Πότε, πού και πώς ανακαλύφθηκε ο καφές;

kokkoi-kafe
ΤΕΤΑΡΤΗ, 03 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Το ξέρατε ότι ο πρώτος καφές φτιάχτηκε τυχαία από έναν… βοσκό;

Γύρω στο 850 μ.Χ, ένας βοσκός ονόματι Καλντί στην Αιθιοπία οδήγησε τα πρόβατά του προς μια διαφορετική κατεύθυνση από τη συνηθισμένη. Στο γυρισμό το βράδυ, διαπίστωσε ότι τα πρόβατα είχαν εντελώς διαφορετική συμπεριφορά κι αντί να ξεκουράζονται ήταν πολύ ενεργά και δραστήρια. Την επόμενη μέρα ακολούθησε την ίδια πορεία και συνέβη πάλι το ίδιο. Τότε παρατήρησε ότι τα πρόβατα έτρωγαν με μανία τα φύλλα ενός συγκεκριμένου φυτού, χωρίς να υπακούν στις οδηγίες του βοσκού.

Υποθέτοντας ότι το φυτό αυτό ήταν ο λόγος της αλλαγής της συμπεριφοράς τους, ο βοσκός πήρε και ο ίδιος καρπούς από το συγκεκριμένο φυτό και τους δοκίμασε, νιώθοντας και ο ίδιος ενέργεια και αφύπνιση. Στη συνέχεια δοκίμασε κάτι διαφορετικό, λιώνοντας τους κόκκους του και τοποθετώντας τους σε ζεστό νερό, φτιάχνοντας ένα σκουρόχρωμο ρόφημα. Σας θυμίζει κάτι;

Παρ’ όλ’ αυτά, ο καφές δεν άρχισε να διαδίδεται παρά μόνο τον 15ο αιώνα που ξεκίνησε και η καλλιέργειά του. Το φυτό που χρησιμοποίησε ο βοσκός βρισκόταν στο χωριό Κaffa της Αιθιοπίας και το ρόφημα πήρε αρχικά το όνομά του από εκεί, μέχρι να μετονομαστεί αργότερα σε coffee/café κ.ο.κ.