Γιατί η φλούδα της μπανάνας μαυρίζει μέσα στο ψυγείο;

mpananes
ΔΕΥΤΕΡΑ, 01 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Τι συμβαίνει τελικά στο αγαπημένο μας φρούτο και χάνει το χρώμα του όταν το αποθηκεύουμε στο ψυγείο;

Απ’ ό,τι φαίνεται η… τροπική φύση της μπανάνας την κάνει να μην αντέχει το πολύ κρύο, ειδικά όταν βρίσκεται στην ώριμη φάση της. Δεδομένου ότι το αγαπημένο αυτό φρούτο ευδοκιμεί σε περιοχές με τροπικό και θερμό κλίμα, οι θερμοκρασίες του ψυγείου μάλλον δεν είναι και το καλύτερό της.

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι με το κρύο σπάνε οι μεμβράνες των κυττάρων της, με αποτέλεσμα να περνάει ο αέρας και το οξυγόνο και να έρχονται σε επαφή με τις αντιοξειδωτικές της ουσίες, προκαλώντας το μαύρο χρώμα.

Υπάρχει περίπτωση η οξείδωση να παραμείνει στη φλούδα της μπανάνας, όπου και δεν μας επηρεάζει στην κατανάλωσή της. Αν, όμως, οι μαύρες κηλίδες εντοπίζονται και στο φαγώσιμο μέρος του φρούτου, τότε πολλά από τα θρεπτικά του συστατικά, μάλλον πρέπει να τα αποχαιρετήσουμε.

Ο μόνος τρόπος για να κρατήσετε τις μπανάνες σας φρέσκες και γευστικές είναι να τις απομονώσετε όσο το δυνατόν περισσότερο από το οξυγόνο και έξω από το ψυγείο.