6 τρόποι για να διατηρήσετε σε υγιή επίπεδα το ζάχαρο

diabitis
ΤΕΤΑΡΤΗ, 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

Εάν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα βρίσκονται σε ανοδική πορεία, λίγη σωστή διατροφή, άσκηση και ευεξία αρκούν για να επιστρέψουν στα φυσιολογικά επίπεδα. Δεν πρόκειται όμως αυτό να συμβεί από μόνο του, γι αυτό προνοήστε και ακολουθήστε 6 απλά βήματα.

Προσθέστε μεσογειακά γεύματα στη διατροφή σας
Σύμφωνα με μελέτες, οι πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη είναι 21% χαμηλότερη για αυτούς που ακολουθούν μεσογειακή διατροφή, καταναλώνοντας φρούτα και λαχανικά, φασόλια, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο. Ψάρι και κοτόπουλο καταναλώνονται επίσης τακτικά, όχι όμως κόκκινο κρέας, βούτυρο και γλυκά. Τα φυτοθρεπτικά συστατικά και οι φυτικές ίνες στα τρόφιμα από φυτά βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και το ελαιόλαδο μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή.

Προσθέστε σταφύλια και φράουλες
Καταναλώστε περισσότερες ανθοκυανίνες, τα θρεπτικά συστατικά που δίνουν στα σταφύλια και τις φράουλες τα έντονα μπλε και κόκκινα χρώματα και συνδέονται με καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Μια μερίδα την ημέρα μπορεί να έχει την ίδια επίδραση στο σάκχαρο του αίματος με μια μείωση του δείκτη της μάζας του σώματός σας.

Μην προσπερνάτε το πρωινό
Αν παραλείπετε συχνά το πρωινό γεύμα, είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε διαβήτη τύπου 2. Η κατανάλωση πρωινού μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ετοιμάστε ένα υγιές γεύμα πρωτεϊνών, σύνθετων υδατανθράκων και λίπους, αναμιγνύοντας για παράδειγμα γιαούρτι με φρούτα και ξηρούς καρπούς. Ξεκινώντας τη μέρα σας με πολλούς απλούς υδατάνθρακες όπως ένα κουλούρι είναι εξίσου κακό για το σάκχαρο στο αίμα σας με το να παρακάμπτετε το γεύμα.

Ετοιμαστείτε να ιδρώσετε
Οι γυναίκες που έκαναν cardio (τουλάχιστον 2,5 ώρες) και προπόνηση μυϊκής ενδυνάμωσης (τουλάχιστον μια ώρα) κάθε εβδομάδα είχαν κατά 1/3 χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη από όσες δεν αθλούνταν. Μετά από μια περίοδο άσκησης, οι μυς σας καταλαμβάνουν περισσότερη γλυκόζη από την κυκλοφορία του αίματος. Καθώς η φυσική σας κατάσταση γίνεται όλο και καλύτερη, τα κύτταρα γίνονται πιο ευαίσθητα στην ινσουλίνη.

Σηκωθείτε από το γραφείο
Περπατήστε για δύο λεπτά μετά από κάθε 20 λεπτά που ξοδεύετε όντας καθιστοί. Μια νέα μελέτη από την Αγγλία δείχνει ότι τακτικά διαλείμματα για περπάτημα μειώνουν την αύξηση των επίπεδων του σακχάρου στο αίμα μετά το φαγητό.

Δώστε προσοχή στα φάρμακά σας
Φάρμακα για κοινές ασθένειες όπως τα στεροειδή για τον έλεγχο του άσθματος, στατίνες για τη βελτίωση των επίπεδων χοληστερόλης και διουρητικά για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να αυξήσουν το σάκχαρο του αίματος. Ρωτήστε το γιατρό σας αν υπάρχουν άλλα φάρμακα που μπορούν να θεραπεύσουν την κατάστασή σας χωρίς άλλες παρενέργειες.