5 τρόποι για να εξοικονομήσουμε χρήματα στις διακοπές

camping
ΤΡΙΤΗ, 22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

Οι διακοπές δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να προετοιμαστείτε για αυτές, να κάνετε οικονομία, ώστε να προσφέρετε στον εαυτό σας, αυτό που έχει τόση ανάγκη μετά από έναν κοπιαστικό και –μάλλον- μελαγχολικό περσινό χειμώνα.

Και επειδή η φράση «οικονομικές διακοπές» δεν είναι σχήμα οξύμωρο, αλλά μια ρεαλιστική πραγματικότητα, εφαρμόστε τα παρακάτω και διαπιστώστε το οι ίδιοι:

Μην ταξιδεύετε τους μήνες αιχμής
Δε χρειάζεται ιδιαίτερη πειθώ, πέρα από τα βασικά επιχειρήματα που είναι το κόστος του ξενοδοχείου και των ακτοπλοϊκών την υψηλή σεζόν του καλοκαιριού, για να μην επιλέξετε να κάνετε τις διακοπές σας τον Αυγούστο. Εκτός του ότι πιο εύκολα θα πάρετε άδεια από τη δουλειά, τον Ιούνιο, ή το Σεπτέμβριο, θα γλιτώσετε όλες τις ακρότητες στις τιμές που παρατηρούνται στα ελληνικά νησιά, αλλά και στους ξένους προορισμούς.

Νοικιάστε σπίτι και όχι δωμάτιο ξενοδοχείου
Εάν είστε μια πολυπληθής οικογένεια ή μια μεγάλη παρέα, τότε η καλύτερη λύση για εσάς, εκτός φυσικά από το camping, είναι να νοικιάσετε ένα ολόκληρο σπίτι και όχι 3 δωμάτια ξενοδοχείου. Η σύγκριση στις τιμές είναι δυσανάλογη, ενώ στο σπίτι θα έχετε και τη δική σας κουζίνα, το οποίο σημαίνει ακόμα περισσότερη οικονομία στο φαγητό της ημέρας. Μπορεί στο ξενοδοχείο να σας μαγειρεύουν άλλοι, αλλά δεν θα σας μαγειρεύουν φτηνά.

Επισκεφτείτε μέρη, που δεν πάνε οι πολλοί
Όταν επισκέπτεστε ένα μέρος που τα έσοδά του προέρχονται κατά κύριο λόγο από τον τουρισμό, θα πρέπει να περιμένετε πολλούς τουρίστες και αυξημένες τιμές. Μπορεί να χρειάζεται λίγο παραπάνω ψάξιμο, αλλά υπάρχουν πολλά μέρη στην Ελλάδα, ηπειρωτική και μή, και στο εξωτερικό, όπως η Ανατολική Ευρώπη, που δεν στηρίζονται αποκλειστικά στον τουρισμό, αλλά δεν υστερούν σε τίποτα από όλους πιο δημοφιλείς προορισμούς.

Μην τρώτε έξω, στο μέτρο του δυνατού
Μπορεί το φαγητό να είναι μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις των διακοπών, αλλά παραμένει και η μεγαλύτερη πληγή. Επιδιώξτε να μείνετε σε ένα μέρος που παρέχει και πρωινό στην κράτηση και ρυθμίστε το πρόγραμμά σας έτσι, ώστε να τρώτε μια φορά τη μέρα. Τρώτε ένα γερό πρωινό που θα σας κρατήσει περισσότερο και φτιάξτε μόνοι σας σάντουιτς για το κολατσιό της υπόλοιπης ημέρας.

Επιλέξτε το ολοκληρωμένο πακέτο
Πέρα από την άνεση να κανονίζει κάποιος άλλος τις διαδρομές, τις εκδρομές, τα εισιτήρια και το τι θα φάτε κάθε μέρα, το ολοκληρωμένο πακέτο διακοπών σας γλιτώνει και πολλά χρήματα. Μπορεί να μην μοιάζει λογική μια τέτοια πρόταση, αλλά αν αναλογιστεί κανείς τα έξοδα που προκύπτουν στο ταξίδι, από την έλλειψη οργάνωσης που συχνά έχουμε ή τα χρήματα που δεν αντιλαμβανόμαστε ότι «φεύγουν» σε μέρη που δεν είχαμε καν προγραμματίσει να χαλάσουμε λεφτά, τότε το πακέτο διακοπών που έχει φροντίσει για όλα αυτά πριν από εμάς για εμάς, είναι μια σαφώς καλύτερη πρόταση.
Μπορεί αρχικά να φανούν πολλά τα λεφτά, αλλά αν αναλογιστείτε πόσα ξοδέψατε πέρυσι κάνοντας διακοπές ίδιας διάρκειας, αλλά έχοντας το «ελεύθερο» της αυτοοργάνωσης, θα δείτε πόσο συμφέρει ένα ολοκληρωμένο πακέτο διακοπών.