7 μύθοι για τη διπολική διαταραχή

katathlipsi-1
ΔΕΥΤΕΡΑ, 21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

Η διπολική διαταραχή είναι μια σοβαρή ψυχική διαταραχή και παρά το γεγονός ότι μεγάλο κομμάτι αυτής παραμένει ανεξερεύνητο για τους επιστήμονες, υπάρχουν ήδη πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος που έχει διαγνωσθεί με αυτή, ώστε να την αντιμετωπίσει και να καταφέρει να ζήσει μια πιο φυσιολογική ζωή.

Το μεγαλύτερο κομμάτι του κόσμου ωστόσο έχει άγνοια ακόμα και για το τι ακριβώς είναι και με τι τρόπο επηρεάζει τον πάσχοντα η διπολική διαταραχή ή μανιοκατάθλιψη, όπως αλλιώς λέγεται.

Σε κάθε περίπτωση όσο περισσότερα γνωρίζουμε για μια νόσο, είτε ως επιστήμονες, είτε ως συνάνθρωποι, τόσο το καλύτερο για την πρόοδό μας ως κοινωνία και ως προσωπικότητες. Ακολουθούν, 7 μύθοι σχετικοί με τη νόσο, που όσο πιο σύντομα καταρρεύσουν, τόσο πιο σωστή θα είναι η αντιμετώπιση των πασχόντων από την κοινωνία.

1. «Υπάρχει μόνο ένα είδος διπολικής διαταραχής»
Όπως σε κάθε ασθένεια, ψυχική ή σωματική, δεν υπάρχει μόνο μια εκδοχή της και δεν πάσχουν όλοι οι ασθενείς από τα ίδια συμπτώματα. Η διπολική διαταραχή χονδρικά και ενδεικτικά χωρίζεται στα είδη της διπολικής διαταραχή Ι και ΙΙ, την κυκλοθυμία και τη διπολική διαταραχή ταχείας εναλλαγής.

2. «Η μανιοκατάθλιψη διαφέρει από τη διπολική διαταραχή»
Ο πιο συνήθης όρος που χρησιμοποιεί η πλειονότητα του κόσμου για τη διπολική διαταραχή είναι ο όρος μανιοκατάθλιψη και η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ των δυο. Η μανιοκατάθλιψη είναι ένα από τα πρώτα ονόματα που δόθηκαν για να περιγράψουν την πάθηση, ενώ μετονομάστηκε σε διπολική διαταραχή για να περιγράψει με μεγαλύτερη ακρίβεια την εναλλαγή μεταξύ των δυο πόλων ψυχικής διάθεσης, που είναι η μανία και η κατάθλιψη.

3. «Είναι το ίδιο πράγμα με την κατάθλιψη»
Η διπολική διαταραχή δεν έχει καμία σχέση με την κλινική κατάθλιψη, αν και συχνά τη θυμίζει όσον αφορά κάποια συμπτώματά της. Οι έρευνες μάλιστα επιβεβαιώνουν αυτή τη σύγχυση στη διάγνωση, καθώς ένα 25% των ασθενών διαγιγνώσκονται λανθασμένα με κατάθλιψη, ενώ στην πραγματικότητα πάσχουν από διπολική διαταραχή.

4. «Είναι σπάνια πάθηση»
Το γεγονός ότι πολλοί πάσχοντες, αποφεύγουν να κοινοποιήσουν την κατάστασή τους σε φίλους, συναδέλφους και τον ευρύτερο κύκλο τους, δημιουργεί την απολύτως λανθασμένη εντύπωση, ότι είναι κάτι σπάνιο. Η αλήθεια είναι ότι η διπολική διαταραχή επηρεάζει πολύ περισσότερο κόσμο, από την εικόνα που έχουν οι περισσότεροι, η οποία είναι ουσιαστικά παραπλανητική.

5. «Δεν προσβάλλει τα παιδιά»
Ακόμα μια τελείως λάθος αντίληψη της νόσου, θέλει τα παιδιά να μην προσβάλλονται από αυτή, ακόμα και αν οι έρευνες έχουν δείξει πως παιδιά ακόμα και ηλικίας 6 έτων, μπορούν να εμφανίσουν τη διαταραχή. Το σύνηθες σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να οφείλεται η εμφάνισή της στο ιατρικό ιστορικό της οικογένειας, ενώ επίσης συχνό φαινόμενο είναι το παιδί να παρουσιάζει μακρές περιόδους κατάθλιψης, πριν εμφανίσει το πρώτο επεισόδιο μανιοκατάθλιψης.

6. «Πρόκειται ουσιαστικά για επεισόδια κυκλοθυμίας»
Εάν η διπολική διαταραχή ήταν απλά η αλλαγή στη διάθεση ενός, τότε δεν θα λεγόταν μανιοκατάθλιψη, αλλά απλά κυκλοθυμία. Το γεγονός ότι αυτές οι εναλλαγές στη διάθεση, που είναι συνηθισμένες σε όλους μας ανά περιόδους, δεν κρατάνε μερικά λεπτά, αλλά μπορούν να διαρκέσουν από εβδομάδες μέχρι μήνες, κάνει την κατάσταση πιο σοβαρή και τελείως άσχετη με την απλή υπόθεση της κυκλοθυμίας.

7. «Η διπολική διαταραχή επηρεάζει μόνο τη διάθεση του ασθενή»
Δεδομένου ότι η διπολική διαταραχή συνδέεται πιο έντονα με τις αλλαγές στη διάθεση του ασθενή, ο περισσότερος κόσμος θεωρεί πως τα συμπτώματα επηρεάζουν μόνο αυτό το κομμάτι της προσωπικότητάς τους. Η αλήθεια όμως, απέχει μακράν από αυτή την άποψη, καθώς όσοι πάσχουν από τη νόσο, πιθανώς αντιμετωπίζουν προβλήματα  στις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου, διαταραχές στον ύπνο, αϋπνίες ή ακόμα οδηγούνται σε ανθυγιεινές επιλογές όπως είναι το κάπνισμα, ο αλκοολισμός και η κακή διατροφή.