊντανό και την παρμεζάνα.

Σερβίρουμε αμέσως και πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι,  λίγο ξύσμα λεμονιού, και προσθέτουμε αν θέλουμε και επιπλέον παρμεζάνα.

Καλή σας όρεξη!


Γιατί να τρώω σπαράγγια;

Είναι μια υπερ-τροφή που βελτιώνει τη διάθεση και περιέχει βιταμίνη C, βιταμίνη Α, ψευδάργυρο, μαγγάνιο και σελήνιο. Ακόμη η γλουταθειόνη, που περιέχουν τα σπαράγγια, συμβάλλει στη «μάχη» εναντίον των ελεύθερων ριζών, που προκαλούν γήρανση. Έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες, είναι ό,τι πρέπει με λίγα λόγια για να κάνετε ένα διατροφικό δώρο στον οργανισμό σας!

Πείτε «όχι» στην κατακράτηση

Ακόμη το αμινοξύ ασπαραγίνη, που περιέχουν τα σπαράγγια, είναι ένα αποτελεσματικό διουρητικό και έχει ιστορικά χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία οιδημάτων, αρθρίτιδας, ρευματισμών και παθήσεων, που σχετίζονται με την κατακράτηση υγρών. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε ασπαραγίνη, λειτουργεί ως φυσικό διουρητικό και αυξάνει την διούρηση, όχι μόνο απελευθερώνοντας τα υγρά αλλά και απαλλάσσοντας τον οργανισμό από τα περίσσεια άλατα.