Πώς να χάσετε βάρος τρώγοντας ζυμαρικά

gunaika-troei-zumarika
ΤΕΤΑΡΤΗ, 03 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Λατρεύετε τα μακαρόνια, αλλά οι υδατάνθρακες πάνε κόντρα στην προσπάθειά σας να χάσετε βάρος; Δείτε πώς να συνεχίσετε να τα έχετε στο διατροφικό σας πρόγραμμα, κάνοντας ταυτόχρονα το δείκτη της ζυγαριάς να πέφτει.

Δεν χρειάζεται να βάλετε Χ στις υπέροχες μακαρονάδες, προκειμένου να χάσετε αυτά τα περιττά κιλά που σας ταλαιπωρούν εδώ και μήνες. Αυτό που χρειάζεται είναι να φερθείτε έξυπνα όσον αφορά το τι θα επιλέξετε, πώς θα τα μαγειρέψετε και πώς θα τα καταναλώσετε. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα ζυμαρικά στο διατροφικό σας πρόγραμμα και ταυτόχρονα να νικήσετε τη μάχη με τη ζυγαριά.

Επιλέξτε την ολική άλεση

Τα μακαρόνια ολικής άλεσης περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες σε σχέση με τα κλασικά μακαρόνια, που σημαίνει ότι η ίδια μερίδα μπορεί να σας κρατήσει χορτάτους και μακριά από το ψυγείο για περισσότερη ώρα, μειώνοντας την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων σας. Σύμφωνα με την USDA National Nutrient Database, ένα φλιτζάνι σπαγγέτι ολικής άλεσης περιέχει 6 γραμμάρια φυτικών ινών, δηλαδή περίπου το 25% της απαραίτητης ημερήσιας πρόσληψης. Στην αντίπερα όχθη, ένα φλιτζάνι κλασικά μακαρόνια περιέχει μόνο 2,5 γραμμάρια. Ανάλογη σχέση έχει και το καστανό με το λευκό ρύζι.

Ελέγξτε τις μερίδες σας

Ένα βαθύ πιάτο με ένα… βουνό μακαρόνια σίγουρα μοιάζει απολαυστικό, αλλά απέχει πολύ από τη μερίδα που χρειάζεστε για να χάσετε βάρος. Υπολογίστε ότι ένα φλιτζάνι μακαρόνια αποδίδει περίπου 200 θερμίδες κι ότι η κανονική μερίδα είναι περίπου στα δύο φλιτζάνια μαγειρεμένα μακαρόνια. Μετρήστε, λοιπόν, τις μερίδες σας και αποφύγετε τις υπερβολές.

Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σας al dente

Τα μακαρόνια έχουν μέτριο γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή η αύξηση του σακχάρου στο αίμα μετά την κατανάλωσή τους δεν είναι μεγάλη, με αποτέλεσμα να μην πέφτει μετά απότομα και να μην πεινάμε σύντομα, άρα και να καταναλώνουμε λιγότερο φαγητό μέσα στην ημέρα. Αν βράζετε τα μακαρόνια σας λιγότερη ώρα, ο γλυκαιμικός τους δείκτης είναι ακόμη πιο χαμηλός (φτάνει το 38 με 5 λεπτά βράσιμο και το 64 με 20 λεπτά βράσιμο) κι εσείς πιο χορτάτοι, χωρίς απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου.

Προτιμήστε τη σάλτσα ντομάτας

Μπορεί η καρμπονάρα με την κρέμα γάλακτος, το μπέικον και τα αβγά να είναι απολαυστική, οι θερμίδες της, όμως, όπως και τα λιπαρά της είναι απαγορευτικά σε μια υγιεινή διατροφή απώλειας βάρους. Οι σάλτσες με βάση τη ντομάτα είναι και πιο υγιεινές και με λιγότερες θερμίδες, συν του ότι ρίχνουν κι άλλο το γλυκαιμικό δείκτη της μακαρονάδας.

Προσθέστε στο πιάτο σας λαχανικά

Είτε αυτά είναι ωμά, είτε μαγειρεμένα, είτε φυλλώδη, τα λαχανικά στα ζυμαρικά σας αυξάνουν την πρόσληψη φυτικών ινών, κρατούν την πείνα -άρα και τις έξτρα θερμίδες- μακριά και σας απομακρύνουν από παχυντικές επιλογές όπως μπέικον, ζαμπόν, κρέμα γάλακτος κ.ο.κ.

Ακολουθώντας όλα τα παραπάνω και αποφεύγοντας την κατανάλωση ψωμιού με τα ζυμαρικά, θα μπορέσετε εύκολα να τα κρατήσετε στη διατροφή σας και να χάσετε αυτά τα επιπλέον κιλά που σας ταλαιπωρούν.