8 βήματα για να βελτιώσετε την υγεία σας

gunaika-kalokairi
ΤΡΙΤΗ, 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

Το καλοκαίρι η ζωή είναι λιγότερο χαοτική. Οι ενήλικες συνεχίζουν να νιώθουν όπως όταν είχαν διακοπές στο σχολείο, και για αυτό είναι μια τέλεια εποχή να βελτιώσετε την υγεία σας με έναν ξεκούραστο και χαλαρό τρόπο. Ιδού, τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε.

Προσθέστε μούρα στη διατροφή σας
Αν κάνετε κάτι αυτό το καλοκαίρι για να βελτιώσετε τη διατροφή σας, πίνετε καθημερινά ένα φλιτζάνι ανάμεικτα μούρα (βατόμουρα, φράουλες). Θα σας βοηθήσει να φορτώσετε με αντιοξειδωτικά τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της βλάβης στους ιστούς και να μειώσουν τους κινδύνους ασθενειών που συνδέονται με την ηλικία. Τα μούρα γενικά είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Επιπλέον, τα μούρα έχουν πολλές φυτικές ίνες οι οποίες βοηθούν στη διατήρηση της χοληστερόλης σε χαμηλά επίπεδα και στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου.

Αγχωθείτε λιγότερο
Για να ρίξετε τα επίπεδα στρες, φυτέψτε ένα μικρό κήπο και καλλιεργείστε λουλούδια ή αν δεν έχετε αυτή τη δυνατότητα πάρτε γλάστρες. Απλά βάζοντας τα χέρια σας στο χώμα νιώθετε «προσγειωμένοι». Όταν λοιπόν η ζωή τρέχει τόσο γρήγορα και δυσκολεύεστε να ακολουθήσετε τους ρυθμούς της, απλά ασχοληθείτε με τα φυτά σας και θα ανακουφιστείτε και σωματικά και ψυχικά.

Καθαρίζετε τα δόντια σας καθημερινά
Το ξέρετε ότι πρέπει να προσέχετε τη στοματική σας υγιεινή, οπότε επειδή απλά το βούρτσισμα δεν αρκεί πάρτε ένα οδοντικό νήμα και βρείτε χρόνο σε καθημερινή βάση. Η χρήση οδοντικού νήματος μειώνει τα βακτήρια του στόματος, κάτι που βελτιώνει τη συνολική υγεία του σώματος. Και αν τα βακτήρια του στόματος δεν είναι πολλά, το σώμα έχει περισσότερους πόρους για να καταπολεμήσει τα βακτήρια σε άλλα σημεία. Με αυτή την απλή διαδικασία θα λειτουργείτε καλύτερα από το 85% των ανθρώπων.

Βγείτε έξω για να ασκηθείτε
Διαλέξτε μια υπαίθρια δραστηριότητα όπως πεζοπορία ή ένα απλό περπάτημα στη φύση ή παιχνίδια με τα παιδιά σας ή ποδήλατο ή κολύμβηση. Δε χρειάζεται να είστε κλεισμένοι στο γυμναστήριο όλο το χρόνο. Και να θυμάστε ότι κάνοντας αυτή τη διαδικασία με την οικογένειά σας όχι μόνο γυμνάζεστε μαζί αλλά δημιουργείτε και πιο σφιχτούς δεσμούς.

Προσέχετε τα μάτια σας
Για την προστασία της όρασής σας όταν είστε έξω φορέστε γυαλιά ηλίου που εμποδίζουν τουλάχιστον το 99% της υπεριώδους ακτινοβολίας Α και Β. Τα γυαλιά ηλίου μπορούν να βοηθήσουν και στην πρόληψη του καταρράκτη και τις ρυτίδες γύρω από τα μάτια. Επίσης όταν παίζετε κάποιο άθλημα ή κάνετε εξωτερικές δραστηριότητες φοράτε ειδικά προστατευτικά γυαλιά, τα οποία θα σας χορηγήσει ο γιατρός σας.

Ώρα για διακοπές
Επωφεληθείτε από το αργό θερινό πρόγραμμα για να χαλαρώσετε, βελτιώνοντας την υγεία της καρδιάς σας. Οι διακοπές έχουν πολλαπλά οφέλη. Μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό και τις ορμόνες του στρες όπως η κορτιζόλη, η οποία συμβάλλει στη διεύρυνση της μέσης και στον αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Μην το παρακάνετε με το αλκοόλ
Το καλοκαίρι είναι ιδανική εποχή για να παρακάμψετε τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ και να επιλέξετε ένα ελαφρύ, παγωμένο αλκοολούχο ποτό. Μια σανγκρία, μια κρύα μπίρα ή ένα κρασί spritzer είναι όλα αναζωογονητικά, αλλά με μέτρο. Με ένα ή δύο ποτήρια την ημέρα το αλκοόλ μπορεί να προστατεύσει από καρδιακές παθήσεις.

Κοιμηθείτε καλά
Αντισταθείτε στον πειρασμό να ξενυχτήσετε τα καλοκαιρινά βράδια. Δώστε βάση στην καλή υγιεινή του ύπνου διατηρώντας τις ίδιες ώρες που πέφτετε στο κρεβάτι και που ξυπνάτε και μην πίνετε αλκοόλ μέχρι τρεις ώρες πριν τον ύπνο. Μια καλή ιδέα είναι να αποφεύγετε το μεσημεριανό ύπνο εκτός αν είναι μια συνήθεια που κάνετε καθημερινά τις ίδιες ώρες.