Τα 5 αποδεκτά -και ίσως αναγκαία- ψέματα σε μια σχέση

psema
ΤΕΤΑΡΤΗ, 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

Επειδή δεν έχουν όλοι το στομάχι κάθε φορά να αποδεχτούν την πικρή αλήθεια και την ωμή πραγματικότητα, γλιτώστε τον εαυτό σας από τη φασαρία και τους άλλους από την κρίση υστερίας, λέγοντας μερικά μικρά και αθώα ψέμματα που δεν θα βλάψουν τη σχέση σας, αλλά αντιθέτως θα τη βοηθήσουν να ξεπεράσει μικρά καθημερινά εμπόδια.

Πριν λοιπόν σας πιάσει η κρίση ειλικρίνειας, όταν σας γίνεται μια ερώτηση από τον καλό ή την καλή σας, αναρωτηθείτε αν αυτό που θα ξεστομίσετε θα βοηθήσει ουσιαστικά την κατάσταση και το άτομο απέναντί σας και αλλάξτε την απάντησή σας πριν είναι αργά.

Κάντε κάθε φορά τις επιλογές σας και λέτε την αλήθεια εκεί που δεν θα πονέσει και το ψέμα εκεί που θα πονέσει η αλήθεια. Ακολουθούν 5 από τα συνηθέστερα πιο θεμιτά λάθη που όλοι σιωπηλά αποδέχονται στη σχέση τους και περιμένουν να ακούσουν:

«Έχεις δίκιο»
Μπορεί σε κάθε διαφωνία και καυγά, να αντιδράτε ενστικτωδώς σε ό,τι και να πει ο άλλος, αλλά αν για ένα δευτερόλεπτο πάρετε μια απόσταση από την κρίση, θα δείτε ότι είναι πολύ πιο έξυπνο και αποτελεσματικό να αποδεχτείτε, έστω φαινομενικά, πως έχει ο άλλος δίκιο και να λήξει άμεσα και ανώδυνα ο καυγάς. Το ποιος τελικά έχει δίκιο ή άδικο, θα φανεί με το χρόνο και όχι μέσω μιας εν βρασμώ διένεξης.

«Είσαι πολύ όμορφη»
Θα πρέπει αυτή την απάντηση πια να την γνωρίζουν οι άντρες απανταχού και να ξέρουν πως είναι η σωστή και η απολύτως μοναδική απόκριση σε ερωτήσεις τύπου «με παχαίνει αυτό το παντελόνι;» ή «σου αρέσει το νέο χρώμα που έβαψα τα μαλλιά μου;».
Μην πληγώνετε τα κορίτσια λέγοντας απερίσκεπτα ό,τι σας κατέβει στο κεφάλι, όσον αφορά την εμφάνισή τους, για την οποία έχουν καταβάλει κόπο και σκέψη, πολύ περισσότερο από ότι εσείς για τη δική σας.

«Σ’ αγαπάω περισσότερο από κάθετι»
Οι υπερβολές των συναισθημάτων είναι μια κοινή τακτική και των δυο συντρόφων και τα δυο μέρη όμως, την ίδια στιγμή αναγνωρίζουν τη λογική υπερβολή μια τέτοιας δήλωσης. Είναι ένας συχνός τρόπος να εκδηλώσει κάποιος τα συναισθήματα και βοηθάει σημαντικά στη διατήρηση της σχέσης, αρκεί η βάση αυτών των λεκτικών ακροτήτων να είναι αληθινή. 

«Είμαι καλά, μην ανησυχείς»
Το επίμονο ενδιαφέρον του ενός για τον άλλο, μπορεί κάποιες φορές να γίνει οριακό και να φέρει σε δύσκολη θέση εκείνον που ερωτάται. Το χειρότερο σε αυτή την υπόθεση είναι ότι αυτό που εν μέρει ζητάει -εκείνος που ενδιαφέρεται να μάθει- είναι επιβεβαίωση και την ασφάλεια ότι δεν συμβαίνει κάτι, για το οποίο είναι ανίκανος να βοηθήσει. Η γρήγορη παραδοχή ότι «όλα είναι καλά» παρέχει προσωρινή ασφάλεια στον ένα και την ησυχία που χρειάζεται για να γίνει όντως καλά, στον άλλο.

«Σε καταλαβαίνω»
Ακόμα και αν δεν καταλαβαίνετε ή δεν βρίσκει αντίκρυσμα στο δικό σας τρόπο σκέψης αυτό που έχει ανασταστώσει τον σύντροφό σας, δεν χρειάζεται να του το δείξετε ευθέως. Αυτό που εκείνος πάντα ζητάει άλλωστε είναι τη συμπόνοια σας και η συμπόνοια στη βάση της δεν έχει να κάνει σε τίποτα με το αν όντως συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτό που έχει εκνευρίσει ή στενοχωρήσει κάποιον. Η ενσυναίσθηση στις σχέσεις είναι ένα από τα σημαντικότερα κλειδιά για την επιτυχία τους και ένας από τους λόγους που επιδιώκουμε την παρέα κάποιου.