Η διατροφική αξία του σοκολατένιου πασχαλινού αυγού (κι όμως έχει!)

i-diatrofiki-aksia-tou-sokolateniou-pasxalinou-augou-ki-omos-exei

ΔΕΥΤΕΡΑ, 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011

Aκόμη και μια λιχουδιά όπως το σοκολατένιο πασχαλινό αυγό, μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία, αρκεί να επιλέγεται σωστά και να καταναλώνεται με μέτρο.

Τα σοκολατένια αυγά είναι μια πασχαλινή λιχουδιά που απολαμβάνουν μικροί και μεγάλοι σε όλο τον κόσμο. Αν και πρόκειται για μια τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες και θα πρέπει οπωσδήποτε να καταναλώνεται με μέτρο, μπορεί να έχει και κάποια οφέλη για την υγεία, ανάλογα με το πόσο σκούρα είναι η σοκολάτα από την οποία αποτελείται.

Διατροφικό προφίλ

Ένα μέσο σοκολατένιο πασχαλινό αυγό, έχει περίπου 500 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, περίπου 55γρ. υδατάνθρακες, 6 γρ. πρωτεΐνες, 30γρ. λίπος και 1/2 γρ. φυτικές ίνες. Οι συνιστώμενες ημερήσιες ποσότητες των συστατικών αυτών για ενήλικες είναι 300 γρ. υδατάνθρακες, 50γρ. πρωτεΐνη, 65γρ. λίπος και 25γρ. φυτικές ίνες (αυτές οι ποσότητες αφορούν μια δίαιτα 2000 θερμίδων την ημέρα). Το πρόβλημα είναι βέβαια, ότι τα περισσότερα σοκολατένια αυγά ζυγίζουν πολύ περισσότερο από 100γρ. και ότι αν φάτε ένα σοκολατένιο αυγό 100 γρ. σε μία ημέρα, θα έχετε ήδη προσλάβει περίπου το 1/4 τέταρτο των συνιστώμενων ημερήσιων θερμίδων, το 1/6 της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης υδατανθράκων και το μισό της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης λιπαρών, χωρίς να έχετε προσλάβει σημαντική ποσότητα πρωτεϊνών και φυτικών ινών. Τρώγοντας 313 γρ. σοκολατένιου αυγού, υπερτριπλασιάζετε αυτές τις ποσότητες.

Σοκολάτα: ωφέλιμη για την καρδιά

Αν και θεωρείται μια «ένοχη» απόλαυση, η σοκολάτα έχει πρόσφατα αποκτήσει και καλή φήμη: έρευνες έχουν δείξει ότι περιέχει φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικές ουσίες που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες για το καρδιαγγειακό σύστημα. Τα φλαβονοειδή στη σοκολάτα καλούνται προκυανιδίνες και φλαβανόλες και είναι παρόμοια με τις αντιοξειδωτικές ουσίες στο πράσινο τσάι και το χυμό σταφυλιού. Οι ουσίες αυτές προστατεύουν την καρδιά και τις αρτηρίες από τη φθορά και μπορεί επίσης να προστατεύουν το DNA από βλάβες που οδηγούν σε καρκίνο. Όσο πιο υψηλή η περιεκτικότητα κακάου στη σοκολάτα, τόσο περισσότερα τα αντιοξειδωτικά που περιέχει. Η μαύρη σοκολάτα έχει το περισσότερο κακάο, η γάλακτος το λιγότερο και η λευκή σοκολάτα δεν έχει καθόλου κακάο. Αν επιλέξετε λοιπόν ένα σοκολατένιο αυγό με τουλάχιστον 60% περιεκτικότητα σε κακάο, θα καρπωθείτε τα οφέλη των φλαβονοειδών.

Άλλα οφέλη της σοκολάτας

Η σοκολάτα περιλαμβάνει ορισμένες βιταμίνες και ανόργανα άλατα, όπως ο σίδηρος, το κάλιο και το μαγνήσιο και οι βιταμίνες Α, Β1, C, D και Ε. Η λευκή σοκολάτα περιέχει περισσότερο ασβέστιο και βιταμίνη D, αν και είναι προτιμότερο να πάρετε αυτά τα θρεπτικά συστατικά από γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών.

Η μαύρη σοκολάτα πιστεύεται ότι βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και επίσης κάποιες μελέτες έχουν αποδείξει ότι μπορεί να έχει αποτρεπτικό αποτέλεσμα για φλεβική θρόμβωση.

Άλλες ιατρικές μελέτες έχουν επικεντρωθεί στη θετική επίδραση της σοκολάτας στο κοινό κρυολόγημα: η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να καταπραΰνει το βήχα. Η σοκολάτα περιέχει επίσης τη χημική ουσία φαινυλαιθυλαμίνη, η οποία ανεβάζει τη διάθεση και διεγείρει τον οργανισμό να εκκρίνει σεροτονίνη και οι ενδορφίνες που βοηθούν στην καλή ψυχολογία.

…κι άλλα…

Μπορείτε να ενισχύσετε τα οφέλη της σοκολάτας για την υγεία σας, προτιμώντας ένα πασχαλινό αυγό που περιέχει κι άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως αμύγδαλα ή καρύδια, ενώ τα αυγά με γεύση μέντας, μπορεί να βοηθήσουν στην πέψη.

Πρόληψη και προτεινόμενη επιλογή

Εάν το θέλετε, μπορείτε να βρείτε σοκολατένια αυγά χαμηλά σε θερμίδες, αποφεύγοντας εκείνα που είναι στολισμένα με καραμέλες ή περιέχουν σιρόπι καραμέλας και άλλα γλυκαντικά και προτιμώντας τα αυγά σκούρας σοκολάτας. Έτσι και θα απολαύσετε την αγαπημένη σας πασχαλινή λιχουδιά και δε θα επιβαρύνετε την υγεία σας. Φυσικά δε χρειάζεται να καταναλώνετε ένα αυγό κάθε μέρα, αλλά προτείνεται να «γλυκαίνεστε» με ένα κομματάκι τη φορά.