B12: Όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για την πολύτιμη βιταμίνη

bitamini-12
ΤΕΤΑΡΤΗ, 16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

Η βιταμίνη Β12 ανήκει στο γενικότερο σύμπλεγμα των Β βιταμινών, είναι υδατοδιαλυτή, βοηθά στο μεταβολισμό των υδατανθράκων και την παραγωγή της ενέργειας, σχηματίζει τα ερυθρά αιμοσφαίρια και δρα ενισχυτικά στις νευρολογικές λειτουργίες του εγκεφάλου.

Η έλλειψη λοιπόν της Β12, έχει διάφορες επιπτώσεις στην υγεία σας και καλό είναι να φροντίζετε να λαμβάνετε τις απαιτούμενες ποσότητες, ώστε να αποφύγετε την έλλειψη της και τις επιπτώσεις αυτής. Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε γι’ αυτή τη βιταμίνη, ώστε να εκτιμήσετε την προσφορά της στην υγεία σας.

1. Την παράγει ο οργανισμός σας
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία για την Β12, είναι ότι τα καλά βακτήρια του εντέρου παράγουν τη βιταμίνη και ιδανικά σε τέτοιες ποσότητες που θα ήταν αρκετές για να δουλεύουν όλα ρολόι. Στις μη ιδανικές όμως συνθήκες που ζούμε, η λήψη αντιβιοτικών και διουρητικών, ακόμα και η κατανάλωση πικάντικων φαγητών επηρεάζουν τη δουλειά των εντερικών βακτηρίων, μην επιτρέποντάς μας να βασιστούμε σε αυτά για την επαρκή τροφοδότηση του οργανισμού.

2. Η σημασία της πρωτεϊνης
Η Β12 χρειάζεται μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη για να μπορέσει να απορροφηθεί σωστά από τον οργανισμό. Το στομάχι είναι εκείνο που εκκρίνει αυτή την πρωτεΐνη που συνδέεται με την Β12 και την ταξιδεύει σε όλο το σώμα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Η σημασία λοιπόν της κατανάλωσης πρωτεϊνών είναι μεγάλη καθώς χωρίς αυτές και ειδικά τη συγκεκριμένη, το σώμα δεν μπορεί να απορροφήσει την πολύτιμη Β12.

3. Η έλλειψή της δεν αφορά μόνο τους χορτοφάγους
Επικρατεί η αντίληψη ότι η έλλειψη της Β12 αφορά κυρίως εκείνους που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή και απέχουν από το κρέας. Το λανθασμένο όμως αυτής της αντίληψης είναι ότι μπορεί όσοι τρώνε να λαμβάνουν αρκετή πρωτεΐνη, αλλά το σώμα τους για κάποιο λόγο να αδυνατεί να παράξει το είδος της πρωτεΐνης που «χρησιμοποιεί» τη Β12. Συνεπώς, παρά τις ποσότητες πρωτεΐνης που λαμβάνετε, πάλι θα εμφανίζετε πρόβλημα στην απορρόφησή της.

4. Τα αίτια της έλλειψης
Σε κάθε περίπτωση, η -με κάποιο τρόπο- πρόληψη πρωτεϊνών είναι σημαντική για τη Β12, ενώ η έλλειψη μπορεί να οφείλεται ακόμα και στα χαμηλά επίπεδα υδροχλωρικού οξέος στο στομάχι, καθώς το υδροχλωρικό οξύ είναι αυτό που χρειάζεται για τη διάσπαση των πρωτεϊνών, που με τη σειρά τους θα βοηθήσουν στην απορρόφηση της Β12 από το σώμα.

5. Τα συμπτώματα της έλλειψης
Δεδομένου ότι η Β12, είναι σημαντική για πολλές λειτουργίες του οργανισμού, η έλλειψή της παρουσιάζει ποικίλα συμπτώματα. Τα πρώτα συμπτώματα περιλαμβάνουν αδυναμία, απώλεια βάρους και μούδιασμα σε δάχτυλα ποδιών και χεριών. Συνέπειες των χαμηλών επιπέδων της Β12 είναι ακόμα η κατάθλιψη, το τρέμουλο, προβλήματα στο συντονισμό, κακή μνήμη, ακόμα και νευρολογικές βλάβες.

6. Εξετάσεις
Τα επίπεδα της Β12 στον οργανισμό εντοπίζονται μέσω αιματολογικών εξετάσεων. Το πόσο όμως αποτελεσματικά χρησιμοποιεί το σώμα τη Β12, δεν φαίνεται μέσα από τις εξετάσεις αίματος, αλλά απαιτούνται ειδικές εξετάσεις για να διαπιστώσετε αν όντως χρειάζεται να λάβετε κάποιο σχετικό συμπλήρωμα.

7. Συμπληρώματα
Οι επιλογές συμπληρωμάτων της Β12 είναι πολλές. Κάποιες έχουν πιο άμεσα αποτελέσματα και διοχετεύονται άμεσα στην κυκλοφορία του αίματος, ενώ καλό είναι να τη λαμβάνετε σε μορφή  που είναι καλύτερα αναγνωρίσιμη και διαχειρίσιμη από το σώμα σας. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για το είδος συμπληρώματος που ταιριάζει σε εσάς και προστατέψτε τον οργανισμό σας από την έλλειψη αυτού του τόσο σημαντικού στοιχείου.