Aσκηση και ταξίδι πάνε μαζί

askisi-kai-taksidi-pane-mazi

ΤΕΤΑΡΤΗ, 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011

Το Πάσχα είναι προ των πυλών και οι περισσότεροι ετοιμαζόμαστε για μια μικρή ή μεγαλύτερη απόδραση. Δείτε, γιατί δεν θα πρέπει αυτές τις ημέρες να παραμελήσουμε την άσκησή μας.

Αν είστε από εκείνους που βρίσκουν κάθε φορά και μια αφορμή ή δικαιολογία για να μην πάνε στο γυμναστήριο, τότε σίγουρα, οι διακοπές και τα ταξίδια θα είναι τα αγαπημένα σας για να αποφύγετε τις προπονήσεις. Τα ψέματα όμως τελείωσαν! Ο αγώνας για καλή υγεία πρέπει να είναι καθημερινός και συνεπής κι ακόμη κι αν λείπετε σε ταξίδι, υπάρχει τρόπος για να ασκηθείτε. Δείτε πως…

-Κάντε μια… έρευνα αγοράς πριν φύγετε. Εάν πρόκειται να πάτε σε κάποιο ξενοδοχείο, ρωτήστε εάν υπάρχει γυμναστήριο ή πισίνα σε αυτό και πόσο κοστίζει η χρήση τους, εάν δεν συμπεριλαμβάνεται στην τιμή. Εάν δεν υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις στο ξενοδοχείο σας, ρωτήστε για γήπεδα ή πισίνες στην ευρύτερη περιοχή.

-Μην ξεχάσετε τα αθλητικά σας ρούχα και παπούτσια. Το σκεπτικό είναι ότι αφού τα έχετε μαζί σας, θα… θυμηθείτε και να τα χρησιμοποιήσετε, αφού δε θα έχετε τις εύκολες δικαιολογίες και στην χειρότερη περίπτωση θα μπορείτε να πάτε για περπάτημα.

-Να έχετε πάντα μαζί σας ένα σχοινάκι. Μπορεί τα βαράκια να είναι βαριά για να τα κουβαλάτε μαζί σας, ειδικά εάν ταξιδεύετε με αεροπλάνο και το κάθε παραπανήσιο κιλό κοστίζει, αλλά το σχοινάκι, εκτός από ελαφρύ, είναι και πολύ καλή και ολοκληρωμένη άσκηση η οποία δεν απαιτεί χώρο. Για αυτοσχέδια «βαράκια», μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπουκάλια νερού.

-Κάθε πρωί ή βράδυ πριν τον ύπνο, κάνετε μερικές ασκήσεις εδάφους που δεν απαιτούν όργανα, όπως κοιλιακούς, κάμψεις, ραχιαίους κτλ. Έτσι σε περίπτωση που δεν είστε σε θέση να πάτε στο γυμναστήριο του ξενοδοχείου σας ή έξω για περπάτημα, δε θα μείνετε αγύμναστοι.

-Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προσέχετε την διατροφή σας. Στα ταξίδια και τις διακοπές υπάρχουν πάντα γαστρονομικοί πειρασμοί και έτοιμες δικαιολογίες («μα πότε θα ξαναφάω τηγανητή σοκολάτα;»), γι’ αυτό αντισταθείτε όσο μπορείτε και προτιμήστε τα λαχανικά σας στον ατμό, τη σχάρα ή ποσέ. Αποφύγετε τα τηγανητά και τα πλούσια σε θερμίδες φαγητά. Τις συνοδευτικές σάλτες σε σαλάτες ζητήστε τις χωριστά, για να ελέγχετε την ποσότητά τους.

-Επισκεφτείτε όλα τα αξιοθέατα: οι εμπειρίες και τα νέα αξιοθέατα που προσφέρει ένα μέρος όπου δεν έχετε ξαναταξιδέψει, μπορεί να αποδειχθούν σύμμαχοι για την άσκησή σας. Και ούτε που θα το καταλάβετε! Επισκεφτείτε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, ανεβείτε σκάλες, κάστρα και λόφους, κάντε ψώνια και ξεχάστε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και το αυτοκίνητο.