7 συνήθειες όσων προσέχουν την υγεία τους

fagito-askisi
ΤΕΤΑΡΤΗ, 02 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

Ακολουθούν 7 συνήθειες, όσων προσέχουν την υγεία τους και αντιλαμβάνονται το όφελος ενός υγιούς σώματος. Η υγεινή ζωή άλλωστε, είναι full-season τρόπος ζωής και όχι το διάστημα του ενός μήνα, πριν βγούμε στις παραλίες.

Η διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης και της γενικότερης υγείας δεν είναι τόσο θέμα εμμονής, όσων γενικά «προσέχουν», αλλά ένα σύνολο συνηθειών που υιοθετούν για να διατηρούν το επίπεδο της ζωής τους σε καλά επίπεδα.

Δεν υπάρχει άλλωστε καμία συνταγή για μακροζωία, παρά μόνο κόλπα και συνήθειες για να κάνουμε το σήμερα καλύτερο, διασφαλίζοντας έτσι και την υγεία μας στο μέλλον.

Ακολουθούν 7 συνήθειες, όσων προσέχουν την υγεία τους και αντιλαμβάνονται το όφελος ενός υγιούς σώματος. Η υγεινή ζωή άλλωστε, είναι full-season τρόπος ζωής και όχι το διάστημα του ενός μήνα, πριν βγούμε στις παραλίες.

1. Είναι οργανωμένοι και πειθαρχημένοι
Ένα πρώτο βήμα για να αποκτήσετε ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής είναι να έχετε οργάνωση σε ό,τι κάνετε στην καθημερινότητά σας, ώστε να νιώθετε ότι έχετε περισσότερο έλεγχο στη ζωή σας και κατά συνέπεια περισσότερη ενέργεια και για άλλα πράγματα. Η στοχοθέτηση, άλλωστε, και η εργασία πάνω σε αυτό το στόχο ενισχύει τις πιθανότητες εκπλήρωσής του.
Ένα σύνηθες παράδειγμα αυτής της πειθαρχίας είναι, πως όσοι διάγουν ιδιαιτέρως υγιεινό τρόπο ζωής, επιλέγουν να γυμνάζονται νωρίς το πρωί πριν τη δουλειά και να οργανώνουν από πολύ νωρίς το ημερήσιο πρόγραμμά τους ώστε να καταφέρνουν τα πάντα και σύμφωνα με τις προτεραιότητες και υποχρεώσεις τους.

2. Φροντίζουν την υγεία τους
Μπορεί να ακούγεται αυτονόητο, αλλά  τις περισσότερες φορές η πολυάσχολη καθημερινότητα και οι υποχρεώσεις μας κάνουν να αμελούμε όλες αυτές τις συνήθειες που συμβάλουν στην υγεία μας. Και αυτό είναι ακριβώς που δεν κάνουν οι υγιείς άνθρωποι.
Δεν ξεχνούν να κάνουν όλα αυτά που θα ενισχύσουν τη φυσική τους κατάσταση, η υγεία τους είναι προτεραιότητα για εκείνους, δεν τρώνε ποτέ fast-food, έχουν πάντα κάτι σπιτικό μαζί τους για να τσιμπήσουν, πίνουν πολύ νερό και πολλές φορές επιλέγουν να γυμναστούν από το να βγουν για ακόμα ένα ποτό με τους φίλους τους.

3. Έχουν πρόγραμμα γυμναστικής
Η άσκηση και κάθε είδους δραστηριότητα συμβάλλουν σημαντικά στη διατήρηση της υγείας,  γι’ αυτό  και τα αθλήματα και τα προγράμματα γυμναστικής είναι κομμάτι της καθημερινότητας και των προτεραιοτήτων των γεμάτων υγεία ατόμων, οι οποίοι ακολουθούν το εκάστοτε πρόγραμμα συνειδητά και με συνέπεια, αφού δεν το αντιλαμβάνονται σαν αγγαρεία αλλά σαν μέσο για να φτάσουνε στο στόχο τους, που είναι ένα υγιές σώμα.

4. Κοιμούνται πολύ
Ο καλός βραδινός ύπνος παίζει καίριο ρόλο στην καλή φυσική και πνευματική υγεία του ατόμου. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά πως ο ύπνος παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού, της  μνήμης, στη διαδικασία μάθησης, στην αποδοτικότητα του μεταβολισμού και σε άλλες ζωτικές λειτουργίες. Για όλους αυτούς τους λόγους, ο καλός και ποιοτικός ύπνος είναι σημαίνουσας σημασίας για όσους ενδιαφέρονται για την υγεία τους.
Είναι βασικό να κοιμάστε και ξυπνάτε την ίδια περίπου ώρα καθημερινά καθώς το σώμα λειτουργεί καλύτερα με πρόγραμμα, ενώ θα έχετε διαπιστώσει και οι ίδιοι την αδιαθεσία και δυσαρέσκεια που προκαλεί η έλλειψη του καλού ύπνου, καθώς ανεβαίνουν τα επίπεδα της κορτιζόλης.

5. Προγραμματίζουν τα γεύματά τους
Όσοι προσέχουν την υγεία και τα κιλά τους δεν τρώνε από συνήθεια, από βαρεμάρα ή από κακή διάθεση. Όταν νιώθουν την παρόρμηση να φάνε κάτι, επιλέγουν να περπατήσουν ή να κάνουν κάποιο άλλο είδος γυμναστικής, από το να ανοίξουν ένα σακουλάκι με πατατάκια.
Και στην περίπτωση όμως που επιλέξουν να φάνε κάτι, τα υγιεινά σνακ δεν περιλαμβάνουν τυρόπιτες και κρουασάν, αλλά φρούτα και λαχανικά και ό,τιδήποτε θα δώσει στον οργανισμό τους τα θρεπτικά στοιχεία που έχει ανάγκη.

6. Διατηρούν τις ισορροπίες
Το άτομο που προσέχει την υγεία του δε σημαίνει ότι στερείται και τις απολαύσεις της ζωής. Σε όλα υπάρχει το μέτρο, και σε συνέχεια της οργανωτικότητάς που το διακρίνει, τηρεί το πρόγραμμά του, αλλά αν κάτι πάει στραβά δεν αντιδρά με υπερβολή και κρίσεις πανικού.
Όλα είναι στο πρόγραμμα, αρκεί να έχεις πρόγραμμα και κύριο στόχο να φροντίζεις, στο μέτρο του δυνατού, την υγεία και τη φυσική κατάσταση του σώματός σου. Η καταπίεση άλλωστε, ποτέ δεν έκανε καλό σε κανένα.

7. Μαγειρεύουν καλά
Είναι αλήθεια πως τα ανθυγιεινά και παχυντικά φαγητά είναι πιο εύγευστα από τις πιο διαιτητικές και υγιεινές επιλογές, αλλά και αυτό πια είναι ένας μύθος υπό κατάρριψη καθώς, υπάρχουν και ανακαλύπτονται διαρκώς τρόποι να μαγειρέψει κάποιος ένα υγιές γεύμα, απόλυτα γευστικό και λαχταριστό.
Όσοι λοιπόν προσέχουν την υγεία τους είναι οι πρώτοι που θα σας το επιβεβαιώσουν και αποδείξουν αυτό σε ένα γεύμα που θα σας καλέσουν σπίτι τους.