10 γιατροσόφια για το ηλιακό έγκαυμα

antiliako
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 25 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

Είτε λόγω απροσεξίας, είτε αδιαφορίας, είτε γιατί απλά σας πήρε ο ύπνος στην παραλία, καταλήξατε και φέτος με ηλιακά εγκαύματα. Δεν χρειάζεται να είναι προχωρημένου σταδίου ένα έγκαυμα για να χρήζει άμεσης θεραπείας. Και μόνο η δυσάρεστη αίσθηση που προκαλεί το αφυδατωμένο και ηλιοκαμένο δέρμα, αρκεί για να λάβετε άμεσα μέτρα για την αντιμετώπισή του.

Και επειδή ίσως εκεί που θα βρεθείτε φέτος να μην υπάρχει φαρμακείο σε κοντινή απόσταση, δεδομένου ότι φέτος αποφασίσατε να φύγετε όσο πιο μακριά γίνεται από όλους και όλα, έχετε τουλάχιστον υπόψη σας τις παρακάτω χειροποίητες θεραπείες για το ηλιακό έγκαυμα και αντιμετωπίστε μόνοι σας με ψυχραιμία αυτή την άβολη κατάσταση.

Μουλιάστε βρώμη
Η βρώμη έχει ανακουφιστική δράση στο ηλιακό έγκαυμα, ενώ ελαττώνει και τη φλεγμονή που έχει προκληθεί από αυτό. Σε ένα παλιό καλσόν, βάλτε λίγη βρώμη και βάλτε το κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό βρύσης. Τοποθετήστε την ποτισμένη βρώμη στο έγκαυμα για 15-20 λεπτά και αφήστε το να στεγνώσει μόνο του μετά. Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε πετσέτα που θα αφαιρέσει τις θεραπευτικές νιφάδες από την πληγωμένη περιοχή.

Κάντε μπάνιο σε μαγειρική σόδα
Η σύσταση της σόδας, ανακουφίζει από την φλεγμονή, ελαττώνει το αίσθημα της φαγούρας και βοηθάει στην επούλωση του δέρματος. Σε μια μπανιέρα γεμάτη με δροσερό νερό ρίξτε μια χούφτα μαγειρική σόδα και μουλιάστε σε αυτή για 20 λεπτά. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα ρίξτε στη μπανιέρα, 2-4 κούπες νιφάδες βρώμης, 1 κούπα μαγειρική σόδα και 1 κούπα γάλα εβαπορέ. Ο συνδυασμός και των τριών συστατικών καταπολεμά τη φλεγμονή και βοηθάει αποτελεσματικά στη θεραπεία.

Λευκό ξύδι
Το οξύ που περιέχει το λευκό ξύδι βοηθάει στην ανακούφιση από τον πόνο, τη φαγούρα και τη φλεγμονή που έχουν προκληθεί από το έγκαυμα. Μουλιάστε κομπρέσες σε λευκό ξύδι και τοποθετείστε τις στις πληγωμένες περιοχές, μέχρι να στεγνώσουν. Αποφεύγετε την περιοχή των ματιών, καθώς είναι πιθανό να ερεθιστούν και εναλλακτικά, γεμίστε μια μπανιέρα με χλιαρό νερό, ρίξτε σε αυτή μια κούπα λευκού ξυδιού και κάνετε εκεί μπάνιο για 20 περίπου λεπτά.

Πράσινο τσάι
Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του πράσινου τσαγιού βοηθούν στην προστασία του δέρματος από τα ηλιακά εγκαύματα και τον καρκίνο του δέρματος, είτε το απλώνετε πάνω σας, είτε το πίνετε σε τακτική βάση. Δεν έχει μεν αντιηλιακή δράση, αλλά έχει την ιδιότητα να προστατεύει το δέρμα από τις επιπτώσεις της υπέρυθρης ηλιακής ακτινοβολίας. Μόλις επιστρέψετε από την παραλία ταμπονάρετε το δέρμα σας με λίγο πράσινο τσάι και όσο το κάνετε αυτό πιείτε και μια κούπα.

Λάδι λεβάντας
Το λάδι λεβάντας έχει θαυματουργές ιδιότητες όσον αφορά στο έγκαυμα, όπως ανακάλυψε ένας Γάλλος χημικός το 1900, όταν σε ένα πείραμα προκάλεσε σοβαρά εγκαύματα στο χέρι του και έτυχε να το βυθίσει σε μια δεξαμενή γεμάτη με λάδι λεβάντας. Για τη δική σας θεραπεία ρίξτε μια κουταλιά του γλυκού με αγνό λάδι λεβάντας σε ένα μπουκαλάκι νερό και ανακατέψτε. Ραντίστε με το μείγμα το έγκαυμα όσο συχνά κρίνετε εσείς απαραίτητο.

Γιαούρτι
Τα ένζυμα και προβιοτικά που συναντώνται στο απλό γιαούρτι βοηθούν ιδιαιτέρως στη θεραπεία του εγκαύματος, γι’ αυτό και είναι μια από τις δημοφιλέστερες συνταγές. Απλώστε το γιαούρτι κατευθείαν πάνω στο έγκαυμα και αφήστε το για τουλάχιστον 5 λεπτά. Ξεπλύνετε με δροσερό νερό, όταν αρχίσει πια ο πόνος να υποχωρεί.

Θεραπεία με συμπυκνωμένο γάλα
Το συμπυκνωμένο γάλα είναι αρκετά δροσερό και παχύρευστο για να ανακουφίσει από τη φλόγωση και τον πόνο του εγκαύματος. Απλώστε το με τη βοήθεια ενός καθαρού υφάσματος και θα σχηματιστεί ένα στρώμα πρωτεΐνης πάνω στο έγκαυμα, που θα «φυλακίσει» την υγρασία, ώστε να θεραπευτεί ταχύτερα η πληγή.

Πίνετε πολύ νερό
Το δέρμα που έχει υποστεί έγκαυμα είναι ουσιαστικά ένα εξαιρετικά αφυδατωμένο δέρμα. Η εσωτερική ενυδάτωση του δέρματος, πίνοντας πολύ νερό, θα βοηθήσει σημαντικά την επούλωσή του. Ο συνδυασμός με κάποια άλλη από τις αναφερθείσες θεραπείες, θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο τη θεραπεία.

Aloe Vera
Η αλόη βέρα είναι η ιδανικότερη όλων λύση για την ανακούφιση από το ηλιακό έγκαυμα. Έρευνα του 2009 έδειξε μάλιστα πως θεραπεία με αλόη βέρα, είχε ταχύτερα -κατά 3 μέρες- αποτελέσματα από αντίστοιχες φαρμακευτικές αγωγές.
Η αλόη περιέχει γλυκοπρωτεΐνες που επιταχύνουν τη θεραπεία, μειώνοντας σημαντικά τον πόνο και τη φλεγμονή, ενώ περιέχει ακόμα συστατικά που ενυδατώνουν το δέρμα, ενεργοποιούν την ανάπλασή του και την τελική επούλωση της πληγής.

Βιταμίνες E και C
Η λήψη βιταμινών θα βοηθήσει στην ταχύτερη θεραπεία του εγκαύματος. Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμινών E και C για 8 ημέρες, θα βοηθήσουν την επούλωση του δέρματος και θα ρίξουν δυνητικά τις πιθανότητες να εμφανίσετε καρκίνο του δέρματος στο μέλλον. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες αυτών των βιταμινών, ουδετεροποιούν τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται από την έκθεση και βλάβη από την ήλιο και προστατεύουν από την μονιμότητα της βλάβης του εγκαύματος.