Ποιες είναι οι 5 τροφές που καταπολεμούν το φούσκωμα;

koilia
ΔΕΥΤΕΡΑ, 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

Αν η κοιλιά σας δείχνει πρησμένη και το φούσκωμα δεν λέει να φύγει, υπάρχουν τρόποι να το καταπολεμήσετε εύκολα, αρκεί να επιλέξετε τις κατάλληλες τροφές.

Φούσκωμα, δυσφορία, δυσκοιλιότητα... Πόσες φορές έχετε νιώσει δυσάρεστα εξαιτίας ενός φουσκώματος που σας ταλαιπωρεί; Όχι πια! Στην κουζίνα σας θα βρείτε τροφές που μπορούν να σας βοηθήσουν να μην ξαναζήσετε τέτοιες άχαρες στιγμές!


Σπαράγγια: το πράσινο διουρητικό
Το πράσινο αυτό λαχανικό, εκτός του ότι βρίσκεται στη λίστα με τις υπερτροφές λόγω της διατροφικής του αξίας, δρα και σαν φυσικό διουρητικό, βοηθώντας σας να αποβάλλετε τα υγρά που ενδεχομένως σας προκαλούν φούσκωμα. Πέραν αυτού, στα σπαράγγια βρίσκουμε πρεβιοτικά (συστατικά των τροφίμων που διεγείρουν την ανάπτυξη και την αύξηση των προβιοτικών, τα οποία είναι απαραίτητα για την ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου), που συμβάλλουν σε ένα υγιές πεπτικό σύστημα, βοηθώντας τον οργανισμό μας να απορροφά καλύτερα τις τροφές και να ταλαιπωρείται λιγότερο από αέρια και πρήξιμο.


Τζίντζερ: η καυτή λύση
Με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και πεπτική δράση, το τζίντζερ σκαρφαλώνει ψηλά στη λίστα με τις τροφές που βοηθούν σε περίπτωση φουσκώματος. Κι αν αναρωτιέστε πώς θα το βάλετε στη διατροφή σας και στα φαγητά σας, δοκιμάστε να το προσθέσετε σε smoothies ή σε σος που χρησιμοποιείτε στις σαλάτες. Μια ακόμη καλή λύση είναι να το συμπεριλάβετε στο τσάι ή στη λεμονάδα σας.


Λεμόνι: το αποτοξινωτικό της φύσης
Μια από τις πιο δυνατές αποτοξινωτικές τροφές που μας δίνει απλόχερα η φύση, το λεμόνι, εκτός από βιταμίνη C που παρέχει στον οργανισμό, βοηθάει και το πεπτικό σύστημα. Δοκιμάστε να το προσθέσετε σε ζεστό νερό και να το καταναλώνετε μετά από κάθε γεύμα προκειμένου να σας βοηθάει στο… ξεφούσκωμα και ταυτόχρονα να μειώνει τις λιγούρες σας για γλυκό. Ακόμη, το λεμόνι σας κάνει να επισκέπτεστε τακτικά και την… τουαλέτα, γι’ αυτό καλό είναι να το βάλετε στο πρόγραμμα κάθε πρωί.

Αγγούρι: κατά της κατακράτησης
Σούπερ ενυδατικό και καλοκαιρινό, το αγγούρι δεν το βάζουμε χωρίς λόγο στα μάτια για να μειώσει το πρήξιμο. Είναι πλούσιο σε πυρίτιο, καφεϊκό οξύ και βιταμίνη C, συμβάλλοντας στη μείωση του πρηξίματος και στην αποφυγή της κατακράτησης υγρών. Όπως, λοιπόν, βοηθάει τα μάτια μας να ξεπρηστούν, έτσι βοηθά και το στομάχι. Προσθέστε το στη σαλάτα σας ή πειραματιστείτε με μια κρύα σούπα με αγγούρι.


Πράσινο τσάι: και αντιοξειδωτικό και κατά του φουσκώματος
Εκτός του ότι δίνει ώθηση στο μεταβολισμό σας, το πράσινο τσάι, πλούσιο στις αντιοξειδωτικές κατεχίνες, βοηθά και στη μείωση του φουσκώματος που αισθάνεστε στην κοιλιά. Παρ’ όλα αυτά, καλό θα ήταν να το αποφύγετε στη μορφή του ice-tea, καθώς ο πάγος προκαλεί σπασμούς στο πεπτικό, κάνοντας τον οργανισμό να καταναλώνει πολλή ενέργεια κατά την πέψη. Ένα ζεστό πράσινο τσάι είναι πιο ωφέλιμο σε περιπτώσεις φουσκώματος, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και δεν προκαλεί αέρια όπως άλλα καφεϊνούχα ποτά.


Μάραθος: ο αφανής ήρωας
Παρ’ όλο που στη Δύση οι ιδιότητες του μάραθου όσον αφορά το φούσκωμα δεν έχουν εκτιμηθεί όσο θα έπρεπε, στην Ανατολή κάνει… θραύση. Ο λόγος; Ανακουφίζει από τους γαστρεντερικούς σπασμούς, οι οποίοι προκύπτουν συνήθως μετά από τα γεύματα και προκαλούν αέρια και φούσκωμα. Δοκιμάστε να τον μασήσετε, να πιείτε το τσάι του στο τέλος του γεύματος, να τον προσθέσετε στο τσάι σας ή ακόμη και στο χυμό ή το γεύμα σας.