Τα 7 σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να βελτιώσετε τη διατροφή σας

diatrofi-beltiosi-bitamines
ΔΕΥΤΕΡΑ, 01 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Μήπως το σώμα σας προσπαθεί να σας ειδοποιήσει ότι δεν παίρνει όλα αυτά που χρειάζεται κι εσείς το αγνοείτε;

Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι τα εύθραυστα μαλλιά σας, η αδυναμία που αισθάνεστε, τα νύχια που σπάνε και πολλά άλλα περίεργα συμπτώματα δεν έχουν να κάνουν με την πολλή δουλειά, αλλά με την κακή διατροφή; Δείτε ποια σημάδια πρέπει να σας κινητοποιήσουν και τι πρέπει ενδεχομένως να βελτιώσετε.

1. Δεν επισκέπτεστε τακτικά την… τουαλέτα

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να οφείλεται σε πολλές αιτίες, όπως ο υποθυρεοειδισμός, η λήψη κάποιων φαρμάκων που την προκαλούν κ.ο.κ. Αν δεν συντρέχει άλλος λόγος, δυσκοιλιότητα μπορεί να προκληθεί και από τη διατροφή, όταν απουσιάζουν από αυτή τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά με τις φυτικές τους ίνες που βοηθούν στην καλύτερη υγεία του εντέρου, όταν ο οργανισμός δεν είναι επαρκώς ενυδατωμένος και όταν το άμυλο πρωταγωνιστεί σε κάθε σας γεύμα. Μειώστε τις αμυλούχες τροφές (μήλο, πατάτα, ρύζι, ψωμί, ζυμαρικά) και αυξήστε τα φρούτα και τα λαχανικά, προκειμένου να βοηθήσετε την κινητικότητα του εντέρου σας.

2. Έχετε κακή διάθεση χωρίς προφανή λόγο

Αν σας έκοψαν το μισθό ή χωρίσατε πρόσφατα, σίγουρα η κακή σας διάθεση είναι δικαιολογημένη. Αν, όμως, χωρίς κανένα προφανή λόγο νιώθετε μελαγχολία και δεν υπάρχουν ψυχολογικά αίτια πίσω από αυτό, είναι πολύ πιθανό να παρουσιάζετε έλλειψη σε βιταμίνη Β12, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία του νευρικού συστήματος. Μερικές από τις καλές πηγές βιταμίνης Β12 είναι το συκώτι, το σκουμπρί, τα εμπλουτισμένα δημητριακά, το τόφου, το κόκκινο κρέας, το ελβετικό τυρί και τα αβγά, τα οποία απ’ ό,τι φαίνεται λείπουν από τη διατροφή σας.

3. Τα μαλλιά σας είναι εύθραυστα

Αποκλείοντας και πάλι άλλους λόγους που οδηγούν σε αδύναμα μαλλιά και τριχόπτωση, όπως π.χ. τον υποθυρεοειδισμό, το γεγονός ότι η τρίχα σας έχει λεπτύνει και κάθε μέρα αποχαιρετάτε πολλές από τις τρίχες των μαλλιών σας, μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου. Προσθέστε στη διατροφή σας συκώτι, σπανάκι, φακές και φασόλια που είναι πλούσια σε σίδηρο και συνδυάστε τα με βιταμίνη C (πορτοκάλι, λεμόνι, μπρόκολο, πιπεριές) για καλύτερη απορρόφηση, αποφεύγοντας την ταυτόχρονη κατανάλωση γαλακτοκομικών, αφού το ασβέστιο μειώνει την απορρόφηση σιδήρου.

4. Τα νύχια σας σπάνε με το παραμικρό

Η έλλειψη σιδήρου, ψευδαργύρου και πρωτεΐνης είναι δυνατόν να κάνει τα νύχια σας εύθραυστα και άσχημα στην όψη. Αφού επισκεφτείτε το γιατρό για να αποκλείσετε άλλες παθήσεις που ενδεχομένως να προκαλούν αυτή την αδυναμία στα νύχια σας, βεβαιωθείτε ότι η διατροφή σας είναι πλούσια σε ψάρι, κρέας, γαλακτοκομικά, αβγά, θαλασσινά, ξηρούς καρπούς, φακές, σπανάκι, μπρόκολο και συκώτι.

5. Ταλαιπωρήστε από πονοκεφάλους

Οι ημικρανίες μπορεί να αποτελούν έναν τρόπο να σας ειδοποιήσει ο οργανισμός σας ότι χρειάζεται περισσότερο μαγνήσιο, ενώ το ίδιο μπορεί να σημαίνει και η δυσκολία στη μνήμη, οι μυϊκές κράμπες και η κόπωση. Εξετάστε τα επίπεδα μαγνησίου στο αίμα σας μετά την καθοδήγηση γιατρού και αν υπάρχει έλλειψη αυξήστε το ψάρι, τα σκουρόχρωμα λαχανικά, το αβοκάντο, τις μπανάνες, το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και τους ξηρούς καρπούς στη διατροφή σας, φροντίζοντας να φτάνετε τη συνιστώμενη ημερήσια δόση που συνιστά 300mg μαγνησίου.

6. Η επιδερμίδα σας είναι αφυδατωμένη

Μήπως το δέρμα σας δείχνει θαμπό και αφυδατωμένο παρ’ όλο που χρησιμοποιείτε την ίδια ενυδατική κρέμα εδώ και καιρό; Αν ναι, τότε είναι πολύ πιθανό η έλλειψη ωμέγα-3 να επηρέασε την όψη της επιδερμίδας σας. Τα ωμέγα-3 βοηθούν στην ανάπτυξη της κυτταρικής μεμβράνης που συντελεί στη διατήρηση της υγρασίας του δέρματος κι όταν αυτά λείπουν, η επιδερμίδα σας παίρνει την… κατιούσα. Ειδικά μετά τις διακοπές όπου ο ήλιος έχει ούτως ή άλλως αφυδατώσει το δέρμα σας, καλό είναι να αυξήσετε την πρόσληψη των ωμέγα-3 με την κατανάλωση λιπαρών ψαριών όπως σολομό, σαρδέλες, τόνο, με λιναρόσπορο, με ξηρούς καρπούς όπως τα καρύδια κ.ο.κ.

7. Δεν βλέπετε καλά τη νύχτα

Αν δυσκολεύεστε να δείτε καλά στο σκοτάδι, κάτι που δεν συνέβαινε παλιότερα, τότε πιθανόν να έχετε έλλειψη βιταμίνης Α, η οποία είναι σημαντική για την υγεία των ματιών και ταυτόχρονα καταπολεμά την ξηρότητά τους. Το συκώτι, το μοσχαρίσιο κρέας, τα πικάντικα μπαχαρικά, η κόκκινη πιπεριά, το καρότο και τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά αποτελούν μερικές από τις πιο δυνατές πηγές βιταμίνης Α που θα σας βοηθήσουν να μην παίζετε την… τυφλόμυγα κάθε φορά που βραδιάζει.