Τα ροφήματα του καλοκαιριού: ποια είναι τα πιο υγιεινά;

long-island-ice-tea
ΠΕΜΠΤΗ, 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

Κρύο τσάι, χυμοί φρούτων, smoothies, καφέδες, milk shake… Όλα αποτελούν αγαπημένα καλοκαιρινά ροφήματα, κάποια, όμως, είναι πιο υγιεινά από τα άλλα. Δείτε τι σας προσφέρει το καθένα και κάντε τις επιλογές σας.

Το κρύο τσάι σας δροσίζει, το milk shake όμως σας «γεμίζει» και καλύπτει την όρεξή σας για κάτι γλυκό. Ο καφές σας είναι απαραίτητος και τα smoothies έχουν αρχίσει να σας ενθουσιάζουν. Μπορεί να φαντάζεστε ποια είναι τα πιο υγιεινά, ξέρετε όμως τι οφέλη έχουν για την υγεία και πόσες θερμίδες κρύβουν τα πιο… απολαυστικά;

Κρύο τσάι: αντιοξειδωτικά με… πάγο
Το κρύο τσάι κρύβει όλα τα οφέλη του τσαγιού, χαρίζοντάς σας ταυτόχρονα δροσιά και απόλαυση τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες και αποτελεί την καλύτερη επιλογή μετά από το νερό. Πλούσιο σε φλαβονοειδή που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, το τσάι περιέχει τη μισή ποσότητα καφεΐνης από ένα φλιτζάνι καφέ, ενυδατώνει τον οργανισμό και καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, προστατεύοντάς σας από τη φθορά και τη γήρανση. Θερμίδες: Αν δεν προσθέσετε στο τσάι ζάχαρη, οι θερμίδες του είναι… 0! Σε ένα ποτήρι κρύο τσάι με ζάχαρη, οι θερμίδες φτάνουν τις 20 για κάθε κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη που προσθέτετε.

Χυμοί φρούτων: βιταμινούχοι αλλά με… παγίδα
Σίγουρα το να στύψετε τα αγαπημένα σας φρούτα και να τα καταναλώσετε είναι μια πολύ καλή και δροσερή λύση το καλοκαίρι, που σας μεταφέρει όλες τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά των φρούτων που επιλέγετε, σε ένα ποτήρι. Αυτό στο οποίο υστερούν οι χυμοί, είναι αφενός ότι δεν περιέχουν τις φυτικές ίνες του φρούτου, οι οποίες χάνονται με το στύψιμο και αφετέρου ότι είναι πιο πλούσιοι σε απλά σάκχαρα. Θερμίδες: Ένα ποτήρι χυμού φρούτων έχει συνήθως τις διπλάσιες θερμίδες από το ίδιο το φρούτο, αφού για 1 ποτήρι χυμό απαιτούνται 3 ή και παραπάνω φρούτα.

Smoothies: φρούτα και λαχανικά να τα πιεις στο ποτήρι
Με συνθέσεις που μπορεί να περιέχουν φρούτα και λαχανικά μαζί, τα smoothies αποτελούν μια πολύ υγιεινή μόδα των τελευταίων ετών. Υπάρχουν άπειροι συνδυασμοί που μπορείτε να κάνετε, που πολλές φορές σπρώχνουν το smoothie εκτός σφαίρας υγιεινών τροφών. Αν, όμως, προσέξετε να μην προσθέσετε καθόλου ζάχαρη και να περιορίσετε τα φρούτα στο 1 φλιτζάνι, το αποτέλεσμα θα είναι δροσιστικό και άκρως υγιεινό. Θερμίδες: Οι θερμίδες εξαρτώνται από τους συνδυασμούς που θα κάνετε. Προτιμήστε άπαχο γάλα ή γιαούρτι στο μείγμα σας και δώστε περισσότερο χώρο στα λαχανικά, για να κρατήσετε τις θερμίδες κάτω από τις 200.

Καφές: ευεργετικός αλλά με προσοχή
Αναγκαία συνήθεια για τους περισσότερους ειδικά το πρωί για να ξυπνήσουν, αλλά και το απόγευμα για απόλαυση και χαλάρωση, ο καφές περιέχει καφεΐνη που στις κατάλληλες ποσότητες βελτιώνει την ενεργητικότητά μας, την ψυχική διάθεση και την πνευματική μας εγρήγορση και επιταχύνει το μεταβολισμό, ταυτόχρονα, όμως, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και επηρεάζει την απορρόφηση ασβεστίου. Η ασφαλής ποσότητα καφεΐνης που μπορείτε να καταναλώνετε είναι 200-300mg την ημέρα, λαμβάνοντας υπόψη ότι ένα διπλό, παγωμένο εσπρέσο μπορεί να φτάνει τα 80-100mg και ο φραπέ τα 140mg στα 200ml (1 μεγάλο ποτήρι). Θερμίδες: Στο φρέντο καπουτσίνο οι θερμίδες εκτινάσσονται στα ύψη αφού ο σκέτος καφές δεν έχει θερμίδες, αλλά το αφρόγαλα φτάνει τις 100 και κάθε κουταλάκι ζάχαρη τις 20. Στο φραπέ υπολογίστε 20 θερμίδες για κάθε κουταλιά ζάχαρης και 30 θερμίδες για κάθε μερίδα γάλακτος και στο φρέντο εσπρέσο 20 θερμίδες για κάθε κουταλιά ζάχαρης. Τα ίδια ισχύουν και για τους υπόλοιπους καφέδες που πίνουμε κυρίως το χειμώνα (ελληνικό, φίλτρου κ.λπ)

Milk shake: αγαπημένο αλλά παχυντικό
Ένα από τα πιο αγαπημένα ροφήματα μικρών και μεγάλων, το milk shake δυστυχώς είναι πλούσιο σε λιπαρά, αφού περιέχει δύο μπάλες παγωτού, σιρόπι και γάλα. Μπορεί τα φρούτα που πολλές φορές προστίθενται στο μείγμα να του δίνουν μια υγιεινή χροιά, αλλά δεν αρκούν για να το μετατρέψουν σε υγιεινό ρόφημα. Θερμίδες: Οι θερμίδες του συνήθως δεν πέφτουν κάτω από τις 300, οπότε καταναλώστε το με σύνεση.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ